De første sjøkampdronene åpner nye perspektiver

Designkontorene til det kinesiske verftet CSOC presentert på AAD 2018 Defence Exhibition i Durban, Sør-Afrika modellen av en marinekampdrone ved navn JARI. 15 meter lang og veier kun 20 tonn, er JARI utstyrt med en 30 mm uttrekkbar kanon og 8 vertikale siloer for luftvernmissiler, samt 2 lette torpedoer. Styrt av satellittlink kan dronen nå hastigheter på 42 knop og har en rekkevidde på 900 km. 

I motsetning til luftdroner, hvis autonomi er begrenset til noen få dusin timer, bruker en marinedrone bare lite energi på å navigere i marsjfart, slik at lange patruljer kan utføres. I tillegg kan de være spesielt diskrete, og bære en mengde deteksjonsenheter som spenner fra radar til ekkolodd, for eksempel passive infrarøde deteksjonssystemer eller deteksjon og jamming av elektroniske signaler.

I stand til å bli kontrollert fra land eller utplassert og kontrollert av skip som en proxy for fjerndeteksjon og handling, åpner potensialet for marine kampdroner faktisk opp for mange perspektiver, både innen overvåking og nektelse av tilgang, eller samarbeidskamp. 

På dette området, som for alle militære droner, ser det ut til at kinesisk forskning i dag ikke bare har innhentet, men også overgått vestlig industri. En prototype av JARI er faktisk allerede i testfasen, selv om det for øyeblikket ikke er annonsert noen ordre fra den kinesiske marinen. 

Faktum er fortsatt at i det spesielle tilfellet Frankrike, som har den andre eksklusive økonomiske sonen i verden, men hvis økonomiske og menneskelige ressurser er begrensede, ville marinekampdronen utgjøre en perfekt følgesvenn for overvåkingsfregatter og fremtidige patruljebåter i tillegg til sjøs som må overvåke svært store maritime områder. De ville også gjøre det mulig å styrke eskorteringen av store skip, som hangarskipet Charles de Gaulle, eller de franske BPC-ene. Sjøkampdronen kan godt representere en valgutvikling for de 3 verftene som spesialiserer seg på militære enheter med lav tonnasje (Kership, CMN og OCEA) hvis aktivitet sannsynligvis vil bli anstrengt med ankomsten av kinesiske eller tyrkiske tilbud. .

En ordre i form av et Proof of Concept for kampdroner som er i stand til å støtte overvåkingsfregatter for oversjøiske soner fra den franske marinen kan meget vel vise seg å være en svært relevant investering på mellomlang sikt for den franske marineindustrien, og hvis skattefordeler vil kunne ha stor overstige investerte beløp.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler