Er dobbelmotorkonfigurasjonen for EuroMALE-dronen fornuftig?

Under presentasjonen av de første skissene av EuroMale, European Medium Altitude Long Endurance-dronen som følge av felles innsats fra Tyskland, Frankrike, Spania og Italia, ble mange kommentatorer rørt over tilstedeværelsen av to fremdriftsmotorer. Konfigurasjonen var et tysk krav for å kunne integrere dronen i europeisk flytrafikk, som er kjent for å være svært overbelastet.

Ifølge motstandere av løsningen vil en tomotors konfigurasjon bare øke prisen på flyet betydelig, på bekostning av sjansene i eksportkonkurranser. Videre flyr nåværende MALE- og HALE-droner allerede i Europa, under et militært flyregime. Den tyske anmodningen kan under disse forholdene fremstå som mer enn bestridelig.

Dette går imidlertid litt fort. En to-motors konfigurasjon gir faktisk eksklusive fordeler, først og fremst sikkerhet. Faktisk har nåværende MANN-droner, som Reaper eller Predator før den, den dårlige vanen å bryte ned midt på flyet, noe som uunngåelig ender med ødeleggelsen av enheten verdt flere titalls millioner dollar. Det er ingen statistikk over disse tapene, men flere mannlige dronekrasj har blitt rapportert bare i år rundt om i verden, og mer spesielt i driftsmiljøer, når enhetene er etterspurt.

Men når det gjelder kampfly, har et tomotors fly 3 til 5 ganger mindre sjanse for å krasje etter et teknisk problem (unntatt krigshandlinger, kollisjon, pilotfeil) enn et enmotors fly med samme konfigurasjon. Dette tallet kan derfor logisk sett brukes på den europeiske dronen, spesielt siden risikoen for ødeleggelse ved feil/kollisjon etc. er mye lavere enn et kampfly. Faktisk, statistisk sett, gjør en andre motor det mulig å ta opp problemet med slitasje med svært relevante økonomiske argumenter.

Det gjenstår problemet med pris. To motorer øker faktisk kostnadene ved anskaffelse og vedlikehold. Igjen er det nødvendig å se på hele spekteret av sysselsetting for å få en ide om den nøyaktige innvirkningen på prisen på eierskap. Dermed, utstyrt med to motorer, vil den europeiske dronen ha en marsjhastighet betydelig høyere enn for enmotors hanner, denne høyere hastigheten er en av forutsetningene for integrering i sivil trafikk. Men som med ny generasjon maritime patruljefly, som P8 Poseidon, betyr høyere hastighet kortere transitttider, og derfor en mindre flåte for å opprettholde en konstant tilstedeværelse i et område. I tillegg gjør dette det mulig å utvide bæreevnen og autonomien i området, en avgjørende fordel for en mannlig drone, for land- eller sjøovervåking.

Som vi kan se, er tomotorskonfigurasjonen for EuroMale langt fra å være blottet for attraksjoner. Videre, med ankomsten på markedet av kinesiske droner, som tilbyr rimelig ytelse til en svært aggressiv pris, vil posisjoneringen av en europeisk drone i samme segment være langt fra å være en garanti for mulig kommersiell suksess i fremtiden.

I tillegg er tomotorskonfigurasjonen spesielt egnet for marinebruk, et blomstrende felt som etterspørselen blir strukturert etter.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler