Snart snikende kampdroner om bord for den kinesiske marinen?

Shenyang Aircraft Corporation, en kinesisk produsent av bærerbaserte jagerfly, ville være i stand til å produsere stealth combat aerial drones (UCAV) for fremtidige hangarskip.

Dette datterselskapet av China Aviation Industry Corporation (AVIC) har faktisk stor ekspertise innen luftfart etter å ha utviklet det første kinesiske jagerflyet ombord, J-15, men også generelt ved å utvikle Shenyang FC-31, en femte generasjons jagerfly.

Shenyang Aircraft Corporation er ansvarlig for Kinas AVIC 601-S-program, et stealth-kampfly-droneutviklingsprogram, i samarbeid med AVIC og Shenyang Aerospace University. Dette programmet er allerede opphavet til Lijian "Sharp Sword", en stealth-kampluftdrone og de nye stealth-kampdronene ombord kan komme fra dette utviklingsprogrammet.

AVIC Defense News | Amfibisk angrep | Kampdroner
Kampanjevideo (dataprodusert) fra Shenyang Aircraft Corporation som viser en luftbåren stealth kampluftdrone med en flygende vinge.

Denne nye dronen kan gi nye muligheter til den kinesiske marinen: En anonym kinesisk ekspert sier til Global Times at den fremtidige dronen vil være i stand til å utføre landangrep, luftforsyning og etterretningsinnsamlingsoppdrag.

De siste årene har vi observert et virkelig strategisk vendepunkt i Kina gjennom innsatsen som er gjort for å modernisere hæren, men spesielt marinen og dens marine luftfartskomponent. Den kinesiske maritime doktrinen, offisielt vist i sin hvitbok om dens militærstrategi, utvikler seg fra «forsvar av farvann utenfor kysten» til en kombinert strategi for forsvar av disse farvannene og «beskyttelse på åpent hav». Kina gjentar gjennom denne hvitboken sitt ønske om å sikre sine kommersielle interesser som strekker seg fra Gulehavet til Rødehavet, den maritime komponenten av de nye silkeveiene, men poserer også som garantisten for regional stabilitet.

Dermed viser nylige moderniseringer og en rekke kinesiske programmer at Kina gir seg selv midlene til å nå sine ambisjoner: AVIC 601-S utviklingsprogrammet eller til og med den siste ombordversjonen av Z-20 hjelpehelikopter er perfekte eksempler.

Clement Guery
Spesialist i utenrikspolitikk og sikkerhetsspørsmål i Folkerepublikken Kina.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler