Iransk luftvernforsvar

Mens president Trump ifølge New York Times i går kveld beordret, og deretter avlyste, angrep mot iranske radarinstallasjoner og overflate-til-luft missilbatterier, er det interessant å stille spørsmål ved den islamske republikkens evner når det gjelder bakke-luft forsvar.

Siden Ayatollah-regimet kom til makten, har den islamske republikken Iran vært isolert fra det globale våpenmarkedet, både av Vesten og sovjeterne, som alle støttet Irak i krigen mot Irak, Iran mellom 1980 og 1988.

Etter den sovjetiske kollapsen fortsatte landet, som hadde støttet flere terrorbevegelser og palestinske Hamas, å ha embargo, og måtte derfor finne autonome forsvarsløsninger.

I nesten to tiår kokte disse løsningene ned til ettermontering av utstyr som var igjen fra Sha-regimet, fra Iran-Irak-krigen, samt noe irakisk utstyr som ble beskyttet av Teheran under den andre Gulf-krigen. Samtidig innledet regimet forhandlinger med Kina, Nord-Korea og Russland, med sikte på å modernisere styrkene, spesielt luftvernstyrkene.

S200 luftvernsystem | Forebyggende angrep | Høyintensiv krigføring
Iran har mer enn 400 S200 (SA-5 Gammon) bæreraketter

Mens spenningene med Saudi-Arabia og Israel vokste, ble behovet for tallrike og effektive luftvernforsvar tydelig for det iranske regimet, som forpliktet seg til å utvikle flere programmer, for å kunne tilby en rekke systemer mot et ev. angrep fra luftstyrkene i disse landene, støttet eller ikke av USA. Dette resulterer i dag i et svært stort antall systemer i tjeneste, av svært heterogen opprinnelse og ytelse, men som, når de er integrert, kan representere en høy grad av motstandskraft i møte med et luftangrep, selv om utført av USA.

Faktisk har Iran i dag mer enn 2200 overflate-til-luft missilbatterier, av 15 forskjellige typer, fordelt over hele sitt territorium, forsterket av nesten 5000 luftvernkanoner av forskjellige kaliber. Vi identifiserer først, i disse systemene, de som er anskaffet fra fremmede nasjoner:

 • 4 batterier av S300P og 4 av S300PMU2 levert av Russland mellom 2011 og i dag, som sannsynligvis er de mest effektive systemene innen langdistansetjeneste i dag
 • 29 kort rekkevidde TOR-M1-batterier, levert av Russland mellom 2013 og 2015
 • 400 S200-utskytere modernisert med det lokale Ghareh-missilet
 • 50 moderniserte mellomdistanse SA6 bæreraketter
 • 30 britiske rapiersystemer for kort rekkevidde
 • 200 moderniserte Hawk-utskytere arvet fra Sha-hærene

I tillegg kommer systemene anskaffet eller samutviklet med Kina og Nord-Korea

 • 400 Sayaad bæreraketter kopi av den kinesiske HQ2, i seg selv en kopi av den sovjetiske SA2
 • 200 Ya-Zahra-3-systemer, kopi av den kinesiske HQ-7, i seg selv en uautorisert kopi av det franske crotale-systemet
 • 300 Mersad bæreraketter, forbedret versjon av MIM-23 Hawk
RaadAntiAirMissileSystem Luftvernforsvar | Forebyggende angrep | Høyintensiv krigføring
Raad mellomdistanse luftvernsystem

Til slutt har den islamske republikken Iran utviklet flere autonome anti-fly forsvarsprogrammer, hovedsakelig basert på omvendt utvikling av systemer som allerede er i bruk.

 • 400 mellomdistansesystemer av typen Raad 1 og 2, og Khordad-3, som presenterer mange likheter med SM1MR-missilene. RQ4 Global Hawk drone skutt ned 19. juni ville ha vært av et Khordad-3-system
 • 200 Herz-9-systemer, som virker inspirert av Rapier-teknologier
 • 200 Sayad 2/3-systemer, også nær SM1MR, for en rekkevidde på 120 til 150 km.
 • Minst et dusin Bavar 373 lang rekkevidde batterier, Iransk respons på Russlands avslag på å levere nye S300-er etter 2015.

Fra et deteksjonssynspunkt har Iran et tett nettverk av radarer av forskjellige typer og forskjellige funksjoner, inkludert lavfrekvente radarer (BSR-1 i VHF), passive radarer (Alim) og en radar OTH (Over the Horizon) Sepher, samt mange forskjellige teknologier og frekvenser.

EA 18G på Whidbey april 2007 Luftvernforsvar | Forebyggende angrep | Høyintensiv krigføring
Så effektiv som den er, kan EA18G Growler bare blokkere et visst antall systemer om gangen

Som vi kan se, er teknologiene som brukes av iranske luftvernforsvar relativt klassiske og daterte, og er derfor innenfor rekkevidden av vestlige jamming- og motdeteksjonssystemer. Men det er ikke så mye deres teknologi som deres tall som kan utgjøre et problem. En enhet som den amerikanske marinens EA-18G Growler kan bare blokkere et visst antall radarer samtidig, og mangfoldet av iranske systemer kan derfor utgjøre en trussel om metning av disse jamming-funksjonene. F35 er åpenbart designet for denne typen miljø, men her igjen kan mangfoldet av systemer, som fungerer i flere lag, utgjøre en bevist trussel mot enhetene. Tapet av F35 over iransk jord kan imidlertid få alvorlige konsekvenser, som teknologisk anskaffelse av andre land, samt auraen av usårbarhet som Lockheed, Pentagon og NATO belegger enheten med.

Til slutt må vi ikke glemme effektene av komplementære luftvernsystemer, som artilleribatterier, og iranske jagerfly. Landet har et stort antall luftvernkanoner av forskjellige kaliber, alt fra den klassiske russiske 23 mm for nærforsvar, til 100 mm Sa'ir-kanoner, som når en rekkevidde på mer enn 20 km og en høyde på 16 000 m. Når det gjelder luftvåpenet, har det fortsatt rundt tjue F14 Tomcats, og Mig 29s, rundt femti F4 Phantoms og like mange F5, F7 og Mirage F1 lette jagerfly, fly som kan representere en trussel mot fly som er engasjert over iransk jord, spesielt kort sagt. område.

Iran er derfor ikke en "enkel motstander", og den har en betydelig kapasitet til motstandskraft i møte med et luftangrep. I tillegg de politiske og geopolitiske konsekvensene av en intervensjon luftangrep mot landet, allerede nevnt, må denne parameteren vurderes nøye, før man engasjerer seg i operativ eventyrisme, til og med begrenset.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler