Darpa ønsker å studere geopolitisk prediktivitet ved hjelp av Big Data og AI

Under akronymet KAIROS, for «Kunnskapsstyrt Artificial Intelligence Reasoning over Schemes», utvikler DARPA, Pentagons disruptive innovasjonsbyrå, et program basert på Artificial Intelligence og Big Data, som har som mål å «forutsi fremtiden for store begivenheter», basert på analysen av tidligere og nåværende hendelser, på statlig nivå. 

Utover alt det emosjonelle aspektet og fantasien som slike perspektiver kan bære, er det fremfor alt et spørsmål om å studere de fremvoksende profilene i massen av tilgjengelig informasjon, for å kunne potensere mulige utviklinger, 'bilde av værprognoser. Imidlertid er antallet og arten av parameterne som skal studeres i geopolitiske spådommer mye mer tallrike og komplekse enn de som brukes i meteorologi, selv om det allerede er et svært vanskelig og ressurskrevende emne.

På den annen side, hvis prosjektet skulle lykkes, ville det ikke bare tilby kapasitet til statistisk å forutse utviklingen av kriser, men å teste ulike scenarier for å vurdere effektiviteten før man handler.

I Frankrike utviklet doktor Philippe Fabry en relativt sammenlignbar teori, kalt historionomy, ifølge hvilken store menneskelige samfunn respekterer forhåndsdefinerte og relativt presise sykluser i deres temporalitet. Tilnærmingen, selv om den er attraktiv, er rent kvalitativ, og muliggjør ikke potensiell utvikling, noe som får den til å miste mye av sin effektivitet.

Faktum er at i dag, og til tross for flere tiår med observasjoner og et begrenset antall numeriske verdier å ta hensyn til, er det fortsatt svært vanskelig å lage nøyaktige værmeldinger utover 4/5 dager. Mangfoldet av parametere som må tas i betraktning, deres svært forskjellige og noen ganger vanskelige å kvantifisere natur, og fraværet av markante teorier på feltet, gjør at dette fungerer for øyeblikket, og i svært lang tid, mer enn eksperimentelt.

Merk at en teknologi av denne typen også kan overføres til det økonomiske nivået, og mer spesielt til nivået av variasjoner i aksjemarkedet. Sistnevnte er faktisk delvis et resultat av de samme økonomiske, sosiologiske og politiske parameterne som utviklingen av menneskelige samfunn, så vel som fra visse kriterier knyttet til psykologi. En slik tilnærming vil derfor sette spørsmålstegn ved hele dagens organisering av markeder på global skala, og faktisk skape en krise av enestående omfang. 

En annen Pandoras eske, på en måte...

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler