Angrep på Saudi-oljeanlegg angivelig utført av iranske våpen

Ifølge talspersonen for de iranske væpnede styrkene, oberst Turki al-Malki, ville angrepet som ble utført lørdag 14. september 2019 ha vært ledet av våpen av iransk opprinnelse, ifølge de første resultatene av undersøkelsen som nå utføres. Han spesifiserer også at angrepene ikke ble utført fra Jemen, slik Houthi-opprørerne hevder, uten å spesifisere denne opprinnelsen. Det ser også ut til at tesen om et droneangrep i økende grad blir stilt spørsmålstegn ved, til fordel for et angrep med kryssermissiler, mer i samsvar med skadene som er forårsaket.

Saudiarabiske myndigheter ser ut til å ønske å ta alle nødvendige forholdsregler for å identifisere årsaken til disse angrepene som fratok landet halvparten av sin råoljeeksportkapasitet, og forårsaket en økning på nesten 10 % i prisen på et fat råolje. på globale markedsplasser denne mandagen. Faktisk, ifølge kronprins Mohammed Bin-Salman, er kongeriket klart til å utføre gjengjeldelsesangrep mot sponsoren av angrepet, vel vitende om at alt peker mot Teheran.

Et gjengjeldelsesangrep mot Iran, ledet av Saudi-Arabia, vil sannsynligvis utløse en omfattende brann i regionen, med betydelige konsekvenser på det globale oljemarkedet, hvorav mer enn 25 % går gjennom Hormuzstredet. Fra da av har Riyadh til hensikt å sikre støtte fra sine viktigste allierte som De forente arabiske emirater og USA, samt dets europeiske, kinesiske og israelske partnere.

Typhoon Saudi-Arabias forsvarsnyheter | Saudi-Arabia | Kampdroner
Med 72 Typhoon, 224 F15 og 80 tornadoer, de saudiske luftstyrkene er i stand til å utføre gjengjeldelsesangrep mot Teheran,

Som sådan har president Trump allerede erklært, på Twitter som vanlig, at han var klar til å militært støtte et angrep mot kongerikets aggressorer. Kinesiske myndigheter har uttrykt stor bekymring for konsekvensene av en slik handling. Faktisk utløste den forrige storskala energikrisen, konsekvensene av Iran-Irak-krigen i 1979-1980 en 9 % reduksjon i globale forsyninger i et marked på 60 millioner fat per år, med svært betydelige konsekvenser for veksten og den globale økonomi. En konflikt mellom Saudi-Arabia og Iran i dag kan true 15 % til 20 % av globale oljeforsyninger i et marked på 80 millioner fat per år, og forårsake konsekvenser ikke bare for vestlige land, men for fremvoksende land, spesielt Kina og India, med betydelig risiko. av ustabilitet.

Videre vil en slik konflikt utvilsomt fordømme europeiske anstrengelser for å prøve å bevare det som er igjen av Wien-avtalene, som, dersom de definitivt ble forlatt, kan føre til Israel for å gjennomføre angrep mot iranske atomanlegg, med sannsynlig smitte fra konflikten i Irak, Syria og Libanon.

De kommende dagene vil derfor vise seg å være avgjørende for fremtiden til Midtøsten, som blir mørkere for hver dag.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler