Er det russiske militærindustrielle komplekset truet av sin ublu gjeld?

I anledning møtet i kommisjonen for «militært-teknisk samarbeid mellom Russland og dets internasjonale partnere» 24. juli 2019, snakket Vladimir Putin om de positive resultatene av eksporten av russiske våpen. I følge statsoverhodet har fortjenesten i utenlandsk valuta «økt med 45 %» og eksporten, i konstant vekst de siste fire årene, «er på rundt 16 milliarder dollar», selv om ordreboken er på rundt 54 milliarder dollar[ efn_note]МедведевГригорий, Putin er en russisk militæreksportør, åpnet 4. august 2019. [/efn_note].

SIPRI-rapporten publisert i år presenterer imidlertid en mer nyansert situasjon[efn_note]Global våpenhandel: USA øker dominansen; våpenstrømmer til Midtøsten-bølgen, sier SIPRI | SIPRI, åpnet 4. august 2019. [/efn_note]. Faktisk beholdt Russland i perioden 2009-2018 andreplassen i verdensrangeringen av de viktigste eksportørene av store våpensystemer, men andelen av eksporten på verdensmarkedet falt med 17 % mellom 2009-2013 og 2013. -2018. Denne dårlige prestasjonen forklares delvis av nedgangen i salget til tradisjonelle importører av russiske våpen som India og Venezuela. Mellom 2013-2018 reduserte sistnevnte sin import med henholdsvis 42 % og 96 % sammenlignet med perioden 2009-2013, veksten på 19 % i salget til Midtøsten har ikke klart å stoppe denne trenden.

1 1 Forsvarsanalyse | Konstruksjon av militære fly | Bygging av pansrede kjøretøy

Disse tegnene på svakheter brakt frem av den svenske tenketanken, også bestridt av Rostec[efn_note]BrokešFilip, «Russlands fallende våpeneksport | | Central European Financial Observer”.[/efn_note], legger opp til en ubestridelig virkelighet ettersom omfanget har blitt bekymringsfullt. Til tross for generelt gode eksportresultater og den massive opprustningen av den russiske hæren, drukner de viktigste industrimennene i forsvarssektoren i gjeld, med russiske medier som siterer tallet på 2,3 billioner rubler, eller rundt 35-36 milliarder dollar. I tillegg reduseres årlige interne bestillinger for militært utstyr, som for tiden beløper seg til 1,5 billioner rubler (23 milliarder dollar), [efn_note]Langsiktig beskyttelsesbank, åpnet 4. august 2019. [/efn_note], de facto prekær posisjonen til industrifolk[efn_note]Долгироссийской “оборонки” покредитамдостиглиастрономическихвелич i— URA.RU, åpnet 4. august 2019. [/efn_note]. Som en påminnelse brukte Russland i 2018 mellom 46 og 61,4 milliarder dollar på sitt forsvar (avhengig av kilder og estimater)[efn_note]NATO-medlemmer driver raskest økning i globale forsvarsutgifter på et tiår, Jane's av IHS Markit Reveals | IHS Markit Online nyhetsrom, åpnet 6. august 2019. [/efn_note][efn_note]ВоенныйбюджетРоссиив2018 годусоставит$46 млрд, åpnet 6. august 2019. [/efn_note], behovet for å nedbetale deler av denne gjelden vil derfor veie tungt for dets fremtidige forsvarsbudsjetter. Russiske statsborgere ble allerede påkalt i 2016 da regjeringen bestemte seg for å påta seg en del av forpliktelsene til industrifolk med overgjeld ved å betale 11 milliarder dollar, noe som førte til en økning i forsvarsbudsjettet på 7,2 %[efn_note ] TianN, FleurantA, KuimovaA, WezemanP og WezemanS, "Trends in world military expenditure, 2018", saml. "SIPRI-faktaark", s. 12.[/efn_note]. Siden begynnelsen av året har det imidlertid vært signaler som kunngjør en ny restrukturering av industrielle forpliktelser, med visestatsminister Yuri Borisov som siterer behovet for å lette byrden på forsvarssektoren ved å kjøpe tilbake 700 billioner rubler gjeld til private banker ( 10-11 milliarder dollar). 

2 Forsvarsanalyse | Konstruksjon av militære fly | Bygging av pansrede kjøretøy

Denne nye redningsaksjonen faller imidlertid ikke i smaken til Finansdepartementet og en del av opinionen som ikke forstår hvordan en slik situasjon er mulig når media og regjeringen stadig fremhever ytelsen til det russiske militær-industrielle komplekset. . Spesialister i finans- og industrisektoren forklarer at denne overgjelden like mye er et resultat av systemiske problemer som den er syklisk. 

Opprinnelsen til de nåværende vanskelighetene går tilbake til slutten av 1990-tallet da bankene lånte ut til en årlig rente på rundt 22-23 %. Mangelen på alternative finansieringskilder tvang produsentene til å ta ut slike kreditter, hvis akkumulering i løpet av årene endte opp med å føre til en blindvei. Fellen som hovedbedriftene i sektoren befinner seg i er desto mer utspekulert siden nesten hele overskuddet i dag må brukes til å betale tilbake renter alene.

I tillegg til denne ulempen er det såkalte problemet med prisdannelse, med eksperter som bekrefter at det for tiden ikke lenger er en tilstrekkelig mekanisme i Russland for prisdannelse på militært utstyr, noe som forårsaker en konflikt. konstant mellom Forsvarsdepartementet ( kjøperen) og leverandørene (industrien). Faktisk er prisene på militært utstyr i dag satt av statlige organer som Federal Service for Fight against Monopols eller Roskosmos og Rosatom. Problemet er ifølge Novaiya Gazeta[efn_note] kilderВседляфронта, всеподпроценты, åpnet 4. august 2019. [/efn_note], at ansatte spesialisert på dette området, som tidligere jobbet for Federal Tariff Service oppløst i 2015, ikke har blitt gjenansatt i de nye kompetente organene. Videre er Forsvarsdepartementet også kjent for å være ganske gjerrige når det gjelder å fremme midler til utvikling av prototyper. Selv når pålegget kommer fra departementet selv, får de selskapene som er ansvarlige for å gjennomføre studiene ofte først betalt når arbeidet er utført. 

3 Forsvarsanalyse | Konstruksjon av militære fly | Bygging av pansrede kjøretøy

Videre, i 2012, stivnet en revisjon av loven knyttet til statlige forsvarskjøp den økonomiske styringen av våpenprodusenter, og skapte dermed fullstendig kunstige begrensninger. Denne loven hadde som mål å sikre at forsvarsmidler kun kunne bevilges til denne sektoren, noe som gjorde det mulig å gjenopprette orden og begrense misbruk. En av de relaterte effektene av dette tiltaket er imidlertid umuligheten for forsvarsprodusenter å bruke ressursene til disse kontoene så fritt de ønsker, selv om de trenger dem, og dermed presse dem til å få nye kreditter. Resultatet er en ganske merkelig situasjon der selskaper med milliarder av rubler blir tvunget til å låne til høye renter for å møte produksjonsbehovene [efn_note] Названыпричиныскойоборонки, åpnet 4. august 2019.[/efn_note].

Mangelen på kompetanse hos ledere blir også fremhevet som en av kildene til gjeld, hvor noen av dem blir anklaget for underslag eller maktmisbruk. Forsvarsdepartementet er klar over denne realiteten og har bedt Federal Anti-Monopoly Service om å utføre undersøkelser, sistnevnte har utført 46 kontroller våren 2019[efn_note]russisk forsvarsstyrke, åpnet 4. august 2019. [/efn_note]. I tillegg hevder en informant som arbeider innenfor den russiske forsvarsindustrien at mangelen på kvalifiserte ledere fører til ineffektivitet i den samlede driften av forsvarssektorens holdingselskaper. Som et eksempel nevner han Rostec, som til tross for milliarder av rubler investert siden opprettelsen i 2007 ikke har klart å forbedre den økonomiske helsen til selskapene som utgjør det. Ifølge eksperten hadde opprettelsen av dette statlige selskapet visse positive effekter, men bidro på lang sikt til utviklingen av avhengighet av statlig finansiering.  

Til slutt tvinger sanksjoner fra USA og EU russiske produsenter til å bruke betydelige ressurser på å diversifisere sine forsyninger og fremfor alt til å produsere selv materialene de tidligere hadde kjøpt fra vestlige, samtidig som de har redusert tilgang til utenlandske finansieringskilder. . Den russiske presidenten har også gjort importsubstitusjon i forsvarssektoren til en prioritet for sitt lands industri.

Mig 29 fra det indiske luftvåpenets forsvarsanalyse | Konstruksjon av militære fly | Bygging av pansrede kjøretøy
India bestilte 21 flere Mig29-er fra Russland i 2019

Overfor disse hindringene forpliktet regjeringen seg til å overføre gjelden til det militærindustrielle komplekset til en statsbank hvis hovedmål ville være nettopp å finansiere denne sektoren. Denne tilnærmingen ble godkjent i 2018 da den russiske presidenten beordret transformasjonen av "Promsvizbank"-banken, nasjonalisert i 2017, til en offentlig bank for finansiering av forsvarsindustri. Til syvende og sist må alle kredittene overføres til denne institusjonen, som ikke bare vil gjøre det mulig å refinansiere selskaper med overgjeld, men også for å beskytte den russiske banksektoren mot amerikanske sanksjoner, sistnevnte særlig rettet mot russisk forsvarsindustri. Visepresident og tidligere finansminister Anton Siluanov tok også opp muligheten for å avskrive deler av gjelden ved overføring av kreditter til Promsvizbank. Imidlertid er det tydeligvis ikke sannsynlig at denne prosessen vil finne sted i nær fremtid, siden ifølge Pyotr Fradkov, direktør for Promsvizbank, i juli 2019 ble bare 100 milliarder rubler med kreditter fra det militærindustrielle komplekset overført til denne banken. .

Til tross for Moskvas innsats, vil gjelden til hovedselskapene i det militærindustrielle komplekset fortsette å tynge helsen til BITD så lenge strukturelle reformer ikke gjennomføres. I tillegg vil behovet for å refinansiere industrien ha stor innvirkning på Russlands budsjett; den neste betydelige økningen i forsvarsutgifter vil derfor trolig bli, akkurat som i 2016, konsumert av nedbetalingen av gjelden til industrier i militærsektoren.


Oleg Lypko – Russisk og CIS forsvarsindustrianalytiker

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler