Underleverandørkjeden for forsvarsindustrien genererer halvparten av den økonomiske effektiviteten til BITD

- Annonse -

I samsvar med sine kampanjeforpliktelser har president Macron siden valget implementert en tilnærmingspolitikk til Tyskland når det gjelder forsvarsprogrammer. To emblematiske programmer har allerede dukket opp, nemlig FCAS-programmet som tar sikte på å designe erstatning av Rafale et Typhoon innen 2040, og MGCS-programmet, for å erstatte Leclerc-tankene og Leopard 2, innen 2035. 

Disse programmene forutsetter industriell deling mellom franske og tyske selskaper. Innledet allerede før presidentvalget, er tilnærmingen mellom franske Nexter og tyske Krauss-Maffei Wegmann innen landvåpen kjernen i denne påståtte politiske viljen.

Kunngjøringen i begynnelsen av uken om en mulig eierandel i det tyske forsvarsgruppen Rheinmetall i KNDS-gruppen, et joint venture mellom den franske staten (50%) og KMD eid av Bode-familien (50%), fremhever nå foreløpig uadressert risiko som disse europeiske fusjonene representerer for den franske underleverandørkjeden, og på samme måte for den økonomiske og sosiale effektiviteten til forsvarsindustrien i Frankrike.

- Annonse -

I dag, og i gjennomsnitt, for hver million euro som investeres av staten i forsvarsindustrien, skapes det 10 direkte jobber (fra BITD), 9 indirekte underleverandørjobber og 8 induserte jobber. , nemlig påfølgende bruk av forbruk av direkte og indirekte bruk. I tillegg kommer fortsatt i gjennomsnitt 5 direkte jobber knyttet til eksport, med 4 indirekte jobber og 4 induserte jobber. 

Faktisk genererer 1 million euro investert av staten i forsvarsindustrien 40 arbeidsplasser i Frankrike. Når man vet at en jobb i gjennomsnitt genererer 52.000 2,1 euro per år i skatteinntekter for staten, er den skattemessige og sosiale avkastningen på statlige investeringer derfor XNUMX millioner euro per million investert euro. 

Imidlertid er det store flertallet av franske underleverandørselskaper mellomstore bedrifter, eller SMB/SMIs, hvis arbeidsstyrke varierer mellom 50 og 150 ansatte. Som et resultat av dette er landskapet i denne underleverandørkjeden svært fragmentert. Bare i avdelingene Cher og Loiret har de 60 selskapene som deltar i underleverandører av forsvarsselskaper etablert i territoriet, bare 5400 ansatte. 

- Annonse -

I Tyskland, derimot, er underleverandører organisert rundt selskaper som er mye større, mer diversifiserte, og tilbyr finansielle garantier som er langt overlegne de som tilbys av franske selskaper. Det er derfor en betydelig frykt for at KNDS joint venture vil foretrekke tyske underleverandører fremfor franske, på bakgrunn av økonomiske og saklige argumenter.

Problemet er enda mer markert med Rheinmetalls mulige tilbakekjøp av KMW-andelen i KNDS, fordi sistnevnte, nesten 1,5 ganger større enn KNDS, har en veldig solid semi-captive underleverandørkjede. , hvorav en betydelig del er integrert i gruppen selv.

Men det som er sant for KNDS og MGCS-programmet, gjelder også for den franske luftfartskomponenten og FCAS-programmet og Patmar-programmet, eller Naval Group / Fincantieri-fusjonen hvis dette skulle struktureres.

- Annonse -

Denne utviklingen skaper to betydelige risikoer med hensyn til det franske forsvarets økosystem.

For det første representerer Forsvarets industrielle underleverandørkjede i dag 50 % av den økonomiske og sosiale effektiviteten til investeringer i forsvarsindustrien. På en anvendt måte, der økosystemet til den franske forsvarsindustrien genererer 700.000 400.000 arbeidsplasser i dag, kan det bare hindre 2,1 0,9 uten tiltak for effektivt å beskytte denne underleverandørkjeden, altfor ofte glemt i nasjonale planer, og dette for samme nivå av årlige investeringer av staten. Skatte- og sosialavkastningen vil også reduseres svært betydelig, fra 9 til mindre enn 10, noe som representerer et tap for staten på €XNUMX til €XNUMX milliarder per år.

For det andre vil konsekvensene for den lokale økonomien sannsynligvis være katastrofale for visse territorier som spesialiserer seg på dette området. I Centre-regionen, i industribassenget rundt Bourges, kan halvparten av selskapene i underleverandørkjeden og 4500 induserte arbeidsplasser være direkte truet, og i sin tur true 3000 induserte arbeidsplasser, eller 5,5 % av avdelingens aktive befolkning. , noe som fører til en økning. i arbeidsledighet på 40 % i avdelingen (fra 10,5 % til 14,5 %).

Enten på nasjonalt eller lokalt nivå, er vurderingen av problemet med underleverandørkjeden av myndighetene så vel som av de store aktørene i forsvarsindustrien en viktig del av de pågående forhandlingene med våre europeiske partnere. Endringen av denne store økonomiske stafetten vil føre til at forsvarets økosystem mister sitt unike sosiale og skattemessige potensial i det franske industrielle og økonomiske landskapet. Fordi, ved å miste denne unike effektiviteten som lar staten potensielt støtte forsvarsinnsatsen til tross for de økonomiske og budsjettmessige vanskelighetene man møter, ville det franske forsvarets økosystem være uten våpen for å forsvare seg mot de politiske fristelsene til forsvarets "utgiftsstyring". 

Også her vil anvendelsen av metodene og økonomiske kriterier utviklet av "Positive Valorization Defense"-doktrinen, mye brukt i denne artikkelen, gjøre det mulig å åpne opp veier for utvikling og styrking av forsvarets økosystem som tjener behov. forbli frosset i en defensiv holdning som i flere tiår.

Kilder:

Sektorstudie av Forsvarsindustrien i Sentrumsregionen – DIRECCTE CENTER – juni 2012

Fransk våpeneksport: 40.000 2014 arbeidsplasser i våre regioner – MINDEF/CIDEF – september XNUMX

Forsvarets økonomiske innvirkning på territoriet til Brest-Lorient-forsvarsbasen - ADEUPa ​​​​Brest-Bretagne - februar 2016

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler