Danmark ønsker å delta raskt og fullt ut i Defence Europe

Under president Macrons offisielle besøk i Danmark kunngjorde statsminister Rassmussen at landet hans ønsket å være med og delta raskt og fullt ut i det europeiske forsvarsinitiativet. Ved å kombinere handling med ord, kunngjorde den danske marinen at en av sine 3 Iver Huitfeldt-klasse luftvernfregatter, kraftige 6600 tonns fartøy utstyrt med 56 SM-2 missiler, vil delta i eskorte av det franske hangarskipet Charles de Gaulleunder sin første kampanje i 2019, i Middelhavet og Det indiske hav.

Denne kunngjøringen har svært viktig politisk og symbolsk betydning. Faktisk er Danmark tradisjonelt et svært atlantisk land, og til nå hadde det aldri vist noen bevist interesse for fransk-tyske initiativ. Statsminister Rasmussen nevnte imidlertid under sin erklæring en naturlig oppgavedeling mellom NATO og Defense Europe, som er det motsatte av den posisjonen København hittil har forsvart, og de fleste europeiske land som er medlemmer av NATO.

Dette er derfor et viktig skifte, som kan varsle en bredere bevissthet i Europa, og spesielt i Nord-Europa. 

Faktum er at, for å komme frem, må Forsvarets Europa fremfor alt bygges på det fransk-tyske ekteparet, som må kunne bygge et tilstrekkelig attraktivt og betryggende forsvarstilbud til å skape en dynamikk i hele Europas skala.

Men ni måneder før europeiske valg, som vil vise seg å være avgjørende for unionens fremtid, kan initiativer for å styrke det europeiske forsvaret fra europeere bare være velkomne. 

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler