Har MANNlige droner blitt for sårbare?

Bilder fra Libya viser en MANN (Medium Altitude Long Endurance) Wing Loong-drone av kinesisk opprinnelse ødelagt av regjeringens luftvernforsvar. Denne kunngjøringen utvider bare listen over MANNNE droner som er avlyttet de siste månedene, slik som den amerikanske MQ-9 Reaper skutt ned 15. juni av Houthi-opprørerne i Jemen, RQ4 Global Hawk ødelagt av det iranske luftforsvaret 21. juni, eller Sarraj av tyrkisk opprinnelse ødelagt av general Haftas DCA i Libya 15. mars. Tidligere ble en iransk Shaeed 129 skutt ned av en amerikansk F15E i himmelen i Syria i august 2017, mens en annen amerikansk MQ9 Repear ble skutt ned i himmelen i Jemen i oktober 2017.

Det ser ut til at så snart en konflikt går utenfor rammen av kampen mot opprør, vil MANNLE droner, som Reaper, Global Hawk, Wing Loong eller Predator, raskt finne seg selv veldig sårbare for luftvernforsvaret til motstanderen. Og med god grunn... Hvis de flyr høyt, mellom 10.000 15.000 og 350 700 meter over havet, er MANNlige droner generelt trege, med marsjfart fra 200 til XNUMX km/t, og lite manøvrerbare, sammenlignet med et kampfly. I tillegg har de vanligvis ikke det defensive arsenalet til kampfly, for eksempel varslingssystemer, jamming eller lokkemidler, og de er heller ikke spesielt snikende. Faktisk, så snart de går inn i skytekonvolutten til et luftvernsystem, til og med et gammelt som SXNUMX, er dronen prisgitt skytebeslutningen til luftvernstyrkene.

Skyt ned MQ9-forsvarsanalyse | Kampdroner | MANNE Droner
MQ9 Reaper-drone skutt ned på himmelen i Jemen

I tillegg til disse sårbarhetene er et veldig stort antall krasj med ulike opphav, alt fra mekanisk feil til pilotfeil. Siden 2015 har amerikanske styrker mistet 20 MQ 9-reperasjoner gjennom ulykker og menneskelige feil, 17 Predators og 3 R/MQ4 Triton/Global Hawks. Med 196 MQ9-droner i flåten representerer dette en utmattelse på nesten 10 % på 4 år, et tall som bør legges til de 3 Reapers som ble skutt ned. Husk at en MQ9 Reapers-drone selges for mellom $18 og $20 millioner per enhet, i "Fly Away condition"-modus, det vil si uten vedlikehold, våpensystemer eller kontrollstasjon.

Hvis MANNlige droner utvilsomt spiller en avgjørende rolle for overvåking av ubestridte rom, vil sjansene for å møte opprørsbekjempelse som i Afghanistan, Irak eller Mali reduseres med radikaliseringen av spenningene mellom den vestlige leiren og den kinesiske leiren. Russisk par, hver leir søker åpenbart å utstyre potensielle motstandere av den andre leiren, spesielt med luftvernsystemer.

Neuron-kampdronen under en testflyging med en Rafale Forsvarsanalyse | Kampdroner | MANNE Droner
NEURON-formatet kan representere et alternativ med høy overlevelsesevne til nåværende MANN-droner i omstridte miljøer.

Faktisk, i en relativt nær fremtid, vil bruken av MANN-droner være begrenset til overvåkingsoppdrag i ikke-omstridte områder, eller store marineområder, med fly som sannsynligvis er tyngre og tomotorer, for å redusere utslitningsraten. ved mekanisk feil. Slik sett virker valgene som styrer utformingen av Eurodronen svært relevante, selv om enheten sannsynligvis vil koste mer i innkjøp enn en Reaper, men sistnevnte vil ha en sjanse på 4 til å ende opp i stykker etter 20 års bruk.

På den annen side vil den verdifulle sanntidsinformasjonen som MANNlige droner gir i dag ikke lenger kunne overføres, med mindre det utvikles en ny generasjon droner som er i stand til å operere trygt over et omstridt luftrom, som enten på grunn av sin høyde, hastighet, dens stealth eller en kombinasjon av disse parameterne. Kanskje det er på dette markedet at europeere bør konsentrere innsatsen, i stedet for å prøve å innrette seg etter dagens teknologier i USA og Kina i et marked som er bestemt til å avta raskt...

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler