Tyske Hensoldt har vist at F35 kan oppdages med passiv radar

Det amerikanske nettstedet C4ISRnet.com, en del av defensenews.com-sfæren, publiserte historien som fikk Lockheed til å bakke sine F35A-er som ble sendt til Berlin Air Show i 2018, på flyplassen Schönefeld nær Berlin, mens NATO og USA gjorde alt i deres makt for å få Tyskland til å velge stealth-flyet som erstatter Tornado. Faktisk utnyttet den tyske radardesigneren Hensoldt denne hendelsen for å teste sin nye passive radar TwInvis, for å evaluere ytelsen på et bredt spekter av enheter. Og som designerne av TwInvis, ikke gitt til det tyske systemet, forventet det, ble de to F35-ene som kom fra Luke flybase i Arizona oppdaget og fulgt av systemet i nesten 150 km, til det punktet at amerikanske myndigheter bestemte seg for å holde flyet på bakken så lenge av showet, og etterlot Hensoldt bare returflyvningen for å perfeksjonere målingene deres.

Overfor bevisene svarte produsenten Lockheed ganske enkelt at de to flyene var utstyrt med Luneburg-linser, små enheter installert under vingene for å øke radarreflektiviteten til flyet med hensyn til innflygingsradarer. Men, som Hensoldt med rette påpekte, er disse enhetene effektive på tradisjonelle radarbånd, mens passiv radar opererer på et mye lavere frekvensområde, noe som gjør Luneburg-linser, om ikke ubrukelige, i det minste ineffektive når det gjelder å vurdere massen som F35 representerer.

F35B og Typhoon prefigurer Royal Air France for de neste 30 årene Tyskland | Forsvarsanalyse | Jagerfly
Som i Storbritannia håpet Lockheed at Berlin ville velge F35A som erstatning for Tornado

Faktisk, i motsetning til tradisjonell radar, som sender ut elektromagnetisk stråling ved en bestemt frekvens og oppdager strålingen som returneres når bølgen møter et objekt, bruker passive radarer omgivende elektromagnetisk stråling av menneskelig opprinnelse for å lage et luftkart over himmelen, og oppdage uregelmessigheter for å bestemme tilstedeværelse av enheter. Kilder til stråling kan være fjernsynssendere, radiosendere, GSM-antenner og til og med, men i mindre grad, selve mobiltelefoner. Denne teknologien har flere fordeler, den første er dens evne til å oppdage enheter som bruker gjeldende stealth-teknologier, for eksempel F22 eller F35, på grunn av frekvensbåndene som brukes, og mangfoldet av sendere. Det er på en måte en «de facto»-versjon av en mengde radarer i VHF-UHF-båndet som fungerer i multi-droop-modus.

For det andre har den oppdagede enheten ingen anelse om at den har blitt oppdaget, siden den opererer i det "omgivende elektromagnetiske badet" som er helt normalt for området. Det er derfor lett å bringe en interceptor inn i halen på det målrettede flyet, uten at det trenger å bruke sin luftradar, og derfor uten å signalisere til målet at det er jaget, før et eventuelt missil går av. Det er også mulig å lede et overflate-til-luft-missil i nærheten av stealth-flyet, for å la dets søker, radar eller IR, ta seg av avlyttingen. Faktisk, så effektiv som den er, har ikke denne teknologien presisjonen til en tradisjonell veiledningsradar, og kan ikke få missilet til å støte.

ariege tnt sender tyskland | Forsvarsanalyse | Jagerfly
TNT-sendere som denne, eller GSM, er plassert over hele Europa, noe som gjør bruken av passive radarer mer enn relevant

Denne teknologien har en annen ulempe, og ikke minst, at den er avhengig av sendere som ikke er kontrollert av de væpnede styrkene, og derfor ikke er "herdet". Ved strømbrudd til et område vil altså de aller fleste sendere slutte å sende, enten umiddelbart eller når generatorene har brukt opp alt drivstoffet. Følgelig kan vi ikke basere et lands luftforsvar på denne teknologien alene, til tross for dens mange attraksjoner. På den annen side viser det seg å være svært effektivt for forsterket luftovervåking i fredstid, eller i krisetider, for å oppdage inntrenging fra stealth-fly som ikke oppdages av hovedsystemet. Dette vil spesielt gjøre det mulig å avskjære raid fra stealth-fly som ønsker å utføre forebyggende eller førstelinjeangrep.

Denne anekdoten skjærer i stykker, enda litt mer, auraen av usårbarhet som F35 og dens stealth ofte er utsmykket med. Gitt de betydelige investeringene som er gjort rundt om i verden for å motvirke stealth-teknologier, vil fordelen som F35 har i dag sannsynligvis forsvinne raskt, og ikke lenger være relevant ved begynnelsen av 2030-årene. Dette forklarer kanskje de viktige posisjonsendringene som US Air Force forbereder seg på å kunngjøre denne uken, med den sannsynlige utviklingen av et nytt tungt jagerfly i et akselerert program, og returen til «små» serier av mer spesialiserte, mer tilbakevendende fly, og over mye kortere tidsrammer enn F35. Det er også sannsynlig at målet om 1700 F35A som er fremsatt av det amerikanske flyvåpenet i nesten 10 år, gradvis vil reduseres til verdier som er mer i samsvar med det reelle behovet for et slikt fly.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler