Europa kan ikke beskyttes av USA i tilfelle en konflikt med Kina

Når NATO starter den viktigste øvelsen siden slutten av den kalde krigen, Trident Juncture-øvelsen som samler 45.000 XNUMX mann på norskekysten, general Ben Hodge, som ledet den amerikanske hæren i Europa før han ble ekspert for Senter for europeisk politikk. Analyse, erklærte i en tale på toppmøtet i Warszawa at etter hans mening, USA vil mest sannsynlig være i krig med Kina innen 15 år, for deretter å vende tilbake til dagens umulighet for amerikanske styrker til å utføre sine oppdrag på to store fronter, i Stillehavet og i Europa.

General Hodges' uttalelser er absolutt ingen overraskelse, og en rekke artikler på dette nettstedet har diskutert denne store risikoen, som likevel ser ut til å bli ignorert av europeiske ledere. Uten å nevne det, ser den amerikanske generalen tydelig for seg en kinesisk-russisk allianse som et scenario med potensielt nederlag for Vesten. 

Kina forbereder seg på kamp

Svært stort sett ubemerket inntil nylig har Kina, siden president Xi Jinping kom til makten, gradvis organisert seg for å sette seg i kamporden. 

For det første reorganiserte den sin hær, People's Liberation Army, for å bringe den opp til vestlige standarder, og favoriserte profesjonelle krefter fremfor sin gamle, populære oppfatning. Hun satte også i gang dyptgripende endringer i det militære hierarkiet, både for å få slutt på den endemiske korrupsjonen som rammet de militære elitene, og for å få frem nye ledere i tråd med landets strategiske mål.

For det andre har landet skaffet seg en svært kraftig forsvarsindustri, både moderne og effektiv, nå i stand til å produsere utstyr som ofte har lite å misunne sine vestlige kolleger. Fremfor alt har denne industrien nå nådd sitt optimale produksjonsnivå, mye høyere enn for andre globale forsvarsindustrier.

Landet har gjort en enestående innsats for å øke sine teknologiske evner og sitt potensiale når det gjelder forskning og utvikling. Gjerne, mange kinesiske teknologier har blitt anskaffet gjennom industrispionasje eller omvendt utvikling. Men landet stoppet ikke der, og utviklet samtidig en svært betydelig vitenskapelig kapasitet, som i dag ikke bare assimilerer stjålne teknologier, men utvider dem, mens de utvikler nye. Kunngjøringer om kvanteradarer, jernbanevåpen eller undervannslasere er kulminasjonen av dette, selv om det i dag er umulig å vurdere sannheten.

Til slutt har Kina tålmodig implementert en strategi som tar sikte på å øke sin territoriale og maritime dominans, enten ved å anvende et fait accompli, som i Kinahavet, eller ved å bruke sin økonomiske og finansielle makt, i Asia som i Afrika. Den har også utviklet et første nettverk av allianser, med Pakistan, Bangladesh og Russland, for bare å nevne de viktigste, slik at det kan komme ut av sin tradisjonelle isolasjon, spesielt på den internasjonale scenen.

Alle disse elementene i dag skaper en dynamikk for vekst av kinesisk makt som er mye større enn i Vesten, spesielt USA.

En effekttopp i 2030

Ved å ekstrapolere veksten av kinesisk makt over tid, frem til dets absolutte balanse, som vil bli nådd i 2040, og ved å sammenligne amerikanske initiativer som tar sikte på å rekonstruere dets militære potensial, ser vi at det relative balansepunktet vil nås fra 2030. Fra denne datoen vil veksten til de kinesiske og amerikanske maktene være omtrent lik. 

Ser man derimot på det europeiske teatret, vil den absolutte toppen av russisk makt nås kort før 2030, og det samme vil dets relative makttoppen overfor europeiske land. På den annen side, utover 2035, vil nye europeiske programmer som FCAS eller MGCS sannsynligvis redusere eller til og med nøytralisere den russiske maktforskjellen. 

Faktisk representerer perioden 2030-2035, basert på gjeldende data, det optimale tidspunktet for en mulig kinesisk-russisk allianse å konfrontere og beseire USA og dets allierte.

konklusjonen

I 80 år har europeere alltid vært i stand til å stole på en sikker verdi, amerikansk industris makt til å ha forrang over en motstander i tilfelle konflikt. Kina i dag, og enda mer i morgen, forstyrrer dette paradigmet, med en industrimakt som minst kan sammenlignes med USAs, og en demografisk makt som er dobbelt så stor.

Faktisk må Europa svært raskt revidere sine posisjoner og implementere en strategi som tar sikte på å nøytralisere russisk militærmakt fra 2025. Ved å gjøre det, og ved å begrense bruken av amerikansk militærmakt i det europeiske teatret, vil det tillate sistnevnte å konsentrere seg sin innsats på det fredelige teateret, og derfor for å nøytralisere kinesisk makt. Den resulterende situasjonen vil minne om den kalde krigen, et scenario som totalt sett er å foretrekke fremfor åpen konflikt mellom supermakter.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler