Storbritannia og det amerikanske senatet embargo på sin side våpenleveranser til Saudi-Arabia

Den britiske regjeringen suspenderte, denne torsdagen 19. juni, og på ubestemt tid, våpenleveranser til Saudi-Arabia, etter at dommerne ved London Court of Appeal erklærte dem ulovlige på grunnlag av den sannsynlige bruken av våpen i krigen som ble ført i Jemen av koalisjonen ledet av Riyadh. Ved transitivitet gjelder denne suspensjonen for alle landene som deltar i denne intervensjonen, inkludert De forente arabiske emirater, og Kuwait, som kjøpte 28 Typhoon nær London i 2016.

Samtidig gikk det amerikanske senatet, med republikansk flertall, med på demokratiske krav, og suspenderte salget av antimissilsystemet THAAD til Riyadh, mens president Trump anså denne kontrakten på 8 milliarder dollar for å være «en absolutt nødsituasjon». Den samme embargoen som Storbritannia har båret truer nå medlemslandene i intervensjonistkoalisjonen i Jemen.

Hvis denne snuoperasjonen har svært forståelige juridiske og moralske grunnlag, risikerer den å provosere fram en voldelig reaksjon fra arabiske ledere, som da kan endre deres nettverk av allianser, og spesielt åpne enda mer enn de har gjort for russiske og kinesiske tilbud. Fristelsen til å slå seg sammen for å oppnå en form for strategisk autonomi vil også være mye mer presserende, med land som Egypt eller Tyrkia, som er ganske villige til å gi den nødvendige BITD.

Når det er sagt, risikerer spenninger mellom USA og Iran, og den resulterende risikoen for konflikt, å knuse disse embargoene på kort sikt, spesielt gitt behovet for lojale og involverte allierte i denne strategiske regionen. Det er derfor sannsynlig at den amerikanske presidenten vil bruke sin vetorett for å blokkere senatorbeslutningen.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler