En første visning av det koreanske KF-X jagerflyprosjektet

I likhet med Japan og Tyrkia har Sør-Korea lansert sitt eget kampflyprogram på 4/5 generasjonsspekteret. Planlagt å gå i drift rundt 2030, det koreanske KF-X-prosjektet er basert på en celle med lavt radarbilde, men har ikke en intern våpenrom, noe som plasserer den mer i 4,5 generasjon enn i 5. generasjon. 

Koreanerens beslutning, i likhet med japanerne, om å utvikle sitt eget fly er knyttet til USAs avslag på å eksportere F-22, og å kun tilby F-35 som et alternativ. Sistnevnte forblir imidlertid et enmotors fly med kort rekkevidde. For Sør-Korea, som for Japan, var det nødvendig med en erstatning for F-15-flåtene, et fly som ble satt stor pris på av pilotene og staben i begge land. I tillegg utgjør prisen på F-35 betydelige problemer, både i Korea og i Japan, spesielt siden disse kostnadene i utgangspunktet hadde vært strengt kontrollert av kontrakt.

For øyeblikket er informasjon om ytelsen eller prisene på prosjekter i asiatiske land fragmentarisk og upålitelig. Det virker imidlertid klart at i 2030 vil den europeiske kampflyforsyningen være foreldet i møte med global konkurranse, frem til FCAS i 2040. Og selv på den datoen er det mer enn sannsynlig at, i det minste de første 5 årene, FCAS-produksjonen vil være beregnet på de franske og tyske luftstyrkene, samt prosjektets europeiske partnere.

Dette er ikke et spørsmål om å stille spørsmål ved FCAS-prosjektet, som åpenbart er et flaggskipsprosjekt innen europeisk luftfart. Men ved å nekte enhver fleksibilitet rundt prosjektet, risikerer det å få de samme negative effektene på den europeiske forsvarsindustrien som F-35. Verre er det at den risikerer, til tross for seg selv, å svekke europeisk og fransk luftmakt svært betydelig i rundt femten år.

Design og produksjon av et enmotors jagerfly innen 2030 vil gjøre det mulig å adressere risikoer, samtidig som det utvider det potensielle markedet som kan adresseres av den europeiske forsvarsindustrien, og reduserer teknologisk relaterte risikoer ved å dele utviklingen over 2 prosjekter, og ikke bare ett.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler