En forståelse mellom sunni-nasjoner og Israel mot Iran er mulig ifølge Mossad

Den svært diskrete direktøren for Mossad, den israelske hemmelige tjenesten, Yosef Cohen, erklærte under Herzliya-konferansen viet sikkerhetsspørsmål i Midtøsten at hans tjenester hadde etablert nære forbindelser med de fleste sunni-nasjoner, for å utveksle og koordinere i ansiktet av Iran, så vel som i møte med utviklingen av Hizbollah i Syria.

Ifølge ham ville Midtøsten være i en unik situasjon i sin historie, og kunne se fremveksten av en forståelse mellom den lykkelige staten og landene i Sunni-alliansen, dannet rundt Saudi-Arabia og Egypt. Denne "muligheten" ville vært desto mer bemerkelsesverdig ettersom både USA og Russland deler bekymringene til israelerne og Gulf-monarkiene om et mulig iransk militært atomprogram.

Hvis Israel i dag har diplomatiske og militære forbindelser med Jordan og Egypt, er ikke dette tilfellet for de andre sunni-nasjonene i Gulfen. Men det er angivelig gjort en betydelig innsats for å etablere konstruktive kontakter med monarkiene, med konkrete resultater, som statsminister Netanyahus offisielle besøk i Oman i oktober 2018, eller utenriksminister Katz til Abu Dhabi denne uken i anledning av FN-toppmøtet om klimaendringer, hvor han kunne holde bilaterale møter med sine arabiske kolleger.

Israelske F35A-forsvarsnyheter | Militære allianser | Saudi-Arabia
Israelsk F35 med sitt ørkenliv

Selv om Teheran benekter det, mener både Israel og USA at Iran ikke har respektert sine forpliktelser når det gjelder anrikning av uran, og vil nå ha nok spaltbare materialer til å starte byggingen av et atomvåpen. Denne hypotesen ville være uakseptabel for Jerusalem som godt kunne, slik de gjorde den 7. juni 1981 ved å ødelegge den irakiske kraftstasjonen Osirak ved et luftangrep, gripe inn forebyggende. Men i motsetning til det som fulgte på den tiden, har iranske styrker i dag en betydelig responskapasitet, spesielt når det gjelder ballistiske missiler, og kan målrette ikke bare den hebraiske staten, men arabiske hovedsteder, som gjengjeldelse. Fra da av vil avtalen ønsket av israelerne få sin fulle betydning, ved å gjøre det mulig å gjennomføre koordinert aksjon av alle luftstyrkene som tilhører den sunnimuslimske alliansen samt de israelske luftstyrkene, dvs. mer enn 1350 moderne kamper fly, for samtidig å eliminere alle iranske ballistiske missiler og luftvernmissilplasser. En aksjon som åpenbart ville være utenfor rekkevidden av det israelske luftvåpenet alene.

Dette scenariet vil også ha den "dyd" å ikke kreve direkte amerikanske intervensjoner, bortsett fra å gi støtte når det gjelder etterretning og muligens elektronisk krigføring, og derfor unngå å utløse en skadelig syklus i regionen. Det gjenstår å se om de sunnimuslimske nasjonene faktisk er klare til å delta i et slikt initiativ, og på den annen side, hva som vil være reaksjonen til opinionen i disse landene, som ikke er tilbøyelige til en allianse, til og med de facto, med den hebraiske staten.

Sunni-alliansen: Saudi-Arabia, Bahrain, UAE, Oman, Kuwait, Egypt, Jordan, Marokko.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler