Gjenopptakelse av konstruksjonen av K2 Black-tanken Panther i Sør-Korea

- Annonse -

De siste tjue årene har Sør-Korea gjennomført en ambisiøs plan med sikte på å bli en stor aktør i den globale forsvarsindustrien. Landet bruker faktisk nesten 10 milliarder dollar hvert år på anskaffelse av utstyr, og dets ledere har satset på den "asiatiske preferansen" for å støtte eksportutstyret.

20 år senere er veddemålet vunnet for Seoul. Den nasjonale industrien produserer en stor del av utvalget av moderne hovedforsvarsutstyr, alt fra AIP-ubåten til hangarskipet, fra kampvognen til IFV, fra angreps- og treningsflyene til programmet for 5. generasjons jagerfly, uten å glemme et betydelig antall missiler, torpedoer, styrte granater og droner. Og eksportsuksesser tok ikke lang tid før det kom, i form av direkte eksport, slik som trenings- og angrepsflyene T50 Golden Eagle, brukt i Thailand, Filippinene og Indonesia, fra industrisamarbeid, som Jose Rizal-fregattene under bygging for den filippinske marinen eller den indonesiske Nagapasa-klassens ubåter, og i industriell støtte, som den tyrkiske Altay-stridstanken, bygget med betydelige sørkoreanske teknologioverføringer.

Blant alle disse vellykkede programmene, K2 Black kampvogn Panther så ut til å være unntaket som beviste regelen. Hvis prototypene hadde vært tilfredsstillende, og rettferdiggjorde rekkefølgen på nesten 250 eksempler i to «kamper» i begynnelsen av 2014, ble de drevet av en motor og girenhet av tysk opprinnelse. Produksjonsmodellene til K2 skulle utstyres med den lokale Doosan Infracore DV27K dieselmotoren som utviklet 1500 hk, og en S & T Dynamics EST15K automatgir. Dessverre tok utviklingen av disse to avgjørende elementene mye lengre tid enn først planlagt, og K2-programmet måtte stoppes i 2017 i påvente av en tilfredsstillende industriell respons. Faktisk bekrefter gjenopptakelsen av leveransene av den nye sørkoreanske tanken, annonsert 27. mai under en seremoni som samlet industrimenn, militære og politikere, rapporter om at drivelementene nå var pålitelige og i samsvar med statens krav.

- Annonse -

Disse gode nyhetene er også gode for Tyrkia, hvis nye Altay-stridsvogn var sterkt avhengig av fremdriften til det sørkoreanske prosjektet. Som med K2 ble Atlas utviklet med en tysk fremdriftsenhet og girkasse, og som med den koreanske tanken ga spesifikasjonene fullstendig strategisk autonomi i byggingen av den nye tanken, spesielt siden Qatar i mars 2019 kunngjorde sin intensjon om å bestille 100 eksempler på den tyrkiske tanken.

Sør-Korea, i likhet med Tyrkia eller Japan, fremstår nå som viktige aktører i den globale forsvarsindustrien, og sluker ytterligere et marked som allerede er under spenning mellom amerikanske ambisjoner, Russlands tilbake til makten og Kinas ankomst. En situasjon som kan sammenlignes med den som fant sted på 50-tallet, og som så at mange aktører raskt dukket opp og forsvant, for en omstrukturering av sektoren som varte i 50 år.

Faktisk risikerer den ekstreme avhengigheten av europeisk og fransk forsvarsindustri av eksport å utgjøre en stor risiko for deres bærekraft på mellomlang sikt.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler