Er "Burevestnik" kjernefysiske kryssermissil virkelig en trussel?

Den 11. mars 2018, midt i valgkampen for hans gjenvalg for en fjerde presidentperiode, skapte Vladimir Putin en overraskelse ved å presentere flere nye våpen utviklet av Russland og presentert som å gi Russland en betydelig fordel fremfor NATO. Og det er sant at det luftbårne hypersoniske missilet Kh-47M2, det interkontinentale kryssermissilet Sarmat, dronetorpedoen fra Poseidon eller det hypersoniske glideflyet Avangard alle har fremkalt reaksjoner og bevissthet i Vesten. Du trenger bare å se på det amerikanske flyvåpenets iver angående hypersoniske teknologier de siste 6 månedene for å bli overbevist om dette.

Blant disse kunngjøringene var et nytt "atomdrevet kryssermissil med ubegrenset rekkevidde". Denne kunngjøringen gjorde mange mennesker på vakt, både om enhetens virkelighet og dens relevans som et våpen i dag.

Faktisk er kjernefysisk fremdrift av et missil ikke noe veldig nytt, og arbeid ble utført i USA på dette området på 50-tallet. Prinsippet er relativt enkelt: den kontrollerte kjernefysiske reaksjonen forårsaker rask oppvarming. av luft pulsert av en turbin, forårsaker dens raske ekspansjon knyttet til trykkøkningen (den berømte PV=nRT som hver vitenskapsstudent har lært utenat), noe som gjør det mulig å drive denne gassen i høy hastighet, og dermed skape en skyvekraft. Levetiden til det radioaktive materialet gjør at reaksjonen kan opprettholdes i flere dusin timer. Dermed hadde amerikanske tester gjort det mulig å beregne at et slikt missil kunne sirkle rundt jorden mer enn 4 ganger før det gikk tom for energi. I tillegg er skyvekraften kraftig nok til å nå høye supersoniske hastigheter, men uten å nå hypersonisk terskel.

Under disse forholdene, hvorfor forlot du slik teknologi? 

Det viser seg at denne tilnærmingen har flere fatale mangler. For det første sender den ut intens ioniserende stråling, og etterlater et ekte radioaktivt spor etter seg. Som Laurent Lagneau indikerer, er det et sikkert kort at det radiologiske varselet i 2017 på de russiske grensene var knyttet til testene av dette missilet. På den annen side, selv om det er veldig raskt sammenlignet med andre kryssermissiler, er missilet som drives på denne måten veldig sakte, og veldig sårbart for anti-missilsystemer, sammenlignet med interkontinentale ballistiske missiler. Dens kjernefysiske natur forbyr imidlertid all annen bruk enn et strategisk våpen. 

Faktisk ble prosjektet ansett som ineffektivt av amerikanske myndigheter, og ble til slutt forlatt i 1961.

Så hvorfor bestemte Russland seg for å utvikle slik teknologi?

La oss være ærlige, det er ikke noe sikkert svar på dette spørsmålet i dag, i det minste i det offentlige rom. Vi kan bare gjøre utdannede gjetninger på dette stadiet. 

La oss starte med å eliminere bløffen, som på dette stadiet ville være ganske ubrukelig. Med Kinjhal, Poseidon, Zircon, Avangard eller til og med T-14 Armata og S-500, har Russland mange emner for å øke presset på vestlige militære hovedkvarterer. Burevestniken har faktisk en funksjon, og denne kan godt finnes i navnet. Burevestnik betyr faktisk måke på russisk, en sjøfugl kjent for å kunne reise veldig store avstander og holde seg i luften i svært lang tid. 

Fra da av kan vi forestille oss at missilet ville ha som funksjon å patruljere en maritim sone og angripe ethvert skip som forsøkte å gå inn eller krysse den. Fremgang innen kunstig intelligens og fjernstyring gjør det mulig å utvikle en slik funksjon. Det gjenstår problemet med radioaktivitet, som likevel vil være mye mindre over havet enn over land. Dessuten er det ingenting som sier at missilet ikke vil være sammensatt av et atombærer og en autonom ammunisjon med svært konvensjonell kjemisk fremdrift, sistnevnte skiller seg når målet er innenfor rekkevidde.

Uansett er Burevestnik en ny demonstrasjon av russisk fornyelse på den internasjonale scenen, og den utrolige dynamikken i forsvarsindustrien. Det er like beundringsverdig som det er urovekkende...

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler