Amerikanske spesialstyrker la press på US Air Force

Den amerikanske spesialstyrkekommandoen er svært misfornøyd med den annonserte utsettelsen av LAA[efn_note]Light Attack Aircraft[/efn_note]-programmet fra det amerikanske luftforsvaret. I januar 2019, etter den raske utviklingen i geopolitiske situasjoner i verden, som økte frykten for en gjenoppblomstring av høyintensitetskonflikter, kunngjorde kommandoen til det amerikanske flyvåpenet at LAA-programmet ble utsatt uten å oppgi senere datoer, med tanke på at studiepoengene skulle være fokusert på å skaffe mer effektive fly, som F35.

Men hvis det amerikanske luftvåpenet forbereder seg i dag på morgendagens kriger, har SOCOM[efn_note]Spesial Operation Commander[/efn_note] et umiddelbar behov for evnene som dette programmet skulle gi, spesielt de for å kunne yte nær brannstøtte til styrker engasjert i teatre med lav og middels intensitet. Faktisk kan et lett fly, som A29, holde seg mye lenger over engasjementssonen enn et moderne jagerfly, som må fylles på hver time for å opprettholde samme posisjon. I tillegg er brukskostnadene mye lavere, noe som gjør det mulig å ha, for samme kostnad, mer støttekapasitet over tid.

Det amerikanske flyvåpenet mener på sin side at denne typen behov bør dekkes gjennom kombinert bruk av droner, roterende vinger og kampfly, for å optimere allsidigheten til arsenalet, i stedet for å spesialisere det, et lett angrepsfly ville ha svært liten nytte i en konflikt med høy intensitet.

Denne motstanden minner om den fra det amerikanske luftvåpenet med den amerikanske hæren, når det gjelder nærluftstøttefly. Den amerikanske hæren ønsker å opprettholde en flåte av A10 jagerbombefly for å støtte bakkestyrker, mens Luftforsvaret absolutt ønsker å kvitte seg med dem til fordel for F35. Som i tilfellet med de lette angrepsflyene, mener USAF at A10 ikke vil ha noen bruk i en moderne høyintensitetskonflikt, da den ville være sårbar for moderne bakke-til-luft-systemer. Men tvert imot, verken en F16 eller en F35 har ildkraft som kan sammenlignes med A10, ildkraft som ofte har vært fordelaktig for styrkene til den amerikanske hæren, i Irak så vel som i Afghanistan.

Videre, hvis luftforsvaret ikke er veldig begeistret for ideen om å beholde sine nære luftstøtteflåter, enten de er utstyrt med A10 eller A29, er det enda mindre begeistret for ideen om å overføre dette ansvaret til den amerikanske hæren , eller til SOCOM. Dette er ikke et spørsmål om noen taktiske eller teknologiske hensyn, men om rene politiske hensyn, de samme som fordømte AH-56 Cheyenne-programmet, et fly som var 20 år foran dagens teknologi på 70-tallet, men hvis ytelse, spesielt hastighetsmessig truet Luftforsvarets hegemoni over fastvingede fly.

Vi forstår derfor innsatsen fra den amerikanske hæren for sitt FVL[efn_note]Futur Vertical Lift[/efn_note]-program, og spesielt for å ha roterende vinger med ytelse som kan sammenlignes med lette kampfly beregnet på nærluftstøtte.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler