Den første F-35A har blitt levert til Tyrkia ... men vil ikke forlate USA

Som planlagt fant seremonien for å overlevere den første F-35A til det tyrkiske flyvåpenet sted 21. juni ved Luke Air Base i Arizona, til tross for at Senatets avstemning 19. juni forbød overføring av dette flyet til tyrkiske styrker.

Den leverte enheten vil imidlertid ikke forlate amerikansk jord, siden det vil være ment, som det andre flyet som skal leveres om noen dager, for opplæring av piloter og teknikere fra det tyrkiske luftvåpenet på amerikansk jord.

To motstridende tankeganger eksisterer i denne saken: på den ene siden tilhengerne av den harde linjen mot Tyrkia, som mener at Erdogan-regimet allerede har vist tilstrekkelige tegn på mistillit til NATO og USA til å stille spørsmål ved alliansen med landet. Dette er posisjonen til amerikanske senatorer, og denne posisjonen kan godt seire dersom Representantenes hus godkjenner Senatets lovforslag. 

På den annen side anser vi at sanksjoner mot Tyrkia bare vil presse det mot den kinesisk-russiske innflytelsessfæren, og forårsake en svært betydelig omveltning av Atlanterhavsalliansen og en stor strategisk svekkelse. Dette er posisjonen som forsvares av general Mattis, den amerikanske utenriksministeren.

I tillegg kommer en kommende valgfrist i Tyrkia, siden president- og lovvalgene vil finne sted i landet 24. juni, og president Erdogan er ikke sikret seier i møte med motstandernes økende makt.

Beslutningen om ikke å utsette leveringen av de to første F-35A-ene er derfor et sunn fornuftstiltak. Det gjør det mulig å avvente resultatet av valget uten å skape et nasjonalistisk oppsving som uunngåelig vil komme den avtroppende presidenten til gode.

Til slutt må vi ikke neglisjere konsekvensene av en kansellering av den tyrkiske ordren for F-35-programmet, som i dag representerer mer enn 15 % av faktiske bestillinger for flyene. Hvis Tyrkia faktisk ble ekskludert fra programmet, som det ble med i i 2002, ville dette forårsake store omveltninger i logistikkkjeden og vedlikeholdskjeden, spesielt i Europa, og en uopprettelig økning i programmets allerede ublu priser. Mens Storbritannia og Italia lurer på en reduksjon i volum angående dette programmet, den amerikanske marinen som bare venter på en mulighet til å utvikle sin egen enhet, og Tyskland og Belgia som ikke ser ut til å være helt overbevist av Lockheeds apparat, Tyrkias exit kan godt representere utløseren for en katastrofal kollaps. Det er derfor ingen tvil om at F-35-økosystemet vil gjøre alt for å sikre at Senatsinitiativet ikke går gjennom, uansett valgresultat i Tyrkia.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler