Google Map avslører nye hemmelige militære baser

Nye teknologier er noen ganger ikke noe nytt. EN Oppdatering av Google kartleggingsverktøy dermed avslørte plasseringen av flere taiwanske militære steder. 3D-visualiseringen overlater lite til fantasien og avslører i detalj en nå tidligere hemmelig amerikansk Patriot-missiloppskytningsplass eller til og med National Security Bureau (Taiwanesisk etterretning). EN arbeidsgruppe ble umiddelbart dannet av Taipei for å unngå en gjentakelse av en slik hendelse og forbedre kamuflasjen til militærbasene. Allerede i 2016 måtte det taiwanske forsvarsdepartementet gripe inn slik at øya Taiping i Sør-Kinahavet ikke lenger ble vist i klartekst på Googles kartverktøy. 

Myndighetene var raskt ute med å bagatellisere omfanget av avsløringene. Den taiwanske nasjonalforsvarsministeren Yen Teh-Fa husket at den mest sensitive informasjonen var plassert i bygninger, langt fra rekkevidden til Google-satellitter. På samme måte ville plasseringen og konfigurasjonen av militære steder måtte endres og forbli mobile. Avsløringene kan til og med allerede være foreldet.

Eksempler blir likevel stadig hyppigere. Søknader for allmennheten gjør det mulig, direkte eller indirekte, å lokalisere sensitive militære steder eller aktiviteter. I januar 2018 var det en applikasjon for løpende rutekartlegging som gjorde det mulig å geolokalisere hemmelige amerikanske militærbaser i Irak, Syria og Afghanistan samt franske i Madama i Niger. Pentagon hadde dermed forbudt bruk av applikasjoner som bruker GPS i risikoområder.

Thibaud Mattei

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler