Den amerikanske kongressen truer med å overføre lette støttefly til den amerikanske hæren

Floridas republikanske kongressmedlem Michael Waltz, under et arrangement på Mitchell Institute, truet med å overføre programmet for lette støttefly til den amerikanske hæren, med tanke på den åpenbare uviljen fra US Air Force til å gjennomføre programmet. Programmet for lette nærmere støttefly, lansert i 2012 og overlatt til det amerikanske luftforsvaret, har faktisk aldri representert en utfordring for sistnevnte, fokusert på mer "ambisiøse" programmer, som F35 eller B21. Med tilbakekomsten av høyintensitetskonfliktforutsetninger mistet programmet ytterligere relevans for et luftvåpen som allerede var fast bestemt på å eliminere A10 Thunderbolt II-ene fra inventaret. I januar 2019 var programmet suspendert på ubestemt tid.

Dette programmet representerer imidlertid en stor taktisk interesse for landstyrker som spesialstyrker, som fortsatt er massivt engasjert i lavintensive, men ikke mindre dødelige, teatre i Irak, Syria og Afghanistan. I tillegg viser A29 Tucano i tjeneste med de lokale væpnede styrkene i flere år, et potensial som er høyt verdsatt av bakketroppene, fordi flyet er i stand til å operere i lang tid over engasjementssonen, og utføre presisjonsangrep på forespørsel. Etter suspenderingen av programmet, spesialstyrkekommandoen, US SOCOM, fikk tillatelse til å operere sine egne lette fly for å støtte sine styrker. Men å gjøre det samme med den amerikanske hæren ville være på et helt nytt nivå...

AH56 Cheyenne-forsvarsanalyse | Trenings- og angrepsfly | Afghanistan konflikt
AH-56 Cheyenne, svært avansert når det gjelder teknologi og konsept, ble forlatt etter betydelig press fra det amerikanske luftvåpenet.

Faktisk, siden den offisielle opprettelsen i 1947, har US Air Force, tidligere US Army Air Forces, hatt eksklusiviteten til kampfly med faste vinger i forhold til den amerikanske hæren, som den har eksklusivitet for roterende kampvinger. US Navy og US Marine Corps har egne luftstyrker som er strengt overvåket med hensyn til oppdrag og bruksbetingelser. Denne strenge omkretsen ble nidkjært bevoktet av amerikanske styrker, noe som noen ganger førte til absurde voldgiftssaker. Da Lockheed i 1967 presenterte det svært lovende AH-56 Cheyenne-helikopteret, ble programmet kansellert av det amerikanske luftforsvaret, fordi det truet deres privilegier i spørsmål om CAS for nærluftstøtte. Til slutt valgte den amerikanske hæren AH-64 Apache, et veldig effektivt fly, men 150 km/t langsommere enn Cheyenne.

Faktisk er trusselen fra den republikanske nestlederen langt fra bare en teknisk tilpasning til et spesifikt behov. Det ville sette spørsmålstegn ved omkretsene som er gitt til hærene, og vil skape en presedens for å autorisere den amerikanske hæren til å utføre sine egne CAS-oppdrag, noe den har ropt etter i flere tiår. Dermed brukte den amerikanske hærens generalstab alle sine ressurser, spesielt politiske ressurser, for å få Kongressen til å avvise Luftforsvarets beslutning om å trekke tilbake A10 til fordel for F35. For landstyrker er A10 utvilsomt fortsatt det mest populære flyet i CAS-oppdrag, på grunn av dets kraftige bevæpning, dets manøvrerbarhet i lav høyde og lav hastighet, og den spesifikke opplæringen av piloter for CAS-oppdrag. Denne lobbyvirksomheten har båret frukter siden enheten vil forbli i drift til 2030.

A10 på spor sammendrag Forsvarsanalyser | Trenings- og angrepsfly | Afghanistan konflikt
Selv om den er sårbar i teatre med høy intensitet, er A10 fortsatt populær blant den amerikanske hæren for sine nære støttefunksjoner.

Motsatt var Luftforsvarets generalstab, det må anerkjennes, den første som forberedte seg på retur av høyintensive trusler, omstridte miljøer og avanserte luftvernsystemer. I denne sammenhengen har lette støttefly, som A29 Tucano eller AT-6 Wolverine, nesten ingen nytte da de er sårbare for moderne luftvern. Selv A10 Thunderbolt II, til tross for sine enorme kvaliteter, fremstår nå som svært utsatt og sårbar. Beslutningen om å konsentrere innsatsen og investeringene om moderne luftsystemer som F35 virket derfor rimelig.

Og derfor, utover de sognekonflikter om hver hærs privilegier, er det fremfor alt et spørsmål om konsentrasjon av ressurser og kortsiktig engasjement som skaper todelingen i denne saken. Skismaet mellom den amerikanske hæren og det amerikanske luftvåpenet forsterkes av forestillingen om flerbruksfly, veldig populært i luftstyrkene. Faktisk, hvis en enhet som "kan gjøre mest, kan gjøre minst", ser det også ut til at "den gjør minst til prisen av mest". Dermed er for eksempel kredittene og styrkene mobilisert for å implementere 2 skvadroner på 15 F35A tilsvarende de som kreves for å implementere 10 skvadroner av Tucano, det vil si en styrke som er tilstrekkelig til å sikre tett luftdekning av de amerikanske styrkene som er engasjert på bakken i hele USA Hærens operasjonsteatre, med rimelig bruk av ressurser. Dette er noe umulig å gjøre med bare 30 F35A, ikke engang med 60 fly.

Le Rafale F3R-forsvarsanalyse | Trenings- og angrepsfly | Afghanistan konflikt
Superallsidige fly, som Rafale, pålegger ofte en reduksjon i størrelsen på styrker

Denne debatten er ikke spesifikk for amerikanske styrker, siden for mange europeiske styrker fører valget av ett enkelt fly for å sikre alle oppdrag, dersom det letter vedlikehold og opplæring av personell, til redusere størrelsen på styrker og deres evner til å gripe inn i eksterne operasjoner. Hvis flerbruks tunge jagerfly har en utvilsom interesse, gir lette jagerfly eller fly spesialisert i nærstøtteoppdrag svært ofte tilstrekkelige kapasiteter, eller til og med overlegne i visse aspekter, til en betydelig lavere kostnad, noe som gjør det mulig å ha en større flåte, og derfor større ressurser utplassert. En objektiv studie av dette spørsmålet ville, uten den minste tvil, kastet et annet lys over gjeldende paradigmer i utformingen av luftstyrker og deres midler.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler