Etter Japan ønsker Sør-Korea å ta fatt på F35B-er på LHD-ene sine

F-35 er et ytterst kritikkverdig program, både i form og gjennomføring. Men hvis det er én versjon av Lockheed-flyet som rettferdiggjør dens eksistens, er det den korte eller vertikale start- og landingsversjonen, F-35B.

Beordret av US Marine Corps, den britiske og italienske marineluftfarten for å erstatte deres Harriers, må den implementeres av amerikanske helikopterskip av amerikansk klasse, eller britiske og italienske springbrett hangarskip. Flyet er også av interesse for luftstyrker for dets evne til å operere på grove rullebaner. Dette er tilfellet for Storbritannia, men også for Israel og Taiwan.  

Imidlertid har flere land uten hangarskip, og også kunder av F-35A, nylig erklært interesse for at F-35B skal operere fra deres hangarskip, selv om dette ikke var planlagt i utgangspunktet. Dette er tilfellet med Japan, som planlegger å distribuere disse enhetene fra sine nye Izumo-klasse helikopter-bærende destroyere, og Sør-Korea, fra sine Dokdo-klasse angrepsskip.

Midlertidig utplassering av F-35-er fra et angrepsskip er faktisk et interessant taktisk alternativ, som gjør det mulig å ha en støttestyrke nær amfibiesoner, men også for å forsterke luftdekning for marineenheter. Å opprettholde driften over lengre perioder vil imidlertid være et helt annet problem. Faktisk er F-35 et av flyene som krever det mest komplekse og tidkrevende vedlikeholdet for øyeblikket. Den langvarige ombordstigningen av dette vil derfor kreve svært betydelige tilpasninger av skipene som ønsker dem velkommen, samt mottak av teknisk personell, også svært mange. Derfor kan dette alternativet ikke gjøres uten en overhaling av bygningene, og vil nødvendigvis gå på bekostning av skipenes øvrige kapasiteter, som transport av helikoptre eller angrepsstyrker.

Merk at Tyrkia også hadde annonsert at de ønsket å anskaffe F-35B for å distribuere dem blant annet fra sin fremtidige LHD Anadolu. Faktisk kommer kunngjøringen om eksistensen av et ADAC/V-jagerprogram fra Russland denne uken veldig betimelig midt i en diplomatisk krise mellom Ankara og Washington og opphør av F-35-leveranser til tyrkiske styrker.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler