På tampen av et nytt strategisk våpenløp?

I den nåværende konteksten med massiv opprustning av de viktigste verdensmaktene, blir uttalelsene til USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, nøye analysert i Russland. Denne nære samarbeidspartneren til president Donald Trump er faktisk kjent som en av de mest innflytelsesrike personene i Det hvite hus. Tilhenger av en kompromissløs politisk linje på den internasjonale scenen, er denne politikeren også en av nøkkelfigurene bak USAs uttreden av atomavtalen med Iran i mai 2018.

Under G20 i Tokyo 27. juni 2019, ønsket russisk presse med bekymring velkommen erklæringen fra den "nykonservative" om temaet New Start-traktaten om reduksjon av strategiske våpen (2010), den amerikanske tjenestemannen beskrev den som "tilsmusset". ". Politikeren er mangeårig motstander av våpenkontrollavtaler signert av USA, og spesifiserer at etter hans mening har New Start liten sjanse til å bli fornyet utover utløpsdatoen i 2021[efn_note]Bolt sover og blir transportert av hunden х, åpnet 7. august 2019.[/efn_note]. Denne ganske uskyldige intervensjonen, i lys av USAs beslutning om å trekke seg fra Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF, 1987) 2. august 2019, er en ytterligere demonstrasjon av en æra i endring. Den nye multipolare æra materialiserte seg blant annet ved avviklingen av strategiske våpenkontrollavtaler undertegnet under og kort tid etter slutten av den kalde krigen.

atomvåpenverden 1 1398 587 1 Forsvarsanalyser | Atomvåpen | Strategiske våpen

Strategiske rustningskontrollavtaler svekket av en opphopning av nag

Denne utviklingen er desto mer komplisert å tolke siden medieposisjonene til amerikanerne og russerne i stor grad er uærlige og den nåværende trenden har sitt utspring i eldre hendelser. Dermed skapte USAs ensidige uttreden i 2001 fra Anti-Ballistic Missile Treaty (ABM, 1972), under påskudd av behovet for å forsvare seg mot stater som Nord-Korea eller Iran, betydelig uro hos russisk side. Som svar beordret president Putin utviklingen av nye vektorer som er i stand til å overgå det amerikanske ballistiske forsvarssystemet for å gjenopprette balansen i avskrekking[efn_note]Russlands atomvåpenoppbygging er rettet mot å slå USAs rakettforsvar | Nasjonalinteressen, åpnet 8. august 2019.[/efn_note].

Signeringen av SORTs strategiske nedrustningsavtale i 2002 gjorde det imidlertid mulig å holde oppe utseendet en stund, selv om strategiske våpenspesialister fremhevet fraværet av en mekanisme for å verifisere gjennomføringen av avtalens mål. Uansett er reduksjonen i antall utplasserte atomstridshoder til et område mellom 2200 og 1700 oppnådd. På den annen side har måten å oppnå dette på gitt opphav til spenninger, ved at amerikanerne, på grunn av de tekniske spesifikasjonene til sine utskytere, har kunnet redusere antall moduler som inneholder stridshodene uten å endre antallet vektorer vesentlig. Denne spesielle egenskapen gjør at USA svært raskt kan multiplisere antallet atomstridshoder som er utplassert ved å fullføre modulene på utskytningsrampene, som for eksempel på det interkontinentale ballistiske missilet (MBI) " Minutemenn III » eller på MSBS « Trident II D5 ". Russland har også "returpotensial" spesielt konsentrert i strategiske hav-til-overflate ballistiske missiler (MSBS). Dette potensialet er imidlertid mye lavere, noe som tvang Moskva til å ødelegge vektorer for å respektere Start-avtalene, for deretter å investere i nye erstatningsraketter, noe som utgjør et ganske paradoksalt resultat for en nedrustningsavtale[efn_note]Сокращениедоговора: какоебудущееждетсоглашениеоСНВ| Статьи| Известия, åpnet 10. august 2019.[/efn_note].

Siden kunngjøringen har det amerikanske prosjektet for å installere sitt anti-ballistiske system i Europa hatt en negativ innvirkning på forholdet mellom de to landene[efn_note]“The saga of the NATO anti-missile shield”, The Monde.fr, s.[/efn_note], hjalp ikke krigen i Georgia i 2008 med bedre gjensidig forståelse. Under Obama og Medvedevs presidentskap nådde imidlertid de to partene et relativt kompromiss som illustreres av konklusjonen i 2010 av New Start-traktaten som ga en begrenset antall utplasserte strategiske kjernefysiske utskytere til 700 og antall 1 kjernefysiske stridshoder utplassert på disse. bæreraketter. 

Fristen er likevel kortvarig, revolusjonen i Ukraina, som russerne beleilig forklarer med politikken til " regimeskifte » påskyndet av Washington, setter en stopper for « tilbakestille » ønsket av Obama. Den russiske annekteringen av Krim og invasjonen av Donbass ble fulgt av amerikanske sanksjoner og Moskvas intervensjon i Syria. Forverringen av bilaterale relasjoner resulterte til slutt i gjensidige brudd på forpliktelser gitt innenfor rammen av Open Skies-traktaten i 2017, hvor russerne begrenset muligheten for amerikanerne til å fly over Kaliningrad-enklaven, som Washington svarte med å forby fly. til Alaska og Hawaii[[efn_note]Åpen himmel: Moskva begrenser tilgangen til amerikanske fly, åpnet 10. august 2019.[/efn_note][efn_note]Trump signerer forsvarslov som suspenderer finansieringen av Open Skies-traktaten, åpnet 10. august 2019.[/efn_note] .

9M729 Forsvarsanalyse | Atomvåpen | Strategiske våpen
9M729 "Novator"-missil som er i stand til å bære atomladninger og konvensjonelle ladninger med en rekkevidde på mellom 500 og 5.500 km, noe som er forbudt i henhold til INF-traktaten

I dag, til tross for tilsynekomster og gjensidige medieanklager, viser ikke USAs uttreden fra INF at Russland var spesielt knyttet til det, russiske tjenestemenn som erkjenner at denne traktaten ikke lenger hadde passet dem i årevis, spesielt ved etter lanseringen av prosjektet for å installere det amerikanske anti-ballistiske systemet i Europa[efn_note]РСМД :: Россия — США: на пороге новой гонки ядерных вооружений, åpnet 7. august 2019[/efn_note]. På amerikansk side, argumentet om Russlands brudd på INF-traktaten gjennom utplassering av 9М729 kryssermissiler[efn_note]"Washington og Moskva går ut av INF-traktaten om mellomliggende kjernefysiske missiler",The Monde.fr, p[/efn_note], selv om det sannsynligvis er berettiget, er det bare en av grunnene til å forlate avtalen. 

Bak gjensidige anklager er det mulig å skimte de mange parameterne som fører til at kontrollmekanismene forlates. For det første er de gamle traktatene et resultat av en svunnen geopolitisk og teknologisk situasjon, de oppfyller ikke lenger ambisjonene til de to historiske atommaktene og er fremfor alt ikke tilpasset en multipolar verden. I lys av denne nye situasjonen hevder noen russiske kommentatorer at fremtiden til New Start er kompromittert[efn_note]Без повестки, åpnet 10. august 2019[/efn_note], selv om et visst håp gjenstår hvis de store atommaktene klarer å transformere den. 

Ny start: en utdatert strategisk våpenkontrolltraktat

Teknologisk utvikling og gjensidig harme har ført til brudd på avtaler i mer eller mindre stor skala og i utvikling av våpensystemer som disse traktatene ikke regulerer. 

Dette er nettopp alternativet som ble valgt av den russiske regjeringen og som i 2018 ga opphav til presentasjonen av såkalte «forstyrrende» våpen av presidenten. Faktisk, overfor budsjettbegrensningene til en stat hvis BNP er mellom Spanias og Italias BNP[efn_note]Russland – BNP (nåværende amerikanske dollar) | Statistikk, åpnet 10. august 2019.[/efn_note], har Moskva favorisert investeringer i utstyr som lar dem overgå fienden uten å bruke store beløp, spesielt ved å resirkulere sovjetiske programmer. 

Når det gjelder vektorer, er bruddet forårsaket av våpen som det hypersoniske systemet " Avangard ", MBI" Sarmat ", den atomdrevne undervannstorpedoen/dronen" Poseidon ", det hypersoniske luftbårne missilet" Kinjal ", MSBS" Bulava ", eller missilet" Kalibr ". I følge russiske kilder vil disse nye våpnene være i stand til å hindre ethvert eksisterende antiballistisk system, og dermed gjøre den antiballistiske beskyttelsen til NATO og USA foreldet[efn_note]Герман Иоилев, Russland fikk sin første krig, åpnet 10. august 2019[/efn_note]. Det bør bemerkes at noen kommentatorer tviler på den tekniske gjennomførbarheten til de mest ekstravagante vektorene som det atomdrevne missilet presentert av det russiske statsoverhodet. 

VictoryDayParade2018 22 2 Forsvarsanalyse | Atomvåpen | Strategiske våpen
Kinjal er en høypresisjon hypersonisk luft-til-bakke aeroballistisk missil med en påstått rekkevidde på 2000 km.

Når det gjelder russiske atomvåpen, er det lavkraftstridshoder som er kilden til vestlige bekymringer. I følge amerikanerne har Moskva rundt 2000 taktiske stridshoder av et veldig bredt utvalg[12][efn_note]"Nuclear Posture Review: Final Report 2018.pdf"[/efn_note] som kan leveres spesielt med nye bruddvektorer som Iskander, " Kinjal " hvor i " Kalibr ". Den ikke-strategiske karakteren til disse stridshodene er desto mer bekymringsfull ettersom det er vanskelig å identifisere med sikkerhet under hvilke omstendigheter Russland kunne bruke disse anklagene, noe som visker ut grensene mellom de forskjellige typene atomvåpen og kan provosere en eskalering. Tidligere USAs forsvarsminister John Mattis hevdet til og med i 2018 at skillet mellom strategiske og ikke-strategiske atomvåpen ville være "tull"[efn_note]Problemataktisk: договоровнетипоканебудет, åpnet 10. august 2019.[/efn_note]. Russlands utvikling av tallrike taktiske atomvåpen i strid med Presidential Nuclear Initiatives (1991) må likevel settes i perspektiv med amerikanernes besittelse av justerbare kjernefysiske stridshoder, flerrollefly og sjøutskytede kryssermissiler[efn_note ]Facon Isabelle og Tertrais Bruno, "Taktiske" atomvåpen og Europas sikkerhet", s. 64.[/efn_note] hvis muligheter visker ut skillet mellom taktisk og strategisk[efn_note]Alexis Baconnet, «Nuclear Posture Review 2018 Nuclear deterrence in dormancy? »[/efn_note].

Til slutt bør det også bemerkes at når det gjelder konvensjonelle våpen, inntok russerne en pragmatisk holdning som tillot dem å utføre storstilt opprustning til lavere kostnader. Bevisst om umuligheten av å produsere svært sofistikert utstyr i store mengder, på grunn av deres høye kostnader, har beslutningstakere i Moskva valgt å massivt modernisere gamle modeller mens de gjenopptar utviklingen av de mest lovende sovjetiske programmene. I praksis betyr dette spesielt en storstilt modernisering av T72B3M og T80BVM stridsvogner mens man starter produksjon i en mindre skala av "T14" kamptanker. Armata ". Bemerkelsesverdig er også innsatsen som er gjort i området for nektelse av tilgang gjennom utformingen av S400- og S500-luftvernsystemene, hvorav sistnevnte også kan brukes som antiballistiske våpen. Den samme logikken kan observeres med den gradvise introduksjonen av Su-57 mens man opprettholder betydelig produksjon av tidligere generasjons, men moderniserte fly, som Su35s eller Su34[efn_note]“The Military Balance 2018”[/efn_note]. 

Den amerikanske reaksjonen: et nytt våpenkappløp

Stilt overfor Russlands massive opprustning både atomvåpen og konvensjonell, men også som reaksjon på den raske veksten av Kinas militærmakt, vedtok USA i 2018 en ny Kjernefysisk holdningsgjennomgang[efn_note]“Nuclear Posture Review: Final Report 2018.pdf”,op. cit.[/efn_note]. Dette doktrinære dokumentet, som gjenspeiler den geopolitiske visjonen når det gjelder strategiske våpen til Trump-administrasjonen, kunngjør USAs ønske om å utvikle kapasiteter som ligner russernes og modernisering av alle midlene som utgjør atomtriaden. Estimert til omtrent 500 milliarder dollar over en 10-årsperiode fra 2019 til 2028[efn_note]“Projected Costs of US Nuclear Forces, 2019 to 2028”, 2019s. 12.[/efn_note], har denne ambisiøse planen også som mål å motvirke veksten av Kinas kjernefysiske eiendeler. Selv om de utgjør et gjennombrudd, kan de nye russiske våpnene ikke på egen hånd reversere den overordnede strategiske balansen mot USA, men de utgjør et alvorlig sikkerhetsproblem for Europa. Faktisk, ifølge flertallet av observatører, er amerikansk oppførsel mye mer betinget av rivaliseringen med Beijing enn av frykten for å bli overgått militært av Russland. 

størrelse0 3 Forsvarsanalyse | Atomvåpen | Strategiske våpen
Terminal High Altitude Area Defense er et amerikansk anti-ballistisk missilsystem, i tjeneste siden 2008

Problemet med den multipolare verden: den kinesiske faktoren

For når det kommer til uærlig kommunikasjon om dets atomarsenal og dets strategiske våpen, er Beijing intet unntak sammenlignet med de to store historiske atommaktene. Kineserne har bestemt seg for å utnytte forsinkelsen for å gjøre den til en styrke i mediefeltet. Mer presist, mens man opprettholder en doktrine om rent defensiv bruk av atomvåpen[efn_note]“8 nøkkelelementer i den nye hvitboken om kinesisk forsvar – Meta-Defense.fr ".[/efn_note], Kina har begynt på et omfattende moderniseringsprogram hvis ugjennomsiktighet er nesten total[efn_note]Schneider Mark B., Hvorfor du bør frykte Kinas atomvåpen, åpnet 10. august 2019.[/efn_note]. Men hvis Kinas strategiske kjernefysiske arsenal er relativt lite (rundt 300 stridshoder), fremhever lagrene av plutonium og uran i 2011 svært betydelig produksjonskapasitet, noe som gjør at det kan lage minst 600 atomstridshoder[efn_note] Zajec Olivier, Hvor mange atomstridshoder i Kina?, åpnet 10. august 2019[/efn_note]. Kinesisk kommunikasjon nøyer seg med å minimere omfanget av sitt strategiske våpenprogram ved hele tiden å understreke at dets arsenal er veldig langt fra USAs og Russlands. I praksis har Beijing allerede utstyrt seg med nye mobile MBIer, MBIer (DF-31 og DF-31A) skutt opp fra siloer samt MSBS[efn_note]Strategic Ballistic Missile lansert fra ubåter[/efn_note] (JL-2). Beijing har også utplassert DF-26, et mellomdistanse ballistisk missil (IRBM) som er i stand til å bære atomladninger og målrette både land- og marinemål, selv mobile, med stor presisjon. Samtidig ble utviklingen av det strategiske bombeflyet H-20 i stand til å bære atomladninger igangsatt, som vil gi kineserne, i likhet med russerne og amerikanerne, en komplett atomtriade. Kinesiske forskere jobber også med å lage hypersoniske prosjektiler som DF-17, et motstykke til den russiske Avangard, hvor sistnevnte skal være operativt innen 2020. Til slutt, akkurat som Russland, er Midt-riket kritiske med iherdighet av Amerikansk anti-ballistisk program, og akkurat som Russland, leder det en intensiv økning av sine egne ressurser på dette området[efn_note]Schneider Mark B., "Why You Should Fear China's Nuclear Weapons", op. cit.[/efn_note].

Den kinesiske prioriteten er imidlertid produksjon av ny generasjon taktiske atomvåpen for å gi deres vektorer mer omfattende destruktive evner. I følge artikkelen av The Hill, for å øke sine evner på dette området, sies Beijing å ha utført fem ganger flere atomprøver enn USA mellom 2014 og 2017[efn_note]Lejeune Tristan, Kina presser ny generasjon atomvåpen: rapport, åpnet 10. august 2019[/efn_note].

Veksten av kinesisk militærmakt kompliserer dermed situasjonen ved å transformere et todelt strategisk våpenkontrollsystem til et trepartssystem. Denne utviklingen innebærer de facto en potensiell ubalanse av krefter i tilfelle en allianse mellom to stater mot den tredje[efn_note]JrAndrew F. Krepinevich, “The Eroding Balance of Terror”, s.[/efn_note]. Det bør bemerkes at den raske veksten i den indiske økonomien[efn_note]“India, en supermakt … ved makten””, The Monde.fr, s.[/efn_note], så vel som dens rivalisering med Pakistan og i mindre grad Kina, vil ikke legge til rette for strategisk våpenkontroll ettersom indisk militærmakt vokser. 

Mot en verden uten strategiske rustningskontrolltraktater

Denne utviklingen utgjør et dødelig problem for strategiske rustningskontrolltraktater. Først av alt viser de russisk-amerikanske tvistene behovet for ærlig og frivillig dialog om dette emnet. Den kinesiske faktoren destabiliserer imidlertid et system som allerede er uttømt. Den gradvise fremveksten av makter som India eller Pakistan, og i mindre grad Iran eller Nord-Korea, øker ytterligere behovet for en overhaling av internasjonale regelverk angående strategiske våpen mellom Washington, Beijing og Moskva. 

Ingen av partene ser imidlertid for øyeblikket ut til å vise tilbakeholdenhet. Kina har dyktig utnyttet spenningene mellom Washington, Pyongyang, Teheran og Moskva for å sette i gang etableringen av et arsenal av strategiske og taktiske våpen for å matche sine ambisjoner, og virker ikke klar til å sitte ved bordet for å diskutere det. 

I Russland understreker medier nær Kreml Moskvas gjenvunnede status på den internasjonale scenen ved å støtte deres mening med Donald Trumps ønske om å starte samtaler for å etablere en ny avtale om strategiske våpen[efn_note]Advarsel: СШАхотятновыйдоговороворужениях, åpnet 10. august 2019[/efn_note]. Den mindre samkjørte pressen så vel som visse eksperter uttrykker sin bekymring. De understreker at Russland ikke har råd til et våpenkappløp på grunn av svakheten i økonomien, de strukturelle og økonomiske vanskelighetene i det militærindustrielle komplekset, men også på grunn av problemene man møter med å erstatte høyteknologier som tidligere ble importert fra Vesten[efn_note]АлександрГольц: Напорогегонкивооружений| Sovjetunionen, åpnet 10. august 2019[/efn_note]. Uttalelsene fra russiske tjenestemenn gjenspeiler også dette paradokset mellom propaganda og en mer realistisk visjon av situasjonen. Vladimir Putin svinger dermed mellom støtende bemerkninger, spesielt på tampen av G20 når han hevder at Russland kan klare seg uten en fornyelse av New Start-traktaten[efn_note]Putin-3, åpnet 11. august 2019.[/efn_note], og mer forsiktige posisjoner etter hans møte med president Donald Trump. Faktisk, ved denne anledningen fremkaller han faren for en verden uten en mekanisme for å kontrollere og regulere strategiske våpen[efn_note]ПутиноценилперспективыпродленияСНВ-3, l, åpnet 11. august 2019[/efn_note].

2017 12 30 DF 17 første hypersoniske glidervåpen i verden 06 Forsvarsanalyse | Atomvåpen | Strategiske våpen
Kinesisk DF-17 hypersonisk glider

Til slutt ønsker USA på sin side å opprettholde sin privilegerte internasjonale posisjon for enhver pris og er synlig klare til å delta i et nytt våpenkappløp uten å oppnå en avtale med Russland og Kina. Videre er behovet for å utvikle hypersoniske mellomområdevektorer helt klart en prioritet for Washington for å begrense sine regionale og globale rivaler. Dermed ser beslutningstakerne i Det hvite hus ingen vits i å fornye traktater som de facto ikke lenger regulerer hovedaspektene knyttet til strategisk bevæpning og fremfor alt som ikke er bindende for Kina.

I alle fall er den relative roen i europeiske hovedsteder ganske enkelt overraskende. Visst, Frankrike har satt i gang en rekonstitusjon av sine militære evner med LPM 2019-2025. Av et totalbudsjett på 37 milliarder euro tildelt til avskrekking, vil betydelige investeringer reserveres til fornyelse av de to komponentene, hav- og luftbåren, av kjernefysisk avskrekking[efn_note]Militær programmeringslov 2019-2025: «En LPM av fornyelse», åpnet 11. august 2019.[/efn_note]. Gitt forverringen av den generelle sikkerhetskonteksten, virker imidlertid disse midlene ubetydelige, noe som reiser spørsmålet om en mulig europeisk respons på disse utfordringene. Bevisstheten som er essensiell for et slikt kollektivt initiativ er likevel langt fra oppnådd med tanke på Berlins beslutning om å kansellere den økonomiske banen som tar sikte på å øke forsvarsbudsjettet til 2 % av tysk BNP. 

Derfor kan spørsmålet om å fornye New Start-traktaten i 2021, selv om det er viktig, ikke lenger vurderes uten å inkludere nye vektorer og taktiske atomvåpen. En midlertidig fornyelse av traktaten i 5 år, som forutsatt i tekstene, kan gi et sparende pusterom, spesielt siden nye administrasjoner trolig vil være på plass i Moskva og Washington i 2026. Inkludering av andre atommakter i forhandlingene kommer også frem. å være avgjørende for å unngå et fullstendig våpenkappløp. Imidlertid er det nettopp denne lite misunnelsesverdige fremtiden vi ser ut til å gå mot. 


Oleg Lypko – Russland og CIS-analytiker

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler