Kan den modulære utformingen av programmer løse problemet med våpeneksport mellom Paris og Berlin?

- Annonse -

Etter president Macron er det kanslerens tur Merkel for å uttrykke støtte til konseptet om en europeisk hær, i en tale holdt til Europaparlamentet 13. november.

Hvis den krever opprettelsen av en europeisk hær "komplementær til NATO", og et eget beslutningsorgan, understreker den også en nødvendig avtale om våpeneksport på nivå med utstyr bygget i samarbeid.

Som vi vet, fremstår dette problemet som et Damokles-sverd på de forskjellige fransk-tyske programmene, slik som FCAS, eller MGCS, til det punktet at det blir identifisert som et kritisk emne av mange aktører i disse programmene. Det må sies at den franske og den tyske tilnærmingen ikke er vanskelig å forene, men strukturelt motsetning. Faktisk, der Frankrike favoriserer statlige grunner og den nødvendige dimensjonen av eksport for å opprettholde en forsvarsindustri på høyt nivå, er den tyske posisjonen fremfor alt diktert av dens offentlige mening, mye mer følsom for denne typen dilemma, enn den franske.

- Annonse -

Videre er forholdet mellom den tyske forbundsstaten og forsvarsindustrien svært forskjellig fra det i Frankrike. For tyske myndigheter er forsvarsindustrien en strategisk industri så lenge den forblir lønnsom. Hvis den ikke lenger er der, vil den føderale staten ikke ha noen betenkeligheter med å utstyre seg med utenlandsk utstyr, spesielt amerikansk. Dette spesielle forholdet forklarer de tyske forsinkelsene angående valget av flyet som skal erstatte Tornados på slutten av deres levetid, samt angående utelukkelsen av TKMS fra anbudskonkurransen vedrørende de nye fregattene til den tyske marinen. 

På fransk side, tvert imot, er strategisk autonomi fortsatt en absolutt prioritet, og regjeringen vil bare vurdere å utstyre seg med importert utstyr i svært sjeldne unntak, for å opprettholde kapasiteten til denne industrien som sysselsetter 200.000 10 mennesker i Frankrike, og genererer nesten XNUMX milliarder euro per år i eksport. Åpenbart er friksjonspunktene mellom de to posisjonene uunngåelige, og kan utgjøre en årsak til fiasko for fransk-tyske programmer, som mange samarbeidsprogrammer i Europa, og de to posisjonene er representative for mange europeiske land.

Løsningen som tar sikte på å håpe at en av de to aktørene ikke gir avkall på sin politiske linje, er selvsagt urealistisk. Den saudiske episoden de siste ukene er der for å minne oss på dette. Hvordan kan vi under disse forholdene finne et kompromiss som er akseptabelt for hovedpersonene?

- Annonse -

Løsningen kan ikke komme fra en politisk avtale, men fra en teknologisk tilnærming. Faktisk, i dag består flertallet av forsvarsprogrammer av et sett med systemer, samlet og koblet sammen i et enkelt våpensystem. Selv om det er naturlig at det endelige våpensystemet er svært likt for alle deltakerland, for å dra mest mulig nytte av serieeffekten, er det ingen plikt til å tilby det samme systemet for eksport.

Dermed kan programmer som FCAS eller MGCS brytes ned i moduler, delt inn i 3 underkategorier: 

  • "kjerne"-moduler: alle modulene som er avgjørende for driften av det ikke-dødelige og ikke-strategiske våpensystemet. Dette gjelder vanligvis, når det gjelder FCAS, strukturen til flyet, dets flykontroller, dets motor.
  • Eksporterbare taktiske moduler, nemlig elementene i våpensystemet som alle interessenter forplikter seg til ikke å nedlegge veto mot noen form
  • Kritiske taktiske moduler, som minst én aktør kan forby eksport, uansett årsak.

Når det oppstår uenighet om eksport, vil alle aktører bli pålagt å respektere sine forpliktelser når det gjelder kjernemoduler og eksporterbare moduler. På den annen side vil det være de som er gunstige for eksport, å tilby alternativt utstyr for kritiske moduler. Det vil selvsagt være forbudt å foreslå ikke-standardiserte løsninger når det ikke er identifisert noe problem knyttet til eksport. På samme måte bør straffeklausuler integreres i avtalen mellom stater dersom en av aktørene av en eller annen grunn nekter å respektere sine forpliktelser når det gjelder kjerne- og eksporterbare moduler.

- Annonse -

Denne tilnærmingen vil ikke bare gjøre det mulig å effektivt formulere hypotesene knyttet til eksport av moderne våpensystemer, men også å identifisere de ulike aktørenes posisjonering med hensyn til eksport, for å identifisere aktørene som er motstandere av dem. når det gjelder kommunikasjon og i kommersielle eller juridiske spørsmål. Nok til å sette i perspektiv umuligheten av det fransk-tyske eller europeiske partnerskapet fremsatt av noen. 

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler