Vil den franske marinen (ytterligere) redusere formatet?

I «MERCATOR»-planen, presentert av stabssjefen for marinen, admiral Prazuck, vil den oppmerksomme observatøren ha lagt merke til at formatet til marinen, når det gjelder overflatekampskip, var betydelig dårligere enn det det er i dag.

Etter å ha fjernet forestillingen om aviso eller korvetter, var det andrerangsfregattenes tur, i dag representert ved de 5 lette snikefregattene fra Lafayette-klassen, til å forsvinne fra inventarene. Faktisk presenterer planen en flåte som består av 15 fregatter av 1errang, og 6 overvåkingsfregatter, men det er ikke lenger noen omtale av de 5 lette fregattene av 2ndringte.

Husk at for å opprettholde dette formatet med 15 førsteklasses fregatter anbefalt av 2013 White Paper, vil marinen modernisere 3 lette stealth-fregatter for å utstyre dem med en baugekkolodd og et SADRAL luftvernsystem, som kvalifiserer dem så vel som fregatter av 1errangering i påvente av levering av FTI mellom 2024 og 2029. 

Men forrige uke, den brasilianske marinen har annonsert at den er interessert i de 2 lette stealth-fregattenesom ikke ville bli modernisert, nemlig Lafayette og Aconit. Faktisk forestillingen om en fregatt på 2ndrang vil forsvinne fra Sjøforsvarets inventar, dette etter forsvinningen av de 17 avisoene. Overflatekrigsskipsformatet vil derfor gå fra 41 i 1990 til 21 i 2030, forutsatt at de moderniserte FLF-ene tas ut av drift med inntreden av de siste 3 FTIene.

Denne reduksjonen i format kompenseres av to hovedfaktorer:

For det første er de nye skipene til den franske marinen svært betydelig kraftigere enn skipene de erstatter, både når det gjelder ildkraft og deteksjonskapasitet.

For det andre kunngjorde admiral Prazuck at FREMM-fregattene gradvis ville flytte til dobbelt mannskap, som ubåtene til den franske marinen, slik at tilstedeværelsen av fartøy til sjøs kan øke fra 50 til 60 % samtidig som mannskapenes behov for hvile og hvile bevares. trening på land.

Faktisk vil de store enhetene til marinen, kjernefysiske hangarskipet Charles de Gaulle og de 3 BPC-ene, permanent ha en luftvernfregatt og en anti-ubåtfregatt for sin eskorte, mens de frigjør 6 til 8 bygninger for isolert eller koalisjon oppdrag. 

I tillegg vil skip som er utplassert i spente områder alle ha tilstrekkelige defensive evner til å sikre deres beskyttelse mot moderne trusler, som antiskipsmissiler. 

Dette nye formatet vil også ha negative effekter. Hvis det således effektivt øker marinens kapasitet i fredstid, vil dobbeltbesetning raskt utrydde sine grenser i krigstider, hvor antall skip betyr like mye som tilgjengeligheten på sjøen. Utmattelse vil også ha en mye større innvirkning, redusere motstandskraften og handlingskapasiteten til den franske marinen i degradert format. Videre, i tilfelle en stor konflikt, med mange områder å dekke, vil den franske marinen raskt finne seg i mangel på ressurser, om ikke annet for å sikre militær beskyttelse av sine egne kyster.

På den annen side vil dette formatet ha en betydelig innvirkning på industriell aktivitet i Frankrike, i et kritisk øyeblikk, selv når Kina og andre aktører som Sør-Korea eller Tyrkia posisjonerer seg på det internasjonale markedet. Med en størrelse på 21 fregatter (15 førsteklasses og 6 overvåking), og en gjennomsnittlig levetid på 30 år, vil Naval Group se sin innenlandske aktivitet ekstremt begrenset, noe som øker eksponeringen for eksportrisiko betydelig. I tillegg vil dette tvinge den franske industrimannen, hvis rolle likevel er strategisk for landet med 2ndGlobal ZEE, for å gjenta utviklingen med egne midler en serie dedikert til eksport, som tilfellet var for Gowind-serien.

Dette nye formatet er derfor et resultat av en intens optimalisering av midlene som er tilgjengelige for den franske marinen, men dens negative effekter kan føre til betydelige konsekvenser, både fra et industrielt og operativt synspunkt. Imidlertid, som vi har vist flere ganger, kan budsjettbegrensningene som førte til utformingen omgås av en innovativ alternativ modell som Positive Valorization Defense. 

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler