F35 fortsetter å møte alvorlige feil

Mens det amerikanske flyvåpenet nettopp har kommunisert omprisavtale vedrørende parti 13 av jagerflyet Lockheed-Martin, publiserer det amerikanske informasjonsnettstedet «Defense News» en serie artikler om alvorlige feil på F35 i operative enheter, noe som øker tvilen om det reelle ytelsesnivået og påliteligheten til enheten, mens USA demonstrerer en intens kommersiell kampanje i Europa, og spesielt i Øst-Europa, for plassering av enheten din.

Dermed kan eksplosjonen av et utstyr ved start føre til en total hydraulisk svikt, noe som gjør flyet nesten ukontrollerbart. Problemet ble rettet på den amerikanske marinens F35C, som det representerte en fare for uforenlig med bruk på hangarskip. Men versjon A og B, de som faktisk eksporteres, er problemet verken adressert eller i ferd med å bli adressert.

Denne samme F35B, den vertikale start- og landingsversjonen av programmet, ville ikke være i stand til å opprettholde tilstrekkelig skyvekraft for å sikre flyets løft når bakketemperaturen stiger, en faktor som har ført til flere "harde" landinger de siste månedene. (Er dette grunnen til at Israel mistet interessen for denne enheten?)

Lockheed-flyet skadet også piloten sin gjentatte ganger ved svært raskt å endre trykket inne i cockpiten, noe som førte til barotraumeskader på pilotenes ører og bihuler.

Mer farlig, enheten ser ut til å oppføre seg farlig når forekomsten overstiger 20°. Høy angrepsvinkel forekommer imidlertid generelt i den kritiske fasen, er vanskelig under landings- og startfasene og i luftkamp.

Til slutt ser det ut til at flyets belegg, som gir en betydelig del av dets stealth, forringes veldig raskt når flyet flyr i stor høyde med supersonisk hastighet. Det er imidlertid nettopp dette som forventes av et fly som utfører luftvernoppdrag, et oppdrag som er alle luftstyrkers ansvar. Husk at F35, til tross for sin F135-motor, ikke er i stand til å opprettholde et supercruise-regime, noe som lar flyet opprettholde supersonisk hastighet uten å ty til etterbrenner. Det supersoniske regimet bruker derfor mye mer drivstoff på F35 enn på andre moderne fly, som F22, Typhoon eller Rafale, og forbedrer det allerede svake handlingsområdet ytterligere.

Elementene som ble brakt frem av Defense News gjenspeiler de som ble identifisert i fjor av GAO, det amerikanske revisjonskontoret, svært kritisk til programmet, så vel som rapport publisert av Think Tank POGO i juli 2018, lister opp et imponerende antall feil, og fordømmer cavalier management av disse feilene av programmet, for eksempel nedgradering av visse identifiserte og ukorrigerte feil, for å fjerne listen over feil som anses som kritiske.

Korrigeringen av disse feilene, så lenge de alle kan korrigeres, vil øke de allerede svært høye kostnadene ved det progressive vedlikeholdet av de leverte enhetene, og i seg selv øke kostnadene ved å opprettholde driftstilstanden 3 ganger høyere enn Rafale eller Gripen. Faktisk, hvis prisen på F35A faktisk faller under $80m-merket, vil hvert fly i løpet av de neste årene måtte gjennomgå en oppgradering for å nå Block 4-standarden, for en estimert kostnad på $20m per enhet. Denne tilleggsregningen, åpenbart ignorert av både Lockheed og US Air Force i deres kommunikasjon, er ikke et unntak, men ser ut til å bli regelen for programmet.

Allerede i 2017 nådde regningen for de første 100 flyene som ble levert, hver fakturert mer enn 120 millioner dollar for å bringe dem til Block 3f-standarden, den første "operative" standarden i programmet, 65 millioner dollar per fly, et beløp så høyt at Det amerikanske flyvåpenet var motvillige til å gjøre denne oppdateringen. Vel vitende om at overgangen til Block 4 i dag vil legge til 20 millioner dollar til disse 65 millioner dollar, vil de første F35-ene, oppgradert til Block 4-standarden, ha nådd rekordprisen på 205 millioner dollar, prisen på 3 Rafale til F4-standarden, og nesten 4 Gripen E/F! Tatt i betraktning ekstra driftsvedlikeholdskostnader, forblir F35A derfor, til tross for de annonserte prisene, 3 ganger dyrere enn europeiske fly.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler