Kina blir første eksportør av kamp drone

I følge Stockholm International Peace Research Institute, eller SIPRI, Kina sies å ha eksportert 153 kampdronesystemer,mellom 2014 og 2018 til 13 internasjonale kunder, noe som gjør den til den ledende eksportøren av denne typen utstyr i verden. Dette tallet representerer en økning på mer enn 1400% sammenlignet med forrige periode. I tillegg er Kina nå verdens 5. største eksportør av forsvarsutstyr, og overgår toppkvartetten i USA, Russland, Frankrike og Storbritannia. I løpet av perioden eksporterte Kina sitt forsvarsutstyr til 53 land (+12 sammenlignet med den forskjellige perioden), med sine viktigste kunder Pakistan, Bangladesh og Algerie.

Og det ser ikke ut til å være en nedgang i kinesisk vekst i dette området. Landet tilbyr nå høyytelsessystemer som fregatter og korvetter, kampfly, transport og helikoptre, pansrede kjøretøyer av alle typer, et veldig bredt utvalg av missiler og radarer, samt droner, til meget konkurransedyktige priser, og mer enn gunstige betalingsbetingelser.

Hvis de nye tilbudene byr på problemer for vestlige, spesielt i Midtøsten og Asia, er dette nå også tilfellet for Russland, hvor Kina ikke nøler med å posisjonere seg svært aggressivt blant Moskvas potensielle kunder. Dermed tilbød Beijing Laos og Bangladesh sitt J-10C lette jagerfly mot det russiske Y-130 trenings- og angrepsflyet, og JF-17 i Malaysia.

Hvis Vesten fortsetter å satse kun på sin teknologiske fordel for å garantere sine markeder mot Kina (og Russland), vil skuffelsen sannsynligvis være rask og smertefull. For å kjempe mot disse landene er det viktig å bruke en annen økonomisk oppfatning av rollen og det sosioøkonomiske potensialet til forsvarsindustrien.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler