Betydelig nedgang i fransk forsvarssalg i 2017

Selon en rapport fra Forsvarsdepartementet, opplevde ordreinngangen for fransk forsvarsutstyrseksport en klar nedgang i 2017, og falt fra €14 milliarder i 2016 til mindre enn €7 milliarder i 2017.

Flere tekniske faktorer forklarer delvis denne høsten, spesielt påvirkningen fra presidentvalget som vil ha brutt dynamikken etablert av JY Le Drian i løpet av tidligere år, som den relative svakheten i råoljeprisene mens kunder fra Midtøsten representerer en betydelig andel av Fransk eksport, eller til og med et innhentingsfenomen etter 2 eksepsjonelle år i 2015 og 2016.

Men er dette de eneste grunnene til å forklare denne nedgangen?

Å være overbevist om dette er å ignorere flere andre nøkkelfaktorer, som også spiller en betydelig rolle i denne nedgangen:

  • Tapet av viktige kunder, først og fremst Saudi-Arabia, hvis ordre har smeltet som snø i solen i flere år,
  • Konsultasjonen av flere store industrifolk om europeiske prosjekter, som FCAS eller Naval Group-Fincantieri-fusjonen, etterlater andre mer opportunistiske aktører til å posisjonere seg med selvtillit, som Damen.
  • Nedgangen i det franske konkurransetilbudet på forsvarsmarkedene, knyttet til 15 år med innenlandsk underinvestering, ofte kompensert av europeiske programmer, 

Den kommende ankomsten av nye pansrede kjøretøy fra mellomsegmentet som Griffon eller Jaguar, nye missiler som MMP, eller en FTI fregatt med dimensjoner som er lettere å eksportere enn FREMM til Frankrikes tradisjonelle kunder, vil delvis løse dette problemet. . Men faktum gjenstår at Frankrike i flere områder befinner seg uten noe tilbud, enten det gjelder lette jagerfly, UCAV-er, anti-missil-selvforsvarssystemer eller tunge beltevogner.

Imidlertid gir ikke LPM noen løsning i disse segmentene, og konsentrerer sin handling om å styrke behovene som anses som umiddelbare av hærene: mellomliggende pansrede kjøretøy, patruljebåter, fyllingsfartøy, etc.

Det bør også bemerkes at fransk industri sliter mer og mer med å etablere seg i Europa, selv om de visstnok er deres foretrukne terreng. Det er imidlertid nettopp i disse landene denne typen behov er mest markert. 

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler