Bell presenterer Bell 360 Invictus på FARA-konkurransen

Mens Future Vertical Lift-programmet, en av pilarene i den pågående moderniseringen av den amerikanske hæren, i utgangspunktet kun skulle fokusere på utskifting av Black Hawk-manøvreringshelikoptrene, et program som Bell med V-280 Valor og Sikorsky med SB-1 Defiant er i konkurranse, bestemte amerikanske militærmyndigheter for et år siden å fremskynde den ved å integrere, fra første fase, erstatningen av OH-58 Kiowa lette rekognoseringshelikoptrene, tatt ut av tjeneste siden 2014. FARA-programmet , For Fremtidig angrepsrekognoseringsfly, har som mål å velge innen 2020 de to produsentene som skal bygge hver sin prototype. De to enhetene vil bli evaluert frem til 2023 for å avgjøre hvilken modell som er valgt, for innføring fra 2028, og kanskje tidligere, hvis den amerikanske hæren klarer å akselerere programmet.

FARA vil være et lett helikopter som veier mindre enn 6 tonn, manøvrerbart og raskt, siden den amerikanske hæren krever at det skal ha en marsjfart som er større enn 180 knop, eller mer enn 350 km/t. I tillegg må den være i stand til å forpurre moderne luftvernsystemer, og bære våpen for å engasjere lette styrker om nødvendig, selv om dens hovedrolle vil forbli væpnet rekognosering. 5 industrimenn ble valgt ut av Pentagon, etter elimineringen av Airbus-helikoptre spesielt, i april 2019: AVX Aircraft/L3 Harris Technologies, Boeing, Karem Aircraft, Sikorsky og Bell-helikoptre. I motsetning til Sikorsky som tilbyr teknologi som ligner på Défiant, har Bell valgt å presentere et mye mer klassisk, men optimalisert, helikopter, Bell 360 Invictus, som betyr uslåelig på latin.

S97 Raider Defense News | Konstruksjon av militærhelikoptre | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
Sikorskys S-97 Raider varsler Sikorskys forslag til FARA-programmet

Invictus er et lett helikopter som i utseende ligner på RAH-66 Comanche fra Boeing og Sikorsky, det lette kamphelikopterprogrammet ble avbrutt i 2004 etter å ha kostet nesten 15 milliarder dollar. For sin design stolte Bell på sin siste mellomstore helikoptermodell, Bell 525, som den henter mange av egenskapene fra. Men 360 kommer også med sin del av innovasjoner, for eksempel full elektrisk kontroll, vinger som gir 50 % av løftet ved høy hastighet, og et reléstrømsystem kalt Supplemental Power Unit (SPU), som er i stand til midlertidig å øke kraften. hovedturbinen for akselerasjonsfaser og kritiske faser, som en etterbrenner på jagerfly. Resten av arkitekturen til Bell 360 forblir veldig klassisk, med en fire-blads rotor for løft og en anti-momentrotor i halen,

Faktisk vil flyet ikke kunne oppnå ytelsen som forventes av Sikorsky med teknologien som brukes på S-97 Raider, noe som gir det en observert hastighet på 207 knop, og en forventet hastighet på 250 knop i cruise. Bell satser på et annet aspekt enn ren ytelse for å vinne konkurransen, prisen på enheten. Faktisk anslår produsenten, uten å avsløre seg selv, at Bell 360 vil være betydelig rimeligere enn konkurrentene, og spesielt enn modellen som tilbys av Sikorsky, og derfor godt under $30 millioner per enhet budsjettert av den amerikanske hæren. . Denne tilnærmingen har allerede lyktes for Boeing i år, da Seattle-selskapet vant, med Saab, kontrakten for bygging av det neste amerikanske flyvåpenets treningsfly, takket være et spesielt attraktivt pristilbud. I tillegg har FARA som mål å erstatte Kiowa, et lett fly som hadde fordelen av å være spesielt økonomisk, sammenlignet med et kamphelikopter som AH64.

AVX L3 US ARMY 900x417 Defense News | Konstruksjon av militære helikoptre | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
Konseptet til AVX / L3 Harris Technologies kombinerer mange ulike løsninger, og vil derfor kreve mye utvikling

Faktisk kan Bells strategi vise seg å være lønnsom, i en kontekst der den amerikanske hæren må stå overfor betydelige samtidige utgifter, med erstatningen av M2/3 Bradley, moderniseringen av M1 Abrams og Strykers, utviklingen av artilleriet, utviklingen av nye hypersoniske systemer og rettet energivåpensystemer, og finansieringen av det pågående Black Hawk-manøvreringshelikopterutskiftingsprogrammet. På den annen side hadde nok produsenten lite annet valg hvis den ville prøve lykken med FARA-konkurransen. Faktisk, vipperotorteknologi, brukt på V-280 Valor med, ser det ut til, stor suksess, viser seg å være uegnet for lette helikoptre. Faktisk kunne ikke flyprodusenten integrere sin nåværende teknologiske utvikling i en ny modell, slik Sikorsky gjør, hvis fremdriftspropell og motroterende rotorteknologi kan tilpasses et lett fly.

Til slutt kunne Bell kreve forkortede utviklingstider, og derfor en akselerert innføring i tjeneste, ledsaget av en perfekt kontrollert teknologisk risiko, som langt fra er tilfellet for Sikorsky eller AVX, og som kan svare på uuttrykte forventninger til den amerikanske hæren. Ettersom spenningene, i Asia så vel som i Europa, raskt øker, kan alle disse nøkkelpunktene bære beslutningen.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler