Hypersoniske våpen vil redefinere militære doktriner på kort sikt

Siden kunngjøringen i mars i fjor om at president Putin tok i bruk hypersoniske våpensystemer, ser det ut til at Pentagon har gjort det til sin høyeste prioritet, og degradert den hellige stealth til rangering av sekundær teknologi.

Dermed har det blitt annonsert en rekke programmer de siste månedene, rettet mot å utvikle hypersoniske missiler, men også systemer ment for å kunne motvirke dem, for eksempel utformingen av en HALE-drone som bærer en 140kw og til og med 280kw laser.

Men i dag har fordelen helt klart flyttet seg til russisk side, som har en bemerkelsesverdig ledelse når det gjelder hypersoniske missiler som atmosfæriske inngangsglidere. Så, Kinjal-missilet vil i dag sannsynligvis eliminere et stort antall NATOs strategiske infrastruktur i en logikk for første angrep, selv om denne doktrinen alltid hadde vært til fordel for vestlige. Kinjal/Mig500-paret kan ikke avskjæres, bærer en tung militær last på 2000 km og når mer enn 31 km, og er i dag i stand til å eliminere en stor del av vestlige anti-fly- og antimissilforsvarssteder før de rekker å reagere. Den kan også målrette mot transport-, kommunikasjons- og kommandoinfrastrukturer, avgjørende for en allianse som NATO som må koordinere hærene til 28 land.

I tillegg har de russiske luftstyrkene utført mer enn 280 treningsoppdrag med Kinjal-missilet siden mars, noe som viser betydningen som er gitt til dette våpensystemet av russisk doktrine. I tillegg vil de moderniserte versjonene av Tu-22M3 Backfire strategiske bombefly, Tu-23M3M, også bære hypersonisk missil, for ikke å treffe hangarskip, missilet vil sannsynligvis ikke kunne bruke et "forover" ledesystem » kl høy hastighet, avgjørende for å angripe bevegelige mål som et hangarskip. På den annen side kan skaden som et slikt missil kan gjøre på europeisk havne- og flyplassinfrastruktur alvorlig undergrave amerikanske og kanadiske forsterkningsevner.

Vi forstår derforiveren til vestlige generalstaber etter å finne en løsning på dette våpensystemet, sannsynligvis vil gi et fatalt slag for NATO, spesielt siden mestring av Kinjal-teknologier ville tillate russiske ingeniører å utvikle andre hypersoniske missiler basert på andre ballistiske plattformer.

Gjør ingen feil, Kinjal er ikke i seg selv et mirakelvåpen, selv om ytelsen sannsynligvis vil gi en markant fordel for russiske styrker i tilfelle konflikt. På den annen side er missilet et tegn på doktrinen som råder i dag i Russland, om å utvikle teknologier og våpensystemer ved å bruke NATOs svakheter, i dette tilfellet dens sterke avhengighet av infrastruktur. Dette er den samme logikken som rådet i utformingen av S-400 for å begrense vestlig luftmakt, som i valget om å prioritere de moderniserte versjonene av T-72, T-80 og T-90 fremfor T- 14 for raskt og rimelig å ha et mye større antall kampvogner mot NATO. 

Uansett hvilken vurdering vi måtte ha av den russiske regjeringen, og av Russland, kan vi ikke ignorere at den i dag har utviklet i 10 år en militær styrke designet og formatert for å beseire NATO ved å nøytralisere dens styrker (som luftmakt) og utnytte dens svakheter (som tung panserstyrke). Dette er en stor bekymring i dag for flertallet av generalstaber i Europa.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler