Lockheed øker innsatsen utenfor rekkevidden til sine konkurrenter for å erstatte indiske MIG21-er

- Annonse -

Dette er en kunngjøring som alvorlig vil komplisere oppgaven til Dassault-teamene som forhandler om det franske flyet for det indiske flyvåpenet. Den amerikanske produsenten Lockheed Martin foreslo verken mer eller mindre, flytte hele produksjons- og vedlikeholdskjeden av sin F16 Viper til India, det vil si et marked med 400 enheter å bygge, og like mange å modernisere. Tilbudet inkluderer også teknologioverføringer for flysystemene, inkludert AESA APG-83-radaren og kommunikasjonssystemet Liaison 16 MIDS-JTSR.

For å støtte dette tilbudet er LM avhengig av et partnerskap med industrimannen TATA, som har fordelen av å ikke bli berørt av den politiske imbroglioen rundt 36-kontrakten. Rafale Indianere utnyttet av opposisjonen, og av et økosystem med 70 identifiserte underleverandører.

Med dette forslaget tar det amerikanske konsernet en meget seriøs opsjon på den fremtidige kontrakten. Faktisk er ingen av konkurrentene som deltar i anbudskonkurransen (Saab, Mig, Eurofighter, Boeing og Dassault) i dag i posisjon til å gi et lignende tilbud, fordi LM er den eneste produsenten som i dag har to forskjellige generasjons enheter på markedet, F16 og F35. Mens F16V er et meget kapabelt fly, når det fortsatt grensene for konseptet, og bestillingene registrert i Slovakia og Bahrain er sannsynligvis blant de aller siste potensielle bestillingene for flyet. Flytting av linjen til India er derfor en kontrollert avståelse for LM, spesielt siden F35 snart skulle være i full produksjon, slik at den kan omfordele personell og infrastruktur til dette flyet.

- Annonse -

Men tallene annonsert av LM er konsistente, tatt i betraktning de 100 indiske flyene, og gevinstene i form av erfaring, kunnskap og budsjettmessig avkastning for India overgår langt det de andre deltakerne på konferansen kan tilby.

Le Rafale har fortsatt seriøse argumenter å fremme, spesielt når det gjelder pris, siden tilpasningsarbeidet til behovene til IAF (Indian Air Force) allerede er utført under den første kontrakten for 36 fly. Videre legger ikke denne samme IAF skjul på sin preferanse for det franske flyet, kraftigere enn F16, som bærer en større last over en betydelig større avstand, og som er i stand til ekte fleroppdrags allsidighet som er utilgjengelig for F16.

Men stilt overfor LMs tilbud, og tatt i betraktning den aktuelle «skandalen» om den første kontrakten, vil verken IAF eller president Moodi kunne rettferdiggjøre å foretrekke det franske tilbudet fremfor det amerikanske tilbudet uten å utløse en ny bølge av politisk kritikk og mistanker om favorisering, til og med korrupsjon. 

- Annonse -

Faktisk kan Dassault godt bli tvunget til å konsentrere sin innsats om den indiske marinen og dens anbudsutlysning for 57 fly om bord, og om en mulig ny stat-til-stat kontrakt for luftforsvaret, slik at den har 4 skvadroner av Rafale, én per indisk forsvarssone.

Faktum er fortsatt at, og Dassault vet dette godt, det er én ting å avtale med India, det er en annen å faktisk bygge en enhet så kompleks som Rafale eller F16V. Den indiske regnskapsdomstolen hadde avslørt at under forhandlinger om MMRCA-kontrakten med den statlige industrimannen HAL for montering av Rafale i India estimerte den indiske industrimannen timemultiplikatorkoeffisienten mellom fransk og indisk arbeidskraft til 2,6. I tillegg kan det indiske flyvåpenets ansvars- og forsikringskrav være i strid med landets industrielle virkelighet. Seriefeilene til IAFs Su-30 MKI-er samlet i India vitner om dette.

Dessverre vil ansiktsattraktiviteten til det amerikanske tilbudet sannsynligvis ikke gi rom for disse tekniske vurderingene. Og etter all sannsynlighet vil Lockheed Martins tilbud avbryte den indiske anbudskonkurransen for andre konkurrenter.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler