Washington gir 2 uker til Tyrkia for å forlate S400

- Annonse -

Ifølge nyhetskanalen CNBC har amerikanske myndigheter gitt Tyrkia et fast ultimatum til forlate det russiske S400-oppkjøpsprogrammet innen 2 uker, i motsatt fall ville Ankara utsette seg selv for "svært alvorlige konsekvenser", først og fremst definitiv utelukkelse fra F35-programmet. Sjansene for at en slik trussel når det utpekte målet er mer enn lav. Det er faktisk svært usannsynlig at president RT Erdogan vil gå med på å gi etter for amerikanske krav, med fare for å endre bildet hans som en sterk mann som tar sikte på å gjenopprette landets rang og makt som det hadde på begynnelsen av det XNUMX. århundre.

Vi kan også lure på om dette ultimatumet ikke er målet som Erdogan har søkt i flere år, spesielt siden det avbrøte kuppet i 2016, som han har et iherdig nag mot USA og NATO. Det ser faktisk ut til at handlingene til den tyrkiske presidenten, siden denne hendelsen, ikke har hatt noe annet mål enn å fremskynde utestengelsen av Tyrkia fra NATO, uten at han selv trenger å være proaktiv på dette området. Den tyrkiske hærens makt er fortsatt dominerende i landet, og dens tilknytning til NATO er betydelig. RT Erdogan kunne derfor ikke ta initiativ til en ensidig exit fra NATO, med fare for å måtte møte et nytt statskupp. På den annen side, ved å posisjonere landet "til sin rett" i møte med dens offentlige mening, ved å nekte å knele ned foran Washington, og ved å tilby en alternativ maktløsning som Russland er i dag, kan det konvertere en betydelig del av hæren til prosjektet hans.

Til slutt, når den forlater NATO, vil den tyrkiske presidenten ha frie hender til ytterligere å avdekke landets demokratiske mekanismer, for å garantere bærekraften til hans makt, samtidig som den forverrer spenningene med disse naboene, særlig Hellas, under dekke av "legitime" territorielle krav, vel vitende om at han nå holder tømmene til landets viktigste medier.

- Annonse -

Det er nok klar over dette at amerikanske myndigheter bestemte seg for å stille ultimatum, uten å tro på en endring av tyrkisk posisjon, med sikte på å bryte status quo som har vart i 2 år nå, og som hindrer USAs strategi overfor Russland. , samt mot Kina.

Faktum gjenstår at et brudd på Tyrkias forbud vil føre til et jordskjelv i NATO, og en omveltning i maktbalansen i Europa og Midtøsten, en omveltning som kan bli en tsunami dersom Ankara bestemmer seg for å alliere seg med Moskva og/eller Beijing. . En slik allianse er imidlertid mer enn sannsynlig i denne hypotesen, om ikke annet for å kunne oppveie den amerikanske anklagen mot den tyrkiske økonomien.

Moskva har allerede forsikret president Erdogan om sin støtte, og multipliserer pressemeldinger tilstatlige amerikanske metoder, selv om Kreml to dager tidligere inviterte Tyrkia til å delta i S500-programmet, som har både symbolsk og strategisk betydning. Beijing har ennå ikke kommentert emnet.

- Annonse -

Fortsettelse følger …

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler