Hvor er MESA, Midtøstens NATO?

Den amerikanske administrasjonen har ikke spart på noen krefter i flere måneder for å prøve å få til fremveksten av MESA, eller Middle East Strategic Alliance, en militær allianse som forbinder 8 arabiske land (Saudi-Arabia, Kuwait, UAE, Oman, Bahrain, Qatar, Egypt og Jordan ) til USA i en militær allianse inspirert av NATO, med den iranske trusselen som et samlende punkt. 

Prosjektet ser imidlertid ikke ut til å gå så raskt, eller like godt, som utenriksdepartementet håpet. Hvis den iranske trusselen faktisk genererer inntekter for flertallet av landene, undergraver interne spenninger prosessen. Dermed har Qatars posisjoner gitt opphav til svært alvorlige spenninger mellom Doha og Riyadh, sistnevnte har til og med vurdert å opprette en landblokade av Qatari-halvøya.

Men andre, mer diffuse faktorer ser ut til å virke i denne saken. Dermed har det saudiske riket allerede dannet to omfattende pan-arabiske militærallianser, den første for intervensjon mot Houthi-opprørerne i Jemen, den andre for den syriske krisen. Sistnevnte, selv om det ikke ga opphav til en militær intervensjon i Syria for å støtte de islamistiske opprørerne, samlet fortsatt mer enn 16 sunnimuslimske land, fra Pakistan til Marokko, inkludert landene på Strip.Sahelo-Sahara, og noen vestafrikanske land.

I tillegg har både Riyadh og Abu d'Abi forpliktet seg til å inngå bilaterale økonomiske avtaler med en rekke aktører i det sunnimuslimske samfunnet, samt industrielle avtaler. Og det er Tyrkia som ser ut til å være den privilegerte partneren i økonomiske spørsmål, så vel som i spørsmål om forsvarsindustri. 

Vi må også ta i betraktning Israels modererende rolle i denne saken, hypotesen om en sunnimuslimsk militærallianse er langt fra å være et idyllisk scenario for Tel Aviv.

Til slutt opprettholder tungvektene til MESA, nemlig Saudi-Arabia, Egypt og De forente arabiske emirater, en nøytral og til og med velvillig posisjon overfor Russland, og spesielt Kina, som åpenbart ville utgjøre alvorlige problemer i tilfelle av en forsvarsallianse med Forente stater.

Faktisk er MESA basert på et arabisk NATO i dag langt fra å ha løst alle sine motsetninger for å komme frem. På den annen side må hypotesen om fremveksten på kort eller mellomlang sikt av en uavhengig sunniunion, etter modell av Den europeiske union, som integrerer en forsvarskomponent, ikke neglisjeres, spesielt siden den også kan bygges rundt den iranske trussel, eller rettere sagt den sjiamuslimske trusselen, som representerer en bevist trussel mot legitimiteten til de regjerende familiene i mange av disse kongedømmene, så vel som mot stabiliteten til islamske republikker med blandet befolkning.

Fremveksten av en slik aktør på den internasjonale scenen, som kontrollerer en betydelig andel av energiressursene som punkter for global navigasjon, som har betydelig demografisk potensial og svært høye økonomiske ressurser, og et bemerkelsesverdig antall av det beste globale forsvarsutstyret, vil trolig være dyptgående. forstyrre regional og global geopolitikk. 

For ingenting garanterer denne alliansens troskap til USA, eller til Vesten, snarere tvert imot!

For å gå dypere inn i emnet, artikkel på engelsk (6 min)

https://www.realcleardefense.com/articles/2018/09/04/four_key_questions_about_an_arab_nato_113767.html

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler