De første konsekvensene av utgivelsen av INF-traktaten er avslørt

- Annonse -

Knapt har president Trumps, dessuten svært etterlengtede, beslutning om å trekke USA fra INF-traktaten blitt tatt, og Moskvas like umiddelbare svar om å gjøre det samme, at de første erklæringene og kunngjøringene er gjort, som viser at denne konklusjonen var alt annet enn en overraskelse .

På den ene siden er det den tradisjonelle utvekslingen av høfligheter mellom de to leirene, som hver gir den andre skylden for denne fiaskoen. På amerikansk side fortsetter vi skylde på Russland om Novator-systemet, men også for å komme med anklager eller mistanker om andre systemer, ansett som potensielt i strid med traktaten, for eksempel Iskander-systemet. På russisk side er vi ikke utelatt, og anklager USA for også å være det i strid med traktaten i 20 år, og å allerede utvikle våpensystemer som overskrider rekkeviddegrensen på 500 km, forbudt i henhold til traktaten.

Men det er fremfor alt kunngjøringene om utviklingen av nye våpensystemer som viser at alt dette i stor grad var forutsett. På russisk side, i tillegg til Novator, har bosatt Putin autorisert forsvarsministeren til å utvikle hypersoniske mellomdistanse ballistiske systemer (1000 til 5000 km). Saken er langt fra å være utenfor rekkevidden av russiske ingeniører, Kinjal hypersoniske luftbårne ballistiske missil, som ble sluppet fra Mig-31, og er avledet fra bakke-til-bakke Iskander-systemet. Det vil derfor bare ta svært kort tid for russisk industri å designe og produsere slike systemer, som er i stand til å treffe hele Europa.

- Annonse -

Videre høres denne tilbaketrekningen tilskrevet amerikanerne på russisk side ut som en bekreftelse på USAs og NATOs fiendtlige intensjoner overfor landet, og en ny start på et våpenkappløp som allerede er startet for 10 år siden.

Under det samme møtet som ble sendt av russiske kanaler, mellom president Putin, utenriksminister Lavrov og forsvarsminister Shoigu, bekreftet sistnevnte overfor presidenten at Poseidon strategiske dronetorpedosystem(også kjent under koden Stratus-6), hadde fullført testene.

NATOs ubetingede innretting bak den amerikanske allierte, selv om det ikke er overraskende, er likevel problematisk. Faktisk plasserer dette de facto europeiske land på en linje som er identisk med USAs, uten å ha de teknologiske midlene. Faktisk er det ingen europeiske land som for tiden utvikler et kort- og mellomdistanse ballistiske missilprogram, samtidig som de inviterer Russland til å formalisere utviklingen og utplasseringen av sine egne systemer. Mens Europa prøver å bevege seg mot større hensyn til sitt eget forsvar, vil denne NATO-kunngjøringen faktisk øke europeiske lands avhengighet av amerikansk beskyttelse og teknologi. En mer nyansert posisjon til Alliansen, eller dens europeiske medlemmer, ville ha gjort det mulig å flytte problemet med ballistiske missiler av denne typen til teatre der de allerede er problematiske, som i Midtøsten og Asia.

- Annonse -

Uten å vise selvtilfredshet eller nærsynthet i forhold til den russiske posisjonen, og den reelle trusselen den utgjør for den østlige flanken av EU, vil Europa være lurt å ta avstand fra ethvert initiativ for utplassering av denne typen missiler fra amerikanske styrker på sitt territorium, mens de åpner en Europa-Russland-forhandlingskanal, for en INF-Europa-traktat basert på det europeiske teateret, for eksempel basert på franske avskrekkingsevner, se britisk.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler