Tyrkiske verft Anadolu kan vinne kontrakten for den indiske marinens støttefartøy

Hindustan Shipyard Limited (HSL), verftet som ligger på østkysten av India (i Visakhapatnam), kan signere en kontrakt med Indian Navy for Fleet Support Ships (FSS – solid støtte for flåten) på 45 000 tonn, i andre kvartal 2020. Sarat Babu, president for verftet, annonserte at det tyrkiske verftet Anadolu Shipyard (som er en del av TAIS-konsortiet), vil bli tilknyttet byggingen av de fem fremtidige skipene. Sistnevnte har dermed erstattet sine tyske (TKMS), italienske (Fincantieri), spanske (Navantia) og russiske (Rosboronexports) konkurrenter. Den tekniske analysen og den økonomiske evalueringen av den fremtidige kontrakten er fortsatt under utredning. 

Hvis forhandlingene lykkes, vil det være første gang et tyrkisk verft har deltatt i byggingen av krigsskip for den indiske marinen. Sistnevnte skulle gi indisk forsvar skipsdesign, nøkkelutstyr samt teknisk assistanse. Videre vil den nasjonale byggepolitikken respekteres fullt ut: alle komponenter, inkludert stål, vil være indiske.

Fra 9. til 12. juli ledet visepresidenten for Anadolu Shipyard, Sualp Omer Urkmez, personlig en tyrkisk delegasjon til Hindustan Shipyard Limited-området. I denne anledning ble muligheten for å bygge skipene innen fire år diskutert. 

HSL verft Forsvarsnyheter | Militære allianser | Militær marinekonstruksjon
Hindustan Shipyard Limited Shipyards

Denne indo-tyrkiske tilnærmingen til marinefeltet kan symbolisere en ny dynamikk for de to landene i det indiske havregionen. Tyrkia, som fikk status som "Dialogpartner" i Association of Indian Ocean Rim States (IORA) i 2018, søker virkelig å øke sin innflytelse i regionen. I 2016 prøvde Ankara spesielt å overbevise den somaliske regjeringen om å gi den autorisasjon til å bygge en marinebase på kystene, for å øke den tyrkiske tilstedeværelsen på Afrikas Horn. 

India, gjennom sin statsminister, Narendra Modi, ser ut til å ta avstand fra Iran: dets tilnærming til Saudi-Arabia, men også til Israel, kan være årsaken; det samme gjelder de nylige nye amerikanske sanksjonene mot Teheran. Motsatt kan en tilnærming til Tyrkia utgjøre en interessant allianse for India, spesielt i Afrika: de to landene søker å styrke sin innflytelse på kontinentet og etablere seg der på en bærekraftig måte. Stilt overfor et Kina som øker sin tilstedeværelse både i Det indiske hav og på det afrikanske kontinentet, kunne indo-tyrkisk samarbeid derfor se dagens lys. 

De sammenfallende interessene mellom de to landene er slik at Sanjay Bhattacharyya, indisk ambassadør i Ankara, gikk så langt som å erklære i mai i fjor: «Tyrkia og India vil være de naturlige allierte i det 21. århundre.» 

Robin terrasse – Sjøforsvarsspesialist India

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler