Kan vanskelighetene til det tyske forsvaret løses ved å øke budsjettet?

Forsvaret og de tyske hærene har i flere måneder vært gjenstand for lite misunnelsesverdig og ukomplimentert medie- og politisk behandling. På den ene siden har president Trump gjort Tyskland til et eksempel på manglende investeringer fra europeiske land i NATO og i deres forsvar. På den annen side har en rekke artikler fordømt den svært lave tilgjengeligheten av viktig utstyr for de tyske hærene, som jagerfly, kampvogner, fregatter og ubåter.

I begge tilfeller var det budsjettet som ble bevilget til Forsvarsdepartementet som ble trukket frem, med regelen hevet til dogmets rangering av «2 % av BNP» i sikte. 

Som ofte er situasjonen mer kompleks, og å øke forsvarsbudsjettet vil sannsynligvis ikke løse tyske operasjonelle feil alene.

Det er riktig at det tyske forsvarsbudsjettet har opplevd sterk deflasjon sammenlignet med landets BNP siden 1990. I konstante euro falt også utgiftene litt før de stagnert i nesten 20 år. Som i mange land har påfølgende tyske regjeringer latt seg beruse av "fredens fordeler", til det punktet at de har utviklet en viss nærsynthet med hensyn til global geopolitisk utvikling. Og som mange europeiske hærer, ble de tyske hærene konfrontert med paradigmet «gjør alltid bedre, alltid billigere». Slik sett er den nåværende situasjonen til de tyske styrkene perfekt representativ for hva den til de franske styrkene ville vært hvis LPM 2019-2025 ikke hadde snudd trenden. Dette Damocles-sverdet tynger fortsatt de franske hærene, hvis forpliktelsene til LPM ikke ble respektert. 

Men utover budsjettspørsmålet er det selve oppfatningen av forsvar fra tyske myndigheter som utgjør et problem, og som hindrer gjenoppbyggingen av tyske militære verktøy. For mange tyske ledere er styringen av forsvaret kun innenfor rammen av utgiftene aksiomet for forsvarsinnsatsens bærekraft. Det er denne tilnærmingen som forklarer de prosessuelle og lovgivningsmessige overgrepene som i dag hindrer de tyske styrkene i å organisere sine logistiske strømmer. Videre, mens den tyske økonomiske og sosiale modellen ofte trekkes frem som et eksempel i Europa, er den bygget på et ekstremt skjørt grunnlag, landets demografi. Den lave fødselsraten og økningen i forventet levealder genererer en svært betydelig risiko i fremtiden for tyske økonomiske balanser, risikoer som tilhengerne av finansiell ortodoksi ønsker å begrense ved å redusere så mye som mulig de «ikke-produktive utgiftene» til staten.

Faktisk til og med når fru Merkel forplikter seg til å legge vekt på forsvarets innsats, tallrike kontroller og balanser hindrer kanslerens initiativer. `

Til slutt er den tyske befolkningen selv lite bekymret, om ikke fiendtlig, av forsvarsspørsmål, og hærene har store problemer med å rekruttere og beholde sine tropper.

Det ser derfor ut til at økningen i budsjettet til den tyske forsvarsinnsatsen langt fra er tilstrekkelig til å gjenoppbygge den operative militærstyrken som er nødvendig for forsvaret av landet. Den må ledsages av inngående refleksjon over forsvarets rolle i landets økonomi, samt en viktig kommunikasjonsfase for å forklare tyske velgere spørsmålene om slikt forsvar, for landet så vel som for Europa.

Slik sett er situasjonen til vår nabos forsvar og væpnede styrker ikke noe annet enn et forstørrende speil av franske problemer og vanskeligheter, og løsningene til den ene må derfor kunne gjelde den andre.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler