USA truer Europa med represalier på grunn av sin romfartsplan

Et av de første initiativene til den nye EU-kommisjonen er basert på en plan som tar sikte på å fremme den europeiske romindustrien, gjennom en ambisiøs europeisk samarbeidsplan på feltet som Sylvie Goulard, kommissær for det indre marked, må presentere for kommisjonen i morgen for validering . Men dette faller slett ikke i smaken til den amerikanske administrasjonen som gjennom stemmen til Scott Pace, direktør for National Space Council, truet Europa med gjengjeldelse dersom disse tiltakene skulle hindre amerikanske selskaper i å delta i anbudsutlysninger fra europeiske land på romfartsområdet.

Det er intet mer eller intet mindre enn en utvidelse av truslene som ble fremsatt for 3 måneder siden angående europeiske forsvarsprogrammer og midler, også oppfattet av Trump-administrasjonen som et hinder for sitt viktigste marked, som innbringer mer enn 20 milliarder dollar hvert år for forsvarsutstyr og tjenester som selges til europeiske land. Videre, hvis Europa skulle skaffe seg en fullstendig autonom forsvars- og romindustri, ville USA miste viktige politiske grep, særlig via ITAR-lovgivning, over disse landene på den internasjonale scenen. Nyere eksempler viser at den amerikanske administrasjonen ikke nøler med å bruke disse spakene når den finner det nødvendig, selv overfor sine nærmeste allierte, som Australia.

Frankrikes president E. Macron, Storbritannias statsminister T. May og Tysklands forbundskansler A. Merkel 1 Forsvarsanalyse | USA | Europa
Frankrikes president E.Macron, Storbritannias statsminister T.May og Tysklands forbundskansler A. Merkel i Bulgaria på EU-toppmøtet i Sofia 17. mai 2018

Argumentet fremsatt av Scott Pace er i denne forbindelse nær det som ble fremsatt angående forsvarsprogrammer. Faktisk er han bekymret for utviklingen av en autonom europeisk romindustri kan skade NATOs medlemsland og ikke EU, som Norge, Canada eller Island. Faktisk, hvis Europa skulle fortsette sitt ønske om å implementere dette romprogrammet, kan USA bestemme seg for å ta økonomiske og teknologiske gjengjeldelsestiltak mot europeerne, trusler som er strengt lik de som ble fremsatt om PESCO, og som forblir gyldige, siden de ikke er truffet voldgift, og spesielt forbyr europeiske selskaper å konkurrere i forsvarsutfordringer for de amerikanske hærene.

Denne trusselen vil helt sikkert få visse EU-medlemmer til å reagere, som Sverige, hvor Saab deltar med Boeing i det amerikanske luftforsvarets T-FX-program, men også Tyskland, med Rheinmetall, som tilbyr sin Lynx med Raytheon mot Griffin III av General Dynamics for erstatning av US Army Bradleys, eller til og med den italienske Fincantieri og spanske Navantia, begge involvert i konkurransen om å bygge 20 nye fregatter for den amerikanske marinen. La oss også huske at det er Airbus Helicopter som bygger Lakota, helikopteret som brukes til å trene amerikanske hærpiloter.

FREMM Italias forsvarsanalyse | USA | Europa
den italienske Fincantieri tilbyr sin FREMM for FFG/X-konkurransen med sikte på å designe og produsere 20 fregatter for den amerikanske marinen

Men for hvert av disse tilbudene har europeiske selskaper systematisk opprettet et datterselskap på amerikansk jord, oftest i partnerskap med et selskap fra den amerikanske forsvarets teknologiske industrielle base. Faktisk balanserer operasjonen som EU-kommisjonen har forfektet bare det som gjaldt i USA overfor europeiske selskaper siden 1950. La oss også huske at hvis selskaper som SpaceX kan tilby så attraktive priser på det internasjonale markedet, er det fremfor alt takket være de svært lukrative kontraktene inngått med de amerikanske hærene og NASA, med beløp som er mye høyere enn markedets...

Selv om det er usannsynlig at EU-kommisjonen vil reversere sin arealplan, som hun hadde motstått trusler angående PESCO, er det imidlertid sikkert at denne episoden igjen vil gi opphav til skarpe angrep fra president Trump og hans administrasjon, samt gjentatte trusler mot europeiske selskaper. Det er klart at europeiske land betaler veldig dyrt for sin avhengighet av amerikansk beskyttelse...

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler