Truer D.Trumps ønske om å gå ut av Open Skies-traktaten sikkerheten i Europa?

Blant de mange ukonsentrerte initiativene som president Donald Trump, midt i sin valgkamp for en annen periode, har lansert de siste månedene, kan tilbaketrekkingen av USA fra Open Skies-traktaten virke sekundær, i møte medutgang fra INF-avtalen allerede registrert, den av START-traktaten om begrensning av atomvåpen ønsket av presidenten, eller tilbaketrekning av amerikanske styrker fra Nord-Syria, med de konsekvenser vi kjenner. Imidlertid blir dette ønsket fra den amerikanske presidenten, som han rettferdiggjør med det faktum at russiske myndigheter ikke ville respektere forpliktelsene i traktaten, nok en gang angrepet av en rekke demokratiske senatorer og representanter, samt noen personligheter fra de republikanske leirene. ...

Undertegnet i Helsingfors i 1992 av de tidligere medlemmene av Warszawapakten og NATO, vil traktaten, som samler 34 stater, bli kunngjort 1. januar 2002, etter en amerikansk ratifisering i 1993, og en russisk ratifikasjon i 2001. Siden da , har åtte nye stater sluttet seg til den, Sverige, Finland, de baltiske statene og 3 stater i det tidligere Jugoslavia (Kroatia, Slovenia og Bosnia-Hercegovina). Traktaten fastsetter at hver stat kan gjennomføre inspeksjonsflyvninger av militær infrastruktur og styrker i et annet land i organisasjonen, og at den til gjengjeld må godkjenne det samme antall flyginger på sitt territorium av medlemmene som har underskrevet. Enhetene som utfører disse flyvningene kan utstyres med video, infrarød observasjon og radaravbildning med standardiserte og kontrollerte ytelser.

I følge Det hvite hus respekterer ikke Russland sine forpliktelser når det gjelder godkjenning til overflyging, spesielt ved i flere år å ha utsett flymodellen som de kunne bruke for å erstatte sine Tu-154-er som er tildelt dette oppdraget, eller påskudd av operasjonell risiko for å nekte flyautorisasjoner over for eksempel Kaliningrad-enklaven. Faktisk vurderer den amerikanske administrasjonen at den kan utnytte den kvart milliarden dollar som vedlikeholdet av de to OC-135 dedikert til dette oppdraget, koster hvert år.

TU 214 åpnet Sky Analyzes Defense | Awacs og elektronisk krigføring | FORENTE STATER
I 2018 endte myndighetene med å velge Tu-214 for å utføre Open Skies-oppdrag, og erstatte Tu-154.

For motstandere av denne avgjørelsen ville USAs tilbaketrekking fra traktaten gi Russland en utmerket unnskyldning for å trekke seg fra den også, noe som ville styrke Moskvas evne til å flytte tropper og styrker, og derfor vurdere risikoen for dem. I 2015 var det således under denne typen flyvninger i Ukraina at USA var i stand til å observere russiske styrker omplassert i Donbass, og handle deretter. I tillegg gjør disse flyvningene det mulig å redusere spenninger eller sende meldinger, når det er nødvendig.

Men utover partisan-erklæringene, og noen til og med objektive, av den amerikanske politiske klassen om dette emnet, må vi merke oss at president Trump nok en gang tar et initiativ som involverer alle hans NATO-partnere og allierte, uten først å ha tatt forhåndsregler for å informere dem. Utgangen fra INF-traktaten, begrunnet av Washington ved 9M729 Novator-missilet Russisk som ikke ville respektere restriksjonene i traktaten, hadde allerede blitt laget uten noen konsultasjon, og tillater nå Russland, i likhet med USA, å eie og distribuere mellomdistanse og mellomdistanse ballistiske våpen på europeisk jord, og ignorerer lærdommen om Euromissile-krisen i 1983, eller at ingen europeiske NATO-land lenger har denne typen våpen, enten det er konvensjonelt eller atomvåpen. Likeledes eksplisitte trusler mot atomvåpenbegrensningsavtalen START, eller Open Skies-traktaten, vil bare øke trusselkapasiteten til Russland overfor europeiske land å svare på amerikansk styrking, selv om denne trusselen har vært kontrollert til nå, til og med ufullkommen, av disse traktatene.

9M729 Novator-systemet er kjernen i spenningene mellom USA og Russland over INF-traktaten. Forsvarsanalyse | Awacs og elektronisk krigføring | FORENTE STATER
9M729 Novator System utfordret av Washington for løslatelse av INF-traktaten

En ting er sikkert, den metodiske ødeleggelsen av alle traktatene som ble undertegnet på slutten av den kalde krigen, mens den sannsynligvis frigjør handlingsrom i USA for å begrense den voksende kinesiske militærmakten og ikke begrenset av disse forpliktelsene, risikerer å betydelig og raskt forringe sikkerhetssituasjonen til europeere, og derfor deres avhengighet av amerikansk beskyttelse. Til syvende og sist er det derfor europeerne, og ingen andre, som vil bli de store taperne fra disse beslutningene tatt i Washington.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler