La Défense industrimenn satser på væpnede landdroner

De siste ukene er det kommet ikke mindre enn 4 store kunngjøringer om utvikling av væpnede bakkekampdroner i den vestlige leiren. Mens veiledningssystemer og ombord kunstig intelligens lar UGV-er[efn_note]Ubemannet bakkekjøretøy[/efn_note] bevege seg effektivt over terreng, har fremskritt innen energi- og batterieffektivitet gjort det mulig, autonomi og bæreevne. Disse dronene gjør det ikke bare mulig å transportere laster for å følge demonterte styrker, men de kan implementere sine egne våpensystemer, alt fra automatiske maskingevær til anti-tank missiler. Landdroner, ofte overskygget av luft- og marinedroner, kan i årene som kommer godt ha en like avgjørende rolle som sistnevnte.

Det europeiske MUGS-programmet

Finansiert av europeiske forsvarsfond, MUGS-programmet, for Modular Unmanned Ground System, samler Tyskland, Belgia, Spania, Frankrike, Finland og Latvia rundt THEMIS-dronen for Tracked Hybrid Modular Infantry System utviklet av den latviske Milrem Robotics. Programmet tar sikte på å utvide dronens evner, innen lasttransport, men også i implementering av sensorer, eller lettere droner, for eksempel luftbårne rekognoseringsdroner.

KRUS Tyskland | Belgia | Kommunikasjons- og forsvarsnettverk
THEMIS-plattformen er kjernen i det europeiske MUGS-programmet

Selv om Themis allerede har vært gjenstand for væpnede tester, spesielt med et automatisk tårn montert med et 7,62 mm maskingevær, eller MMP anti-tank missiler, står det foreløpig ikke på agendaen til det europeiske programmet å uttrykkelig utvikle en væpnet drone. Men allsidigheten som programmet er målrettet mot vil uten tvil dekke denne typen oppdrag og muligheter, spesielt siden konkurrenter og motstandere ikke fratar seg det.

Rheinmetall-programmet – WB Group

På sidelinjen av DSEI-utstillingen som holdes nær London, det tyske konsernet Rheinmetall og det polske konsernet WB Group presenterte en 8×8 landdronemodell som bruker opptil 6 WARMATE mikroluftkampdroner, beregnet på selvmordsangrep. Warmate, fra den polske WB Group, bærer en militær fragmenteringsladning, formet ladning eller lett termobar ladning til nesten 40 km, med en hastighet på 80 km/t. Den har en batterilevetid på 50 minutter for å finne målet og sikte mot det.

Det tysk-polske programmet, utviklet uavhengig av produsenter, møter ildkraftbehovet til europeiske styrker, i et miljø der luftkraft kan nøytraliseres ved å motsette seg luftvernforsvar. Warmate, med sine svært små dimensjoner og svake termiske bilde, er absolutt vanskelig å fange opp for dagens luftvernsystemer, designet for å oppdage og ødelegge kampfly, helikoptre og kryssermissiler. Dronen er allerede i tjeneste med de polske hærene, som har bestilt 1000 enheter, samt med styrker fra ukrainske og forente arabiske emirater. Tilknytningen til Rheinmetalls 8×8 terrengdrone gjør at demonterte infanterienheter kan distribuere et betydelig antall selvmordsdroner, selv i vanskelig tilgjengelige miljøer.

Rheinmetall drone Tyskland | Belgia | Kommunikasjons- og forsvarsnettverk
Kunstnerens inntrykk av Rheinmetall-dronen som bruker en WARMATE-drone

Raytheon – Kongsberg-demonstranten

I den eksperimentelle fasen ved US Army eksperimentelle senter i Redstone, Alabama, er dette programmet basert på et Joint Venture mellom amerikanske Raytheon som produserer antitankmissilet Javelin, og norske Kongsberg som produserer kampdronen PROTECTOR basert på TITAN fra QiteniQ og Milrem Robotics. Systemet har allerede demonstrert sin evne til å bruke Javelin anti-tank missil samt 12,7 mm maskingevær som utstyrer tårnet. Målet med dette programmet er å gi en kampdrone som er i stand til å bli utplassert i risikoområder, i stedet for soldater, for å gi en taktisk fordel og økt sikkerhet til kontaktenheter.

Hvis USA har en viss ledelse når det gjelder tunge landdroner, spesielt innen pansrede kampkjøretøyer, har ikke lette landkampdroner vært gjenstand for avanserte programmer. Denne Joint Venture har absolutt som mål å presentere de operative interessene for det amerikanske militæret, for å kunne finansiere utviklingen av mer avanserte systemer.

MBDA-demonstratoren – Milrem Robotics

Det siste vestlige systemet i denne oversikten, den demonstrator presentert av den europeiske missilprodusenten MBDA å implementere det lette Brimstone-missilet fra en Themis UGV fra Milrem Robotics, allestedsnærværende i disse programmene. MBDA hadde allerede gjort det samme med det franske MMP mellomdistanse antitank-missilet. Hvis MMP tilbyr forbedrede engasjementsmuligheter innenfor en radius på 5 km mot tunge pansrede kjøretøy, har Brimstone en økt rekkevidde på opptil 25 km, og veiledning med laser eller millimeterradar. Med en masse på nesten 50 kg kan det britiske missilet ikke utplasseres av demonterte infanteristyrker, og bruken av dronen er faktisk helt berettiget, for å gi en taktisk fordel og et kraftløft.ild i dypet til disse krefter. Husk at Brimstone opprinnelig ble utviklet for å utstyre kampfly og helikoptre. Den utstyrer helikoptrene til British Army Air Corps, de saudiske styrkene, og ble valgt ut av Tyskland og Qatar.

De russiske robotene Uran-6 og Uran-9

La oss avslutte denne presentasjonen med de eneste to operasjonssystemene i dag, de russiske Uran-6 og Uran-9 bakkekampdronene. som veier mer enn 5 tonn, Uran-6 er en minerydningsrobot med en autonomi på 16 timer, i stand til å nøytralisere miner eller IED-er på opptil 60 kg TNT. Kontrollert av en enkelt operatør kan den bevege seg opptil 1500 m fra kontrollstasjonen. Det er gitt å ha en mineryddingskapasitet tilsvarende 20 tekniske sappere. Roboten ble testet i et kampmiljø i Syria og skal ha tilfredsstilt russiske styrker.

Uran-9 er en tungt pansret og tungt bevæpnet kamprobot som brukes av russiske styrker for engasjementer i høyrisikoområder. Den bruker en 30 mm kanon, 4 langdistanse Ataka anti-tank missiler og 12 Shmel-M termobariske raketter, samt en 7,62 mm maskingevær. Uran-9 gikk i tjeneste tidlig i 2019 med de russiske styrkene, til tross de katastrofale resultatene registrert under tester i den syriske kampsonen. Det ser ut til at funksjonsfeilene som ble observert siden da har blitt rettet, siden roboten har deltatt i en rekke øvelser, inkludert Vostok 2018-øvelsen.

Uran9 Tyskland | Belgia | Kommunikasjons- og forsvarsnettverk
Hvis Uran-9 er den kraftigste bevæpnede av kampdronene, er den også den minst autonome

Russiske Uran-bakkekamproboter skiller seg fra sine vestlige kolleger ved deres masse, men også ved den essensielle tilstedeværelsen av en kontrolloperatør nær roboten dedikert til denne oppgaven. Foreløpig har ikke disse systemene noen autonomi. Dette er eksterne engasjementsystemer.

konklusjonen

Hvis det for øyeblikket bare er Russland som har operative kamproboter, ser det ut til at mange hærer og industrimenn jobber med dette lovende konseptet. Enkelte programmer ser ut til å skille seg ut, for eksempel European MUGS med sin allsidighet, bestemt til å bli, med programdirektørens ord, "The F16 the terrestrial drones", eller Rheinmetall-programmet, som tilbyr en svært gjennomført taktisk visjon. Faktum er at mellom uttrykk for behov eller erklæringer fra utviklingsteam, og operative systemer som effektivt kan støtte styrker i kampsoner, er det ofte et svært betydelig gap. Russerne eksperimenterer med dette i Syria med Uran-9.

Fordi det ikke er nok å montere et tårn dekket med sensorer og våpen for å lage en landkampdrone, som først og fremst er basert på et system som syntetiserer den autonomien som er nødvendig i en kampsone, og behovene for interaksjoner og kontroll av disse dronene av kreftene involvert. En leksjon som ser ut til å være det ledende prinsippet for det europeiske MUGS-programmet, som vi ingen tvil om lover godt for fremtidig suksess.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler