Allsidig styrking av den amerikanske hærens SHORAD-evner

Tradisjonelt har vestlige hærer, spesielt de fra NATO, alltid basert luftvernbeskyttelsen til sine landenheter i stor grad på forsikringen om å ha luftoverlegenhet på slagmarken.

Og selv i dag, for eksempel i det europeiske teatret, vil NATO/EU-styrker forsterket av en del av de amerikanske styrkene kunne stille 2500 jagerfly, inkludert 900 moderne (Rafale, Typhoon, F22...), mens Russland og dets allierte bare kunne stille med 1300, inkludert 450 moderne (Su30/34/35).

Faktisk virket ikke behovet for tett luftvernforsvar kritisk, og SHORAD-systemene ble gradvis eliminert fra inventarene, og nådde slutten av deres operative levetid. Dette var for eksempel tilfellet med den fransk-tyske ROLAND, eller den amerikanske Chaparal.

I tillegg ble innføringen av MANPADS-missiler, som Stinger, Blowpipe eller Mistral, stort sett ansett som tilstrekkelig i møte med en stadig mer ikke-eksisterende lufttrussel, med forsvinningen av Warszawapakten.

Siden 2017 har den amerikanske hæren, sammen med US Marines Corps, endret paradigme radikalt, og lansert flere programmer som tar sikte på å gjenopprette en selvbeskyttelsesevne for luftvern så raskt som mulig. Dette initiativet, som noen ganger tenderer mot feberhast, er basert på flere samtidige faktorer:

  • Innføringen av nye russiske og kinesiske tilgangsnektsystemer, som S-400 og HQ-16, hvis rekkevidde er tilstrekkelig til å forby utøvelse av vestlig luftoverlegenhet over styrkene.
  • Innføringen av nye missiler, som stealth cruisemissiler, hvis bane og svært lille radaroverflate gjør dem usynlige for områdebeskyttelsessystemer, som Patriot eller SAMP/T Mamba
  • Innføringen av droner og kamikaze-droner, også umulig å oppdage og ødelegge av tradisjonelle systemer, selv om de gjør det mulig å samle viktig taktisk informasjon om motstanderen.
C RAM på trailer Forsvarsnyheter | CIWS og SHORAD | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
C-RAM lukkebeskyttelsessystem på tilhenger

Og faktisk, på to år har den amerikanske hæren lansert ikke mindre enn 4 programmer som tar sikte på å utvide og styrke sine evner innen luftvern selvforsvar:

  • Moderniseringen av Stingers-missiler, med en ny, mer følsom søker, og muligheten for å utstyre missilet med en nærsikring for å ødelegge droner som ikke kan påvirkes direkte av missilet, fordi de er for små.
  • Omplasseringen av Avengers-systemene, en åttedobbelt utskyter av Stingers-missiler montert på et Humvee-kjøretøy, og knyttet til enhetens kommandosystemer.
  • Styrkingen av C-RAM-systemer, avledet fra CIWS Phalanx-systemet som utgjør den ultimate beskyttelsen av mange militære skip, med mulig tillegg av det israelske Iron Dome-systemet hvorav 2 batterier er anskaffet, for å beskytte områder med høy taktisk verdi ( Kommandopost, logistikkbase etc.)
  • Og til slutt, IM-SHORAD-programmet av 144 Stryker pansrede kjøretøyer montert med et luftverntårn fra italienske Leonardo utstyrt med Stingers, Hellfire-missiler og en 30 mm kanon.

Vi kan imidlertid ikke unngå å legge merke til kaoset som utgjøres av alle disse programmene, lansert i åpenbar hast, og som blander forskjellige teknologier, forskjellige systemer, det er opp til militæret å gjøre noe med dem.

Vi kan heller ikke la være å sammenligne disse 4 programmene med det russiske Pantsir-programmet eller Tunguska før det, og konsentrere alle problemene som de 4 amerikanske SHORADene tar opp i et enkelt system.

Selvfølgelig har Pantsir S1/2 ikke bare hatt suksess i Syria, og den har spesielt vist svakheter mot droner. Men sammenhengen i systemet, og dentas i bruk av Pantsir SM i 2021, vil gi russerne en klar fordel på dette området.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler