Japan ønsker å bli med i F35-programmet

Japanske myndigheter har sendt Washington en forespørsel om informasjon angående statusen som "partner" til F35-programmet, med sikte på å prøve å bli med i det mens Tyrkia, en av førstenivåpartnerne i programmet, nettopp har blitt med. Med den nye ordren på 63 F35As i tillegg til de 42 flyene som ble bestilt i 2013, og 42 F35B-er ment å ta fatt på Izumo-klassens flybærende destroyere, er Tokyo i dag programmets første eksportkunde, og ønsker derfor å si sin mening om retningene i årene til komme.

Men den japanske forespørselen mottas ikke særlig positivt av Washington. Faktisk kom mange aktører i programmet frem etter Ankaras ekskludering, inkludert Japan og Israel, mens de industrielle divisjonene allerede er svært strukket mellom de eksisterende partnerne. Det er derfor vanskelig å tilfredsstille nåværende kunder og prospekter, som Finland, Singapore eller Sveits, som også krever industriell kompensasjon. Fremfor alt vet USA utmerket godt at Japan utvikler sitt eget 5. generasjons kampflyprogram, ment å erstatte de nyeste F2-ene og F15J-ene i løpet av det neste tiåret. Ved å integrere partnerstatus vil Japan ha tilgang til teknologier som kan integreres i det nye programmet.

Japansk LHD av Izumo-klassen som vil bære F35B-er i fremtiden 1 Defense News | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
De japanske F35B-ene vil bli brukt fra de to Izumo-klassen hangarskip-destroyere, og gjenopprette til den japanske marinen en marineflykapasitet som er tapt siden 1945

Det gjenstår å se om amerikanske myndigheter vil klare å holde døren på gløtt i lang tid overfor programmets viktigste oppdragsgiver, og dessuten en strategisk alliert av USA for å begrense fremveksten av Kinesisk makt, i hvert fall for en stund. Tokyo vil ikke være fornøyd med en sekundærstatus på ubestemt tid, spesielt siden det i dag skapes en viss ubalanse mellom programmets NATO-partnere og klienter, nemlig Storbritannia, Nederland, Italia, Norge, Danmark, Belgia og Canada, som for tiden representerer mindre enn 350 faste flybestillinger, og Pacific Theatre-kunder, Japan, Sør-Korea og Australia, som representerer nesten 250 bestilte fly, for en eneste partner, Australia. Kravene i disse to kinoene divergerer imidlertid sterkt, spesielt når det gjelder handlingsområde, marineangrepsevner og, mer prosaisk, potensielle motstandere.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler