Russland vil styrke sine styrkeprojeksjonsevner

Selv om Sovjetunionen hadde en høysjøflåte som var mindre enn NATOs, hadde Sovjetunionen alltid en stor flåte beregnet på kraftprojeksjonsaksjoner. Overfallsskip har lenge fungert som logistikkskip i den russiske flåten siden den sovjetiske kollapsen, men de siste årene har det vært en betydelig innsats for å gjenoppbygge denne evnen.

Dette var målet med kjøpet av Mistral-klassens projeksjons- og kommandobygninger fra Frankrike, en kontrakt suspendert og deretter kansellert av franske myndigheter etter annekteringen av Krim og russisk støtte til opprørsstyrker i Donbass. Til tross for at russiske medier tullet, og noen franske håndlangere, hadde kanselleringen av leveringen av franske skip betydelige konsekvenser for gjenoppbyggingen av den russiske marinen. 

Til tross for ambisjonene som vises, og erklæringer om mulig overføring av franskkunnskaper til russiske verft, har de fortsatt ikke klart å designe en bygning som ligner på de franske BPC-ene. 

I mangel av Mistral har russiske verft sjøsatt en type fartøy som de kjenner godt, LST (for Landing Ship Tank), med Ivan Gren-klassen. Arbeidet med blyskipet startet i 2004, og først i 2012 ble bygget endelig sjøsatt. I tillegg har mange vanskeligheter og funksjonsfeil skjemmet sjøtestene som ble startet i 2016, og bygningen var spesielt ustabil på åpent hav.

Uansett ble Ivan Gren endelig tatt opp til aktiv tjeneste i sommer, og søsterskipet, Peter Morgunov, skulle slutte seg til den russiske marinen i 2019. Bygging av 2 tilleggsbyggble annonsert, en modifisert versjon av Ivan Gren, for å styrke russisk projeksjonsevne

Den russiske doktrinen om sjøstyrkeprojeksjon skiller seg betydelig fra vestlige doktriner. Den favoriserer handlinger for å omgå motsatte linjer for å gi et alvorlig slag mot motsatte forsyningslinjer og forstyrre logistikkkjeden, og ikke for å utgjøre et offensivt brohode, hovedoppdraget til de amerikanske MAUene. 

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler