India tester sitt hypersoniske program

Defense Research & Development Organization, eller DRDO, byrået med ansvar for forskning og utvikling av forsvarsutstyr i India, kunngjorde at den 11. juni 2019 hadde gjennomført en eksperimentell flyvning knyttet til HSTDV-programmet, for HyperSonic Technological Demonstrator Kjøretøy. I følge opplysningene fra nettstedet livefistdefense.com, denne testen assosierte den kortdistanse ballistiske utskytningsrampen Agni-I og HSTDV, og hadde som mål å studere separasjonsdynamikken og samle inn data om selve flyturen, med sikte på en hastighet mellom Mach 2 og Mach 8.

I følge denne samme kilden ville ikke flygningen vært en suksess, selv om det ikke er kjent om problemet oppsto på den ballistiske utskytningsrampen eller på HSTDV. Men ifølge indiske myndigheter gjør informasjonen som er samlet inn at programmet kan fortsette. India er engasjert i to programmer rettet mot hypersoniske hastigheter: HSTDV ment å utstyre ballistiske missiler som Russisk Avangard eller kinesisk WU-14, og BrahMos-2-programmet, utviklet siden 2019 sammen med den russiske NPO Machinostroina (som utvikler den hypersoniske anti-skipsmissilet 3M22 Tzirkon), med sikte på å utvikle et hypersonisk anti-skip og kryssermissil.

Brahmos Defense News | Hypersoniske våpen og missiler | Avskrekkende krefter
Brahmos-missilet er en av de store suksessene til russisk-indisk teknologisk samarbeid

Et av målene til HSTDV, utover å ha et hypersonisk kjøretøy som er i stand til å manøvrere i atmosfærisk gjeninntrengning for å hindre moderne anti-ballistiske missiler, og derfor å styrke landets avskrekking, er å utvikle en scramjet, eller superstatoreaktor, i India. I likhet med ramjetflyet som driver for eksempel det franske ASMPA supersoniske kryssermissilet, bruker Scramjet oksygen fra atmosfærisk luft som et oksidasjonsmiddel for å sikre fremdrift, i motsetning til en rakettmotor som bærer både drivstoff og oksidant. Imidlertid kan forbrenning i en ramjet bare være effektiv ved høy subsonisk hastighet, og tvinger missiler som bruker denne fremdriften til å bremse den innkommende luftstrømmen. I dag tillater imidlertid ikke teknologiene som brukes for dette å nå hastigheter over Mach 4, og gjør derfor ramjet uegnet for å drive et hypersonisk missil.

Det er her Scramjet, eller SuperStatorjet, kommer inn, som tillater forbrenning i en luftstrøm som når Mach 2, og derfor lar missilet overskride hypersonisk terskelen til Mach 5. Men få drivstoff tillater effektiv forbrenning ved denne hastigheten, og for en lenge var scramjets begrenset til bruk av hydrogen, som vi vet er komplisert å produsere, lagre, overføre og bruke. Nåværende programmer, som HSTDV, tar sikte på å utvikle en Scramjet som aksepterer aeronautisk parafin, som de væpnede styrkene håndterer i store mengder.

Utfordringer med å utvikle scramjet-motor 11 Defense News | Hypersoniske våpen og missiler | Avskrekkende krefter
Scramjet gjør det mulig å nå hypersoniske hastigheter selv med tradisjonelle drivstoff (image Air Force Propulsion Directorate)

Dette programmet viser Indias ambisjoner på mellomlang sikt, både fra et teknologisk synspunkt og med hensyn til landets rolle i morgendagens verden. Det er åpenbart nært knyttet til president Modis «make in India»-politikk, som har en tendens til å lokalisere flertallet av forsvarsinvesteringene i landet, med en betydelig ambisjon om teknologioverføring, for verdens ledende våpenimportør. . Denne politikken bærer frukter, selv om det gjenstår betydelige kvalitets- og konkurranseevneproblemer. Dermed vil en Su-30MKI koste 30 % mer når den er satt sammen i India sammenlignet med samme modell satt sammen i Russland. På samme måte blir Tejas lette jagerfly-program, utviklet i sin helhet i India av HAL (den som setter sammen Su30 MKI..), svært regelmessig kritisert for sin forsinkelse, sin manglende ytelse og prisen, nesten dobbelt så høy. enn Saabs. Gripen lett jagerfly, selv om den er mye mer effektiv og pålitelig. Men andre områder, som missiler og rustning, gir mer tilfredshet. Den neste anbudskonkurransen som tar sikte på å anskaffe 2.600 kampvogner for infanteri ser derfor ikke mindre enn 4 store indiske selskaper som tilbyr innenlandske modeller, mens bare 4 internasjonale selskaper har bestemt seg for å stille seg på linje med denne konkurransen.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler