Den britiske hæren åpner igjen dørene for Dominions

I likhet med flertallet av vestlige hærer, sliter de britiske hærene med å rekruttere og vedlikeholde troppene sine. I følge Riksrevisjonen gjenstår det i dag 8500 ubesatte stillinger i dronningens hærer. 

For å prøve å møte dette behovet kommer den britiske regjeringen å godkjenne søknader fra medlemmer av Commonwealth, med mål om å rekruttere 1350 ansatte fra for eksempel India, Kenya, Canada eller Australia.

Frem til nå måtte utenlandske kandidater bevise 5 års tilstedeværelse på Storbritannias jord for å være kvalifisert. Ved å fjerne denne grensen håper myndighetene å fremprovosere et fenomen som kan sammenlignes med den franske fremmedlegionen, som til nå ikke har hatt noen problemer med å rekruttere.

I motsetning til det som ble praktisert i USA på høyden av krigene i Afghanistan og Irak, er det ikke snakk om en systematisk tildeling av nasjonalitet utover en gitt tjenestetid. Den britiske hæren har allerede spesifikke kanaler for å rekruttere utenlandsk personell til spesialiserte regimenter, som de nepalske Gurkhaene. 

Faktum gjenstår at spørsmålet om rekruttering, som spørsmålet om å beholde soldater, er et tilbakevendende og svært alvorlig problem for vestlige hærer. Årsakene er flere: manglende attraktivitet av militære karrierer oppfattet som for restriktive, demotivering av en del av lederne etter flere tiår med magre tider, svært høyt operativt press eller attraktivitet av sivile jobbtilbud for blant annet militære ferdigheter.

I tillegg har rekrutteringskriteriene fortsatt å styrkes, dels på grunn av den økende tekniske og teknologiske dimensjonen i hærfaget, men også for å redusere investeringene i opplæring, samtidig som mye personell forlater styrkene ved slutten av sin første kontrakt.

En viss form for ond sirkel har derfor blitt skapt i HR-politikken til hærene, fremfor alt indusert av de siste årenes budsjettbegrensninger, etter å ha ført til besparelser der dette var mulig, spesielt når det gjelder trening. På samme måte begrenser rekrutteringsvanskene formatambisjonene til hærene, noe som fører til økt operativt press på personell, en av de avgjørende faktorene for demotivering som forklarer den betydelige omsetningen i arbeidsstyrken. 

Økningen i budsjetter tildelt hærer engasjert i Vesten vil utvilsomt forbedre situasjonen. Men det vil være nødvendig med forstyrrende tiltak, og trolig oppfattet som risikabelt, for å lykkes med å bryte denne pågående destruktive sirkelen. 

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler