Sri Lankas marine mottok en fregatt donert av Kina

P625 Offshore Patrol Vessel (OPV), kalt SLNS Parakramabahu, gikk i tjeneste med den srilankiske marinen under en seremoni holdt 22. august i nærvær av president Maithripala Sirisena. Dette skipet er ingen ringere enn en kinesisk type 053H2 fregatt bygget i 1990 og renovert som en OPV, som ble tilbudt av Kina til Sri Lankas myndigheter.

I motsetning til den originale fregatten, ble P625 fratatt sine antiskip- og luftvernmissiler, samt, etter all sannsynlighet, torpedorørene og deler av sensorene, som viser bildene publisert under seremonien. Imidlertid beholder den sin doble automatiske 100 mm kanon og sine 4 30 mm kanoner, totalt sett en meget respektabel bevæpning for en OPV beregnet, ifølge den srilankiske marinen, for maritim sikkerhet og offshore assistanseoppdrag.

Med slutten av leveringen av de 30 Type 054/A fregattene, og starten på byggingen av Type 054B-modellene, finner den kinesiske marinen seg i å ha et stort antall relativt nye fartøyer, slik som Type 053H2 som i beste fall gikk i tjeneste av 1990-tallet, men foreldet med tanke på de nye skipene som massivt går i tjeneste, og som har våpen, sensorer og kampsystemer av en helt annen generasjon. Faktisk er det enkelt for kinesiske myndigheter å tilby disse skipene i en «degradert» versjon gratis til sine partnere, spesielt for å garantere deres lojalitet til det nye Silk Roads-prosjektet.

Men selv tilbudt, kan operasjonen vise seg å være økonomisk interessant for den kinesiske økonomien. Faktisk, i tillegg til vedlikehold av bygninger, som krever regelmessig tilførsel av reservedeler, sparer kinesiske myndigheter også på avslapning av skipet, et ofte kostbart foretak, spesielt for gamle bygninger som ofte er dekket med asbest som krever viktige forholdsregler. Fremfor alt, når det gjelder nye mariner, gjør dette det mulig å trene personell på systemer og utstyr av kinesisk opprinnelse, og favoriserer i stor grad Beijings tilbud når det gjelder å anskaffe nye eller nyere bygninger, eller tyngre.

Tipu sultan1 Type 21 fregatter Pakistan Navy Defense News | Militære allianser | Militær marinekonstruksjon
6 av de 8 Type 21 fregattene bygget for Royal Navy ble overført til den pakistanske marinen

Britene har gjort denne tilnærmingen til en spesialitet, og systematisk tilby sine bygninger utover 20/25 år til sine allierte på bruktmarkedet. Slik ble et svært stort antall vestlige og allierte mariner utstyrt med type 21 Amazon fregatter (6 enheter solgt til Pakistan) og 22 Broadsword (7 enheter solgt til Brasil (4), Romania (2) og Chile (1)) da Type 23-ene kom i drift, da skipene hadde knapt mer enn 20 års fartstid. Inntektene som dermed genererte gjorde det mulig å finansiere noen få Type 23-er, og vedlikeholdet av rundt 13 solgte fregatter tillot britiske verft og utstyrsprodusenter å opprettholde ytterligere tilbakevendende aktivitet når nasjonale bestillinger ble sjeldnere.

Tilsvarende ble 21 av den amerikanske marinens 51 OH Perry-fregatter solgt eller gitt til de tyrkiske, pakistanske, polske, egyptiske og bahrainske marinene. Men i motsetning til kineserne, anså ikke amerikanske myndigheter det som nyttig å erstatte deres OH Perry på 90-tallet, noe som genererte det nåværende operative underskuddet i ASM-feltet til den amerikanske marinen, som FFG/X-programmet må fylle snarest.

I så måte viser «Socle Défense»-modellen at utplassering av brukte marineenheter på markedet etter 20 års tjeneste gjorde det mulig å optimalisere bruken av industrielle verktøy på lang sikt, med betydelige produktivitetsgevinster. og priser, og en betydelig styrking av dominansen på det internasjonale markedet. Tilknyttet Positive Value Defense-doktrinen gjør det det mulig å finansiere byggingen av en betydelig større, mye mer effektiv og moderne flåte (marin, luft eller panser), uten ekstra kostnader for statsbudsjettet.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler