Det amerikanske senatet forbereder en kraftig skjerping av sanksjonene mot Tyrkia

Ettersom tyrkiske militæroperasjoner i Nord-Syria mot kurderne i YPG utvides, og president Donald Trump ser ut til å ikke blande seg inn, tar USAs senat på sin side opp saken mot denne offensiven. Dermed nådde den republikanske senatoren i South Carolina Lindsey Graham og den demokratiske senatoren i Maryland Chris Van Hollen enn topartsavtale om å trappe opp sanksjonene mot Tyrkia, dens ledere, dens hær og dens forsvarsindustri.

Konkret vil senatorer fra begge leire, når de kommer tilbake fra et 2-ukers kongressretrett, stemme over en rekke sanksjoner rettet mot tyrkiske ledere, inkludert president RT Erdogan, den tyrkiske energi- og forsvarsindustrien. , samt alle selskaper og personer som vil gi dem økonomisk, teknologisk eller militær støtte. USA vil forby alt våpensalg til landet, samt reise til dets politiske og industrielle ledere på amerikansk territorium. Det er intet mer eller intet mindre enn full anvendelse av tiltakene gitt i CAATSA-loven, slik det ble brukt, for eksempel mot Russland, med de konsekvensene vi kjenner på dens forsvarsindustri.

T129 Atak Defense News | Syrisk konflikt | Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar
Det tyrkiske T-129 Attack kamphelikopteret er en lisensiert versjon av A-129 Mangusta fra den italienske produsenten Agusta

Dette påvirker åpenbart flere europeiske forsvarsselskaper som samarbeider eller leverer utstyr til de tyrkiske styrkene eller til deres forsvarsindustri. I tillegg til nåværende utstyrsleverandører, som KWM/Rheinmetall, TKMS, Agusta-Westland, Airbus DS, er flere europeiske selskaper involvert i pågående utviklingsprogrammer, som f.eks. BAe og Rolls-Royce i utformingen av TF-X-jagerflyet, eller MBDA i utformingen av et middels og lang rekkevidde luftvernsystem av lokal design. Tyrkiske forsvarsindustrikunder kan også bli utsatt for amerikanske sanksjoner, f.eks. Pakistan som bestilte korvetter og kamphelikoptre, Ou Qatar, som bestilte kampvogner Altay

På europeisk side, selv om det er mange erklæringer som fordømmer den tyrkiske intervensjonen, er det ennå ikke kunngjort noe gjengjeldelsestiltak, verken via Brussel eller fra et av de europeiske kanselliene. Tre europeiske land medlemmer av FNs sikkerhetsråd, Tyskland, Belgia og Polen, samt de to faste medlemmene Storbritannia og Frankrike, ba om et møte i dette rådet for å behandle intervensjonen Tyrkia i Nord-Syria, et møte som skal holdt denne torsdagen. Men, som allerede er nevnt, frykter europeiske regjeringer at ved å treffe tiltak mot Tyrkia vil sistnevnte fortsette å holde de 4 millioner flyktningene, hovedsakelig fra Syria, på sitt territorium, og dermed utløse en ny europeisk migrasjonskrise.

FNs sikkerhetsråds forsvarsnyheter | Syrisk konflikt | Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar
5 europeiske land medlemmer av Sikkerhetsrådet ba om et møte om den tyrkiske offensiven i Syria

Den store vinneren av denne krisen kan nok en gang være Vladimir Putin, som ville se Ankara må flytte nærmere Moskva enda raskere, i møte med den vestlige våpenembargoen lovet av den amerikanske kongressen. Men vi har rett i å lure på om ikke denne slutten i realiteten er uunngåelig, ettersom mistilliten mellom tyrkiske myndigheter og Vesten begynner å bli så alvorlig. Kan vi virkelig betrakte Tyrkia i dag som et fullverdig medlem av NATO, selv om landet vil bli rammet av sanksjoner som kan sammenlignes med de som er rettet mot Russland?

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler