Den nye franske romfartsstrategien mishager Berlin

Hvis den nye romstrategien, presentert av forsvarsministeren Florence Parly, ble godt mottatt av franske militær- og industrimyndigheter, kan vi ikke si at dette var tilfellet på den andre siden av Rhinen.

Husk at ministeren kunngjorde økningen i budsjettet viet til rom med €700 millioner i perioden 2019-2025, noe som bringer den franske innsatsen i området til €4,3 milliarder over perioden. Målet kunngjort av Me Parly er å styrke etterretnings- og kommunikasjonsevnen til de franske styrkene, samt å ha midler til å oppdage trusler og beskytte konstellasjonen av franske satellitter, gjennom bruk av aktive systemer, som lasere ombord, og til og med prosjektilvåpen. Gjennom denne innsatsen ønsker Frankrike å styrke sin strategiske autonomi.

Og det er det skapte oppsikt i Berlin, den tyske kansleren er en ivrig tilhenger av europeisk samarbeid på dette området, og glemmer i forbifarten bruddene Tyskland selv gjorde på de fransk-tyske romsamarbeidsavtalene. Som sådan ble flere tyske myndigheter synlig ubehagelig overrasket over at Paris tok avstand fra Berlins visjon, med noen som ikke nølte med å beskrive den franske holdningen som "rovdrift".

Det er sant at franske avgjørelser ser ut til å ha blitt tatt på en veldig ensidig måte, og bryter med tradisjonen med omfattende konsultasjoner, noen ganger naive, som har vært landets de siste 10 årene. Den avslører også gapet mellom Paris og Berlin i strategiske spørsmål. Frankrike forblir dermed svært knyttet til sin autonomi for beslutninger og handlinger i spørsmål om kjernefysisk avskrekking, mens Tyskland opprettholder en svært atlantisk posisjon, den endelige beslutningen om å bruke atomvåpen for å beskytte sitt territorium har siden 50-tallet vært delegert til Washington.

Men utover denne divergensen når det gjelder spørsmål om avskrekking, markerer denne franske kunngjøringen også en viss distansering av Paris fra Berlins sentraliseringsstrategi når det gjelder europeisk forsvar, og representerer et av eksemplene på stadig mer synlige divergenser i den mellomlangsiktige strategiske visjonen til de to landene.

dermed, uttalelsene til stabssjefen, general Lecointre, under årets ambassadørkonferanse, viser at sistnevnte, og alle nasjonale myndigheter, begynner å ta hensyn til den geostrategiske omveltningen som pågår i verden, og med dem den økende risikoen for store konflikter. Det er også bemerkelsesverdig å merke seg at budsjettet for 2020, som for tiden er under utarbeidelse, ikke ser ut til å stille spørsmål ved banen for å øke forsvarsressursene definert av LPM 2019-2025.

Type212 Tyskland Tyskland | Militære allianser | Forsvarsanalyse
De tyske styrkene står overfor betydelige problemer med tilgjengeligheten av utstyret deres.

I Tyskland, tvert imot, er forsvarsbudsjettet identifisert som den viktigste budsjettjusteringsvariabelen for å absorbere vekstvariasjonene landet står overfor. Ikke bare har landet allerede klart kunngjort at det ikke vil nå forsvarsinnsatsen på 2 % av BNP i 2025 pålagt av NATO og i stedet begrense seg til 1,5 % (som lar det respektere balansen mellom fransk-tyske forsvarsutgifter på plass siden 50-tallet), men nå ser det ut til at til og med dette målet settes i tvilbudsjettet forventes til og med å trekke seg sammen i 2021.

Det ser derfor ut til at de fransk-tyske forskjellene går utover forskjellene i konstruksjonen av forsvarsinnsatsen, og stammer fra nivået av oppfatningen av selve risikoen, i det minste av kommunikasjonen rundt denne oppfatningen. Og dette er ikke overraskende. Tyskland er faktisk mye mer utsatt i tilfelle spenninger med noen av de identifiserte truslene, for eksempel Russland, som Tyskland kjøper mer fra på 35 % av gassen, noe som skaper en strategisk avhengighet vanskelig å forhandle. I tillegg har landet et veldig stort russisk samfunn med mer enn 1,2 millioner innbyggere. Det samme gjelder Tyrkia, med mer enn 2,7 millioner tyrkiske innbyggere i landet.

En ting er sikkert, hvis Frankrike og Tyskland ikke klarer å finne en felles og sammenhengende posisjon med truslene i forsvarsspørsmål, enten det er for å beskytte Europa eller for å beskytte dets interesser i verden, vil Forsvarets Europa-initiativ bli begrenset til noen få europeiske industrisamarbeid, og mye diskusjon, men svært få konkrete handlinger; til stor glede for USA, Kina eller Russland.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler