FN tilskriver mer enn tretti nettangrep til Nord-Korea

For to uker siden, AP (Associated Press) avslørt FN-undersøkelser av Nord-Koreas finansiering av masseødeleggelsesvåpenprogrammet. I følge rapporten som byrået hadde tilgang til, henter Kim-regimet sine midler fra kriminelle aktiviteter i cyberspace på til sammen nesten 2 milliarder amerikanske dollar.

Det ser ut til at DPRK ser på cyberspace som et Langt vest tillater "å sette i gang stadig mer sofistikerte angrep for å stjele midler fra finansinstitusjoner, for å endre dem til kryptovalutaer for å generere inntekter". Gjennom disse usporbare, anonyme valutaene alle basert på blockchain-teknologi (Bitcoin, Ethereum, Ripple og til og med Monero), ville Nord-Korea kunne unnslippe internasjonale sanksjoner og overvåking av bankaktører rundt om i verden, og dermed tillate landet å holde landet i dialyse. av fond og utenlandsk valuta.

Denne uken vendte AP tilbake til disse avsløringene ved å støtte metodene og målene til kontor nr. 91 og 121. Disse to byråene som er direkte knyttet til den nordkoreanske generalstaben (정찰총국 i teksten) er anklaget – av USA – for å være bak en rekke nettangrep som nylig har rammet overskriftene:

 • Nettverk og nettsider til Blått hus i 2013;
 • Sony Pictures i 2014 som svar på utgivelsen av filmen «The Dictator» som skildrer den nordkoreanske lederen på en lite flatterende måte;
 • Ran av sentralbanken i Bangladesh i 2016;
 • Cyberangrep på SWIFT-interbanksystemet i 2015 og 2016;
 • WannaCry løsepengevare i 2017.

Dokumentert vil disse tilfellene i realiteten være mye flere. Ifølge nyhetsbyrået undersøker FN-eksperter for tiden minst 35 saker som berører nesten 17 land:

 • Sør-Korea: 10 separate saker;
 • India: 3 separate saker;
 • Bangladesh: 2 separate saker;
 • Chile: 2 separate tilfeller;
 • Sør-Afrika, Costa Rica, Gambia, Guatemala, Kuwait, Liberia, Malaysia, Malta, Nigeria, Polen, Slovenia, Tunisia og Vietnam: 1 sak per land.

Gode ​​kontoer gir gode venner, ekspertgruppen har utvilsomt ikke ønsket å gjøre noen sjenerøse bidragsytere flaue. Denne listen er derfor ikke uttømmende.

Nord-Koreas leder Kim Jung un Defense News | Nord-Korea | Spionasje
Nord-Koreas leder Kim Jung Un har utviklet en cyberstyrke utenfor rene militære rammer

På den annen side avslører rapporten som Associated Press hadde tilgang til at FN ville være fullstendig klar over Nord-Koreas ulovlige finansieringskretser og metoder. Rapporten siterer faktisk de tre viktigste Juicy Fruit Nordkoreanske pirater:

 • Angrep via SWIFT-systemet (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) som brukes for interbankoverføringer;
 • Tyveri av kryptovalutaer ved å målrette både børser og innehavere;
 • Hacking inn i automatsystemer.

Til syvende og sist beskriver denne FN-rapporten det cyberkriminelle foretaket som hadde til hensikt å la Nord-Korea skaffe seg usporbare midler for å passere under radarene til de forskjellige kontrollorganene og internasjonale sanksjoner. Eksperter understreket at implementering av disse stadig mer sofistikerte angrepene "er lav risiko og høy belønning", og krever ofte bare en bærbar datamaskin og Internett-tilgang.

Til slutt undersøker FN for tiden andre brudd på generalforsamlingens resolusjoner (kull, olje, luksusprodukter, militærutstyr osv.). Som en påminnelse, siden Korea-krigen har nord vært gjenstand for 27 separate resolusjoner som tar sikte på å bringe Kim-dynastiet til forhandlingsbordet, uten (håndgripelig) suksess så langt.


Jean Lebougre
Spesialist på nettkrigføring

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler