Laserkampsystemet "Perevest" er allerede i tjeneste med de russiske styrkene

Rettede energivåpen, som lasere, har vært foretrukket av forsvarsinnovasjonsmiljøer i USA og Europa i flere år. Den amerikanske marinen har begynt å utstyre visse enheter med dem, slik som LPD USS Ponce, og planlegger å erstatte de to 2 mm kanonene på Zumwalt-destroyeren med denne typen våpen. Den amerikanske hæren har på sin side annonsert den kommende utplasseringen av 155 KWh-lasere innebygd på Stryker-pansrede kjøretøyer, og ment først og fremst å eliminere droner, MEHEL.

Hvis Russland hadde et forsprang på hypersoniske våpen, med Kinjal-, Zircon- og Avangard-glideren, ble det akseptert at Vesten beholdt et teknologisk forsprang innen rettede energivåpen. 

Overraskelsen var derfor betydelig da russiske myndigheter i mars 2018 la ut en video av et selvgående lasersystem beregnet på å eliminere droner, kryssermissiler og fly, ifølge den lakoniske pressemeldingen som fulgte med.

Så hva kan vi si om kunngjøringen som ble gjort 5. desember, ifølge hvilken Perevest, navnet som ble gitt til dette systemet som hyllest til Alexander Perevest, en munkesoldathelt fra middelalderens Russland, ville allerede være i drifti russiske enheter. Det skal bemerkes at indiskresjoner publisert for 2 måneder siden allerede antydet at systemet var i ferd med å bli utplassert, og at mannskapene var i operativ trening.

I mangel av mer fullstendig teknisk informasjon, spesielt angående kraft og type laser som brukes, er det umulig å vurdere den faktiske operasjonelle kapasiteten og funksjonen til Perevest. Imidlertid vil systemet etter all sannsynlighet være det første offensive lasersystemet som faktisk er operativt i en væpnet styrke. Etter sjokket etter at Kinjal-missilet ble tatt i bruk, tester knyttet til Avangard-, Zircon-, Burevestnik- og Stratus 6-systemene, demonstrerer igangsettingen av Perevest igjen i hvilken grad den russiske forsvarsindustrien ikke bare har fanget opp. opp med vestlig industri, men overgikk dem på mange områder, selv de mest usannsynlige.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler