Russisk S70 Okhotnik kampdrone vil være snikendere enn det ser ut til

Sukhoi-gruppen overrasket mange observatører under utgivelsen av de første bildene som viser prototypen S70 Okhotnik stealth kampdrone under rullende prøver i november 2018 var det få av dem som så for seg at russeprogrammet var så avansert. Den nye dronen presterte hans første flytur i begynnelsen av august måned. Men visse aspekter ved prototypen, spesielt fremdriften levert av en AL31-motor som utstyrer Su30, og formen på nesen, antydet at stealth ikke var prioritet for russiske ingeniører.

IMG 3048 Forsvarsnyheter | Konstruksjon av militære fly | Kampdroner
Nesen til S70 presentert på denne modellen skiller seg betydelig fra nesen til prototypen som nå testes

En ny modell av enheten som ble avduket på flyshowet MAKS2019, som finner sted denne uken nær Moskva, antyder en helt annen virkelighet. Modellen, presentert som den endelige formen til S70, ser faktisk ut til å korrigere mange av forbeholdene som er uttrykt om dens sniking. Dermed er nesen til dronen forlenget og raffinert, for å skape pausen som er nødvendig for å kringkaste radarbølgene i vinkler som favoriserer radar-stealth. På samme måte virker den generelle profilen til dronen raffinert sammenlignet med prototypen, igjen for å redusere refleksjonsoverflaten og resonneringsfenomener med hensyn til visse radarfrekvenser.

IMG 3045 Forsvarsnyheter | Konstruksjon av militære fly | Kampdroner
den nye dysen til S70 er sammenlignbar med prototypen til franske (nevron), kinesiske (Sharp Sword) eller amerikanske (X47) droner for å redusere den infrarøde strålingen til enheten

Fremfor alt ser det ut til at fremdriften til enheten ikke lenger har noen sammenheng med prototypen som for øyeblikket testes. Borte er den imponerende munnstykket som kommer ut av cellen, modellen viser et luftutløp nedsenket i kåpa, og designet for å redusere den infrarøde signaturen til dronen, i henhold til en mye mer tradisjonell tilnærming for denne typen drone. Hvis dette nye overordnede aspektet utvilsomt vil styrke stealthen til Okhotnik, er det ikke lenger snakk om trans- eller supersoniske flyvninger, slik man kunne forestille seg angående den nåværende prototypen.

IMG 3049 Forsvarsnyheter | Konstruksjon av militære fly | Kampdroner
Den generelle profilen til S70 ser ut til å ha blitt raffinert sammenlignet med den til den nåværende prototypen

Det gjenstår å se om disse endringene faktisk vil bli gjort på S70, og når. Som sådan kunngjorde Tupolev-gruppen i forkant av MAKS2019 at alt forberedende arbeid angående PAK DA stealth strategiske bombefly-program hadde blitt validert, og at byggingen av prototypen hadde begynt. Det er ingen tvil om at de to programmene, S70 og PAK DA, vil berike hverandre, begge flyene har form som en snikende flygende vinge.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler